• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • BUGET APROBAT: CÂND ÎNCEPE PLATA SUBVENȚIILOR APIA pentru TOȚI FERMIERII!

  Oana Timar Oana Timar -

  Legea bugetului de stat a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 15 martie. Practic, resursele bugetare sunt disponibile pentru plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii, subvențiile pe care fermierii le încasează de la bugetul național prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Deși banii sunt alocați, procedura birocratică ar putea face ca plata efectivă să fie demarată abia în circa două săptămâni.

  Plata subvențiilor ANT depinde de aprobarea în ședință de Guvern a plafoanelor alocate pentru aceste scheme de sprijin pe hectar și pe cap de animal.

  „Noi suntem pregătiți, începem plata cu ambele ANT-uri (sectorul vegetal și sectorul zootehnic – n.r.) astfel încât toți fermierii să își primească banii la timp. Cum apare Hotărârea de Guvern cu plafoanele alocate pentru anul 2018 dăm drumul banilor”, a declarat săptămâna aceasta directorul general al APIA, Adrian Pintea, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

  De regulă, ședințele Cabinetului Dăncilă au loc în a doua parte a săptămânii, deci este puțin probabil ca Hotărârea de Guvern să primească girul miniștrilor înainte de ziua miercuri sau de joi. Așadar, cel puțin pentru săptămâna care urmează, sunt șanse minime ca plățile APIA să fie demarate.

  După aprobarea HG, funcționarii APIA trebuie să stabilească fiecare cuantum al ANT. Sigur, este un calcul simplu: se împarte fiecare plafon la numărul de hectare sau de animale eligibile. Chiar și așa, pricedura are și ea unele rigori și calculul trebuie mai ales bine verificat pentru ca nu apărea vreo eroare care să dea peste cap sumele pe care fermierii le au de încasat. În cel mai fericit caz, APIA se poate mobiliza să anunțe cuantumurile la finele săptămânii viitoare – vineri, sau la începutul săptămânii 25-31 martie.

  Autorizarea plăților se poate face numai după ce toate etapele sunt parcurse și fiecare pas este verificat. Este posibil, astfel, ca primele dosare să intre la plată după 25 martie, cu accent pe ”poate”. Din momentul în care se demarează autorizarea, fermierii pot avea primii bani în conturi până vineri, 31 martie. Restul fermierilor vor primi banii după această dată, deci în cel puțin două săptămâni de la aprobarea bugetului național.

  Vă reamintim că fermierii așteaptă plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii pentru Campania APIA 2018. Sumele pentru aceste subvenții se alocă, de regulă, din bugetul național pentru anul următor celui de cerere (bugetul pe un an se elaborează la finalul anului anterior, iar cererile se depun abia primăvara următoare), deci pentru 2018, sumele au fost cuprinse în bugetul pe 2019, promulgat și intrat în vigoare abia vineri, pe 15 martie.

  Ajutoarele Naționale Tranzitorii se achită pentru fiecare hectar de teren agricol eligibil, dar și pentru fiecare animal eligibil la speciile ovine, caprine, bovine și bubaline.

  Până la acest moment, pentru că plafoanele de plată nu sunt în vigoare, APIA nu a calculat/comunicat cuantumurile ANT pentru plata pe hectar și animale.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunțul de astăzi al APIA despre subvențiile în avans ale fermierilor! Ajutor de stat PLĂTIT astăzi de APIA! CALCULATOR subvenții pentru credite! Simulator pentru fermierii care vor să obțină PLATA APIA ÎN AVANS!

  Ultimele știri

  ANSVSA: Proprietarii fondurilor de vânătoare – despăgubiri pentru mistreții morți de pestă! Legea Vânătorii a fost modificată! Decret semnat de Președintele Iohannis! Focar în pădure: Peste 100 de mistreți, găsiți morți. Testele de pestă porcină africană au ieșit pozitive!

  Căutare în articole