Afaceri agricole de vânzare în Bulgaria: dai 26.000 de euro și îți iei fermă de lapte
agrointeligenta.ro -Ferme de pui, terenuri agricole sau livezi, toate în Bulgaria și toate promovate pe internet drept afaceri cu un imens potențial care își așteaptă investitorul. Ofertele par să prindă bine mai ales în rândul britanicilor care cumpără tot mai des proprietăți în Balcani.
O proprietatea agricolă tentantă o reprezintă o fermă de pui din Lovech. Cu o capacitate de până la 12.000 de capete de pui, suprafață de 2.000 de metri pătrați, business-ul costă 180.000 de euro, include o casă pentru angajați, certificatele necesare exportului în UE și contracte sigure de preluare a cărnii de către un procesator local. Totul este trecut pe o societate plătitoare de TVA.Într-o stare nu prea bună, dar încă în picioare, o fermă de vaci de lapte de lângă Vidin așteaptă să fie cumpărată cu 26.000 de euro. Cu construcții pe aproape 900 de metri pătrați și ”o curte” de 6600 de metri pătrați, ferma are nevoie de ”renovări și modernizări complete”, se arată în anunț. Alte părți bune sunt accesul la rețeaua de apă, drum asfaltat până la afacere și posibilitatea de a se trage curent de la un punct aflat la 150 de metri apropiere de fermă.
O ofertă asemănătoare, dar cu construcții aflate într-o stare mult mai bună, se vinde cu 80.000 de euro și promite să aducă bani imediat ce se va face ”popularea” cu animale.Livada de cireșe amare Morello de lângă Vidin este încă o afacere agricolă ce se află pe piață în Bulgaria la prețul de 270.000 de euro. Cu pomi plantați acum 7 ani și o suprafață activă de 217.000 de metri pătrați, amplasamentul este dotat cu sistem de irigație, este complet îngrăditi și include de 4.000 de metri pătrați de vie și încă 1.000 cu pruni și meri. ”La prima recoltă, cea din 2009, s-au cules 70 de tone de cireșe, iar anul trecut s-a ajuns la 120 de tone”, se arată în anunț. Potrivit agentului imbobiliar, profitul adus de livadă în 2011 a fost de 25.000 de euro, bani cu care proprietarul a rămas după ce a achitat cheltuielile anuale de circa 10.300 de euro.
”Investiția în ferme și în teren agricol este cea mai bună în acest moment. În ultimii cinci ani, în unele zone, prețurile au crescut și de 10 ori, iar nivelul lor de acum este de până la 15 ori mai mic decât cel din țările vestice și de 4 ori mai mic decât în cele din zona apropiată Bulgariei. Totuși, cel mai important lucru este faptul că pământul nostru este roditor, de calitate, iar forța de muncă este în continuare profesionistă și ieftină”, se arată pe portalul imobiliar bulgaria-land.co.uk, creat special pentru englezii interesați să devină fermieri la sud de România.
Sursa: bulgarianproprieties.com