• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Muștele cerealelor, atac periculos la grâu. John Enoiu, NATUREVO: Interveniți cu un insecticid sistemic! Ce produse se pot aplica

    Ramona Dascălu -

    Unul dintre cei mai apreciați specialiști din agricultura românească, John Enoiu, fondatorul companiei NATUREVO, prezent în emisiunea ”Forța Fermierilor cu Vlad Macovei”, a adresat un îndemn tuturor fermierilor români. Acesta le-a transmis agricultorilor că este foarte important, ca în această perioadă în care temperaturile sunt în creștere, să facă tratamentele corespunzătoare pentru a salva culturile de dăunători.

    Potrivit fondatorului NATUREVO, cel mai aprig dușman al culturilor de cereale, acum la început de primăvară, este musca galbenă (Chlorops pumilionis). „Toate culturile sunt în fază incipientă, sunt într-un singur frate cerealele și trebuie să știți că deja când avem 10-12 grade afară, muștele cerealelor încep să depună ouă în plantă, deci atacul se petrece mult mai repede decât îl știam noi de obicei”, a declarat John Enoiu.

    Fondatorul companiei românești NATUREVO le transmite fermierilor să nu se zgârcească la tratamentele pe care le aplică culturilor dacă vor să scape pe o perioadă mai îndelungată de dăunători, în speță de muștele cerealelor:

    „În această perioadă este nevoie de a se interveni cu fertilizanți și foliari, nu numai cu fertilizanți de sol, și este nevoie să intervenim și cu un insecticid, dar nu cum se face în mod curent cu un insecticid de contact, este el mai ieftin, dar insecticidul de contact nu îți asigură decât trei zile de acoperire, ori ție îți trebuie un insecticid care să acopere o lună de zile și atunci trebuie neapărat insecticid sistemic pentru că dacă dăm insecticid de contact doar ne amăgim. Spunem că am rezolvat problema, dar o rezolvăm parțial pentru că și muștele sunt numai o parte trezite, cele care sunt mai la suprafața solului sau unde este zona mai caldă. Vorbim de un atac care se desfășoară pe o durată mult mai lungă și atunci trebuie să venim cu un produs care să-i asigure protecție pe o durată mai lungă”, atrage atenția acesta.

    Soluția propusă de John Enoiu pentru tratamentul din această perioadă este unul cu un insecticid sistemic pentru controlul muștelor cerealelor, eventual al afidelor, la care să se vină și cu o doză de 1-1,5 litri la hectar de ROOTIP și CODICEVO (ENERGEVO), HSE 311 – 3 kilograme la hectar.

    Fondatorul NATUREVO este de părere că un atac de muscă poate fi devastator pentru culturile înființate în toamnă. „În cazul unui atac de muscă putem vorbi de pagube plecând de la 500 de kilograme la hectar până la 2.500 de kilograme la hectar. Un tratament sistemic în echivalent grâu costă 100-150 de kilograme de grâu și salvezi de la 500 la 2.500 de kilograme. Cu tratamentul de contact ai o șansă să salvezi 200-300 de kilograme, dar nu mai mult pentru că durata pe care se întinde atacul de muscă este foarte mare”.

    Atacul muștei galbene este unul foarte periculos întrucât sunt șanse foarte mari să fie confundat cu alt fenomen în cultura de grâu. „Foarte mulți dacă vor vedea că se îngălbenesc și se usucă plantele ei vor spune că de vină sunt fie temperaturile mai scăzute, fie secetă, deci întotdeauna dau vina pe altceva și nu își dau seama că acolo este atacul de muscă. Fermierul dacă nu poartă ochelari buni pentru a vedea îndeaproape zborul de muscă el nu va depista pentru că muștele sunt foarte mici. Și când sunt roiuri de muște din mașină nu le vezi”, a mai spus John Enoiu în emisiunea Forța Fermierilor cu Vlad Macovei.

    Acesta susține că din cauza schimbările climatice, și mai ales a radiațiilor, bolile și dăunătorii apar mult mai devreme:

    „Biologia dăunătorilor este foarte mult schimbată în condițiile schimbărilor climatice. Astăzi, bolile și dăunătorii apar mult mai repede și nu țin de suma gradelor de temperatură, cum am învățat noi la școală, ci mai degrabă țin de radiație. Dacă stați afară și sunt 10-12 grade Celsius, dar e soare și automat radiația este mai puternică, aveți senzația că sunt 20 de grade. Așa simte și dăunătorul și așa simte și planta, dar planta este mică și încearcă să trăiască, însă dacă are fie infestări cu boli și nu ai făcut tratamentele când se încălzește bine afară numai bine că larva s-a hrănit, vorbesc în cazul muștelor, și s-a terminat planta”, a declarat fondatorul NATUREVO.

    „În acest an, fermierul trebuie să maximizeze tot ce are pe teren, și sunt foarte mulți care au o densitate destul de bună, dar o pot pierde dacă nu fac ceea ce trebuie”, atrage atenția John Enoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații