• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Acațiu Mora produce jumătate din hameiul românesc, dar are probleme cu forța de muncă

  agrointeligenta.ro -

  Fermierul Acațiu Mora (74 ani) este patromnul Moragroind SRL, cel mai mare producător național de hamei din România și președintele Asociației Producătorilor de Hamei din România, deține jumătate din plantațiile cu hamei al țării.

  Înainte de revoluție a lucrat într-un IAS din Mureș ca inginer-șef mecanic și fiindcă cunoștea toate utilajele de procesare a hameiului, a învățat și cultura hameiului. După 1990, sistemul de aprovizionare prin Întreprinderea de Comerț Exterior cu piese de schimb importate din fostul bloc comunist, s-a prăbușit, iar Acațiu Mora a intuit potențialul aprovizionării IAS-urilor cultivatoare de hamei, cu piese de schimb. Pe cele complicate le importa, iar pe cele mai simple a început să le realizeze într-un atelier, cu muncitorii săi.

  Următorul pas a fost acela de a aduce hameiul la un standard de prelucrare asemănător cu cel din Occident, pentru că berarii au început să importe hamei sub formă de peleți, așa că Acațiu Mora a cumpărat o presă second-hand de peletizare a hameiului. Pe măsură ce IAS-urile au început să fie lichidate pe tot teritoriul țării, în special urmare a datoriilor către stat, afaceristul s-a văzut obligat să cumpere plantații de hamei, deoarece investise deja în utilaje de procesare și în atelierul de piese de schimb, iar dacă culturile de hamei dispăreau, dispărea și afacerea lui o dată cu ele.

  Decizia lui s-a dovedit, peste ani, a nu fi fost greșită, Acațiu Mora explică cât potențial are hameiul în România: „La necesarul berii din România, noi nu avem hamei cât e nevoie. În România sunt 500 ha de teren cu sistem de susținere pentru hamei, din care doar 286 ha se lucrează. Asta reprezintă doar 11% dintr-un total estimat la 2500 ha, pentru asigurarea necesarului de hamei al țării. Circa 70% din plantațiile de hamei sunt în Mureș. Dintre acestea 156 ha sunt ale Moragroind, deci cam 50% din producția națională de hamei”. Producția medie la hectar obținută în 2018 de Acațiu Mora a fost de 1.000-1.500 kg/ha, variabilă în funcție de soi, mai mică la soiurile aromate și mai mare la soiurile amare. Toată producția este vândută de producător ”exclusiv” către consumatori de pe piața internă.

  Pe lângă industria berii, Acațiu Mora livrează o mică cantitate de hamei și către industria farma, unde e folosit pentru a i se extrage diverși componenți cu rol calmant. Acațiu Mora ne-a declarat că are o îndeletnicire pe care o face cu dragoste: “Hameiul e o plantă tare interesantă, pentru că o vezi cum crește, sub ochii tăi. La sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie, când ajunge la 3-4 metri înîlțime, dacă te așezi pe marginea șanțului, ai să vezi că până diseară a crescut cu 20-25 de centimetri”.

  Firma Moragroind are și altă linie de business: construcțiile, însă activitatea principală e hameiul, care generează 60% din cifra totală de afaceri, care în 2017 a fost de 7 milioane lei și i-a generat lui Acațiu Mora un profit ce se apropie de 1,2 milioane lei.

  În activitatea sa cel mai mult îl apasă lipsa forței de muncă: ”Eu sunt obligat să car muncitorii de la o sută de km și am asistați social în comuna unde am plantația de hamei și ei nu vin la lucru. Trebuie găsită o soluție legală, prin care să-i stimuleze să muncească. Să nu-și piardă ajutorul social dacă lucrează ca zilieri”.

  Pentru Acatiu Mora percepția asupra agriculturii și industriei alimentare la 100 de ani scurși de la Marea Unire, e următoarea: ”România a fost o țară agrară dintotdeauna. Acest lucru a fost considerat rușinos în perioada industrialzării României, de altfel foarte necesară. Azi este un atu de neîchipuit. Majoritatea țărilor dezvoltate ar vrea să se întoarcă în natură, în mediul național tradițional, însă asta nu este la îndemâna tuturor. Noi avem această șansă. Încă păstrăm un mediu ambiant de invidiat, avem produse sănătoase, produse în natura, nu cu adaosuri de pesticide, erbicide, îngrășăminte, etc. diluate în apa care circulă în canale dintr-o seră unde cresc fără lumina zilei și apoi se pun în vânzare. Doresc să avem o României cu natură și produse sănătoase și peste 100 de ani”. Ca mesaj pentru confrații români, cu ocazia Centenarului, fermierul are o urare esențializată: ”Români, veniți acasă să ducem România unde merităm. Nicăieri nu-i mai bine ca acasă”.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermier tânăr, strivit de tractor. Plecase pe câmp să își ajute colegii la recoltat! Ordonanța urșilor – aprobată de Guvern! Situațiile în care urșii pot fi împușcați sau eutanasiați Europarlamentarul Daniel Buda despre Ordonanța urșilor: ”Mă bucur că nemulțumirile fermierilor și-au găsit răspunsul la această problemă!”

  Ultimele știri

  Apelul disperat al unui fermier din zona inundațiilor care a rămas fără hrană pentru animale Încă un cioban a fost găsit mort în pădure după ce a fost atacat de un urs! Tuberoza de Hoghilag, mândria producătorilor sibieni, va fi protejată la nivel european