• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum sunt păcăliți fermierii: “Programul de Irigații” înseamnă, de fapt, “Programul de Secetă”. Pe banii fraierului de contribuabil!

    Vlad Macovei -

    Mesajul unui fermier român în pragul disperării: “Seceta deja s-a instalat. Grâul a răsărit, dar dacă în următoarele 10 zile nu o să plouă nu va răsări nici floarea, nici porumbul, iar grâul va intra în stres. În zona noastră, pe un teren care a fost amenajat pentru irigații nu este nimic funcțional. Comunicate, conferințe, declarații de presă și atât că de funcționat nimic nu funcționează.”

    Cam asta este, dragi reprezentanți ai statului român de prin Ministerul Agriculturii și ANIF, situația “la firul ierbii”. Și pentru că știu că nu dormiți prea liniștiți, întrebându-vă ce urmează să mai dezvăluim în Agrointeligența și la Forța Fermierilor cu Vlad Macovei, vă transmit că aveți toate motivele să nu faceți asta. Și din păcate pentru domniile voastre, boieri ai banului public dumneavoastră, încep să se prindă de matrapazlâcurile chiar fermierii, cei pe care trageți nădejde din răsputeri, poate-poate îi mai păcăliți o tură. Iar vrăjeala numită “investiții publice pentru programul de irigații” începe să pleznească.

    S-o luăm pe rând. Ați văzut probabil pe Facebook filmulețele ministrului Petre Daea de la diverse stații de pompare sau canale de irigații. Apa curge, toată lumea e fericită, treaba, chipurile, merge. Vă întrebați însă de ce nu avem niciun filmuleț de la un singur fermier căruia să-i fi ajuns apa respectivă pe ogor? De ce totul e doar în teorie bine, doar statistica este prezentată: urmează să, vor fi deservite atâtea mii de hectare, atâția mii de metri cubi de apă vor fi pompați. Partea practică, exemplificarea acestor măsuri, pauză! Păi să vă spun eu de ce lipsesc din peisaj fermierii care ar beneficia de irigații din investiții publice. Pentru că aceștia nu sunt foarte mulți, așa cum spuneam, și acolo unde există ei în general sunt clienți politici, mari șmecheri ai ultimilor zeci de ani, baronii ai contractelor cu statul și profitori nerușinați ai influențelor de tot felul.

    Agricultura României are nevoie de un sistem de irigații inteligent construit, eficient și care să ofere fermierului granația că își poate permite costurile iar investiția publică este corect făcută. Oare actualul program național de irigații oferă aceste garanții fermierului român? La Agrointeligența și la Forța Fermierilor cu Vlad Macovei am început să dezvăluim pagini rușinoase din Cartea Neagră a Irigațiilor. Iar ce descoperim pe parcurs ne face să credem că fermierii României vor fi literalmente indignați de lucrurile care se întâmplă în acest program. În cele din urmă situația, pe scurt, este așa: bani publici cheltuiți aiurea, contracte bănoase de la buget pentru tot felul de firme ale “băieților deștepți”, lucrări la mișto, neconectare cu infrastructura secundară de irigații, lucrări cu dedicație pentru latifundiari politici, și foarte, foarte multă vorbărie.

    În săptămânile următoare veți avea ocazia, dragi fermieri, să aflați decontul din bani publici ai acestui program, profitorii acestuia și contractele scandaloase care stau la baza acestui tun. Vom vedea în fiecare județ ce sisteme s-au modernizat doar pe hârtie și ce sisteme urmează a fi date în primire pe baza influenței politice. Vom devoala, pas cu pas, tot acest mecanism care nu face decât să păcălească fermierilor român, oferindu-i de doi lei speranță că statul îl va ajuta să se lupte cu seceta, pe de o parte și, de pe altă parte, risipa din bani publici pentru a face niște investiții care nu vor da ramandament niciodată. Poate doar pentru “băieții deștepți”.

    Astăzi, miercuri, 27 martie, de la orele 19.00, pe www.agrointel.ro și pe pagina de Facebook Agrointeligența, în cadrul emisiunii Forța Fermierilor cu Vlad Macovei, veți avea ocazia să ascultați mărturia fermierului la care fac referință în primul paragraf, veți putea să vă spuneți părerea despre programul de irigații și despre cum arată culturile în ferma dumneavoastră și vom dezbate împreună problemele arzătoare ale agriculturii românești. Vom vedea ca cele 630.000 de hectare cu care Ministerul Agriculturii se laudă că au fost irigate în 2018 sunt de fapt, doar la jumătate, veți vedea cum riscăm să pierdem bani europeni pentru că nu concentrăm investițiile în infrastructura primară de irigații acolo unde deja se finanțează sistemul secundar și veți afla multe alte dezvăluri despre lucrurile scandaloase din acest domeniu.

    Vă aștept cu drag la Forța Fermierilor cu Vlad Macovei! Lupta pentru rezolvarea problemelor fermierilor continuă!


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului