Ce rețetă a găsit un producător pentru reducerea eficientă a TVA-ului la pâine
agrointeligenta.ro -Reducerea TVA-ului la pâine pare o poveste fără sfârșit pentru Guvernul Ponta, mai ales după ce calculele au arătat că această măsură nu va însemna neapărat o creșterea a fiscalizării în această ramură și nici o ieftinire a produselor de panificație.
”Ca să fim sinceri unii cu ceilalți, vă pot spune că am primit semnale puternice din partea agricultorilor și a altor comercianți, că micile magazine nu fiscalizează nimic. Aproape nimic. Având în vedere volumul mare de vânzări pe care îl au, reducerea TVA nu este de interes pentru ei, care preferă să plătească în continuare zero lei la stat decât 9%. Nu emit facturi și nici bonuri fiscale. Asta e problema ce trebuie rezolvată printr-o eficientizare a controalelor”, a declarat deputatul Nini Săpunaru, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Cu o soluție ce ar putea asigura banii către stat au venit producătorii de pâine din Botoșani. ”Știu prea bine despre ce vorbește domnul Săpunaru și are mare dreptate. Ce s-ar putea face este ca, în continuare, TVA-ul pe facturi să fie de 24%, iar după, să se returneze de la stat cei 15% diferența până la taxa de 9% ce ne-a fost promisă. Așa, dacă agricultorul se duce și vinde grâul, el poate să îi spună în față cumpărătorului că el pierde bani dacă nu face factură, așa că fie fac acte cu TVA, fie i se dă cu 15% mai mult pe marfă. Așa toată lumea e motivată în lanț să factureze și să dea bonuri fiscale”, consideră Florian Moruzi, directorul general al fabricii ”Casa pâinii” din Botoșani.
Florian Moruzi deține, împreună cu fratele său Daniel, afacerea Casa Pâinii din Botoșani