• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Rasa de găini Hubbard: caracteristici, creșterea puilor, furajare, producție ouă

  Ramona Dascălu -

  Hubbard este o rasă mixtă de găini pentru carne și ouă. Rasa Hubbard este de origine franceză, iar puii Hubbard au ca punct forte ușurința cu care pot fi crescuți, ei adaptându-se ușor atât la condițiile din interior, cât și din exterior, în funcție de anotimp. Găinile și puii Hubbard nu sunt foarte pretențioși din punct de vedere al furajării, dar nici nu dau randament dacă nu li se asigură necesarul de hrană. De precizat că frecvent, crescătorii optează pentru hibrizi de Hubbard, cei mai cunoscuți fiind Hubbard Flex și Iza Hubbard, cei mai frecvenți fiind broilerii Hubbard.

  Broilerii Hubbard, adică puii crescuți pentru producția de carne, sunt foarte apreciați pentru că realizează la vârsta de 42 de zile greutăți corporale medii de 2.594 grame la masculi, 2.208 la femele și de 2.401 grame atunci când masculii și femelele cresc împreună.

  Rasa Hubbard este cunoscută drept rasa de pui cu cea mai mare rată de supraviețuire a păsărilor tinere – de 98-99%.

  Caracteristicile broilerilor din rasa Hubbard

  Puii Hubbard au o musculatură bine dezvoltată și picioare scurte, dar puternice. Greutatea medie a unei găini Hubbard din această rasă este de 5-6 kilograme, dar există însă exemplare care pot atinge o greutate și de 8-10 kilograme.

  În cazul puilor Iza Hubbard, păsările au un corp de dimensiuni medii, un cap mic cu creastă de culoare roz, cu penaj alb.

  Producția de ouă la găinile Hubbard

  Rata medie de ouat a unei găini Hubbard, deci producția de ouă la găinile Hubbard este de aproximativ 200 de ouă pe an. Încercările de a crește producția în mod artificial trebuie efectuate cu ajutorul unui specialist.

  Ouăle găinilor Hubbard nu se diferențiază la gust de cele ale altor rase de găini.

  Hrănirea puilor de o zi din rasa Hubbard

  Încă din primele zile de viață ale puilor din rasa Hubbard, este necesar să li se asigure o alimentație adecvată. Dieta optimă constă în 8-10 mese pe zi. Hrănirea trebuie efectuată chiar și pe timp de noapte.

  În ceea ce priveşte tipul de hrană, un procent de 70% din alimentația lor este reprezentat de cereale, în principal boabe de grâu.

  În primele patru zile, puii Hubbard se hrănesc cu un amestec din

  Începând cu ziua a cincea și până în a 13-a zi, rația furajeră a puilor se poate completa treptat și cu alte elemente. Pentru o digestie bună, sunt introduse cantități mici de nisip și cochilii zdrobite. Dăm o rețetă de furaj pentru hrănirea puilor:

  Furajarea puilor mai mari și a găinilor din rasa Hubbard

  Între cu vârsta de o lună și până la a treia lună de viață, rețeta de furajare nu se schimbă, ci numai cantitățile cresc.  Pentru perioada de finisare, rețeta de furajare recomandată este:

  Această dietă este menținută și pentru păsările de peste trei luni.

  Spor de greutate la puii Hubbard

  Puii Hubbard iau bine în greutate dacă le este menținută dieta în parametri. Astfel, în medie, sporul de greutate este de 2,350 kg greutate în viu a broilerului cu 4,900 kg de furaj într-o perioadă de 1,5 luni. 

  Condiții pentru a crește puii Hubbard

  Adăposturile păsărilor trebuie bine dezinfectate și curățate înainte de introducerea noilor pui sua găini. De precizat că una dintre caracteristicile puilor Hubbard este sensibilitatea diferită la temperatura și umiditatea aerului. Când sunt introduși puii, este important să se mențină un regim de temperatură de aproximativ 32 ° Cși o umiditate de aproximativ 70%. Treptat, cu un interval de cinci zile, temperatura începe să scadă cu ° C

  Când broilerii Hubbard ating vârsta de cinci săptămâni se poate elimina sistemul de încălzire, dar temperatura din coteț nu trebuie să scadă sub 18 ° C. Schimbările bruște de temperatură determină o încetinire în dezvoltarea puilor și conduce la o valorificare mai slabă a furajelor.

  Este recomandat ca în locul în care sunt ținuți puii să pătrundă lumina naturală, fiind feriți astfel de umiditate și de microbi.

  De asemenea, față de ceilalți pui de carne, cei din rasa Hubbard au nevoie de un spațiu mai larg în care să se desfășoare, mișcarea reprezentând o condiție obligatorie pentru dezvoltarea lor.

  Îngrijirea și întreținerea corespunzătoare a puilor din rasa Hubbard conduce la obținerea unei productivități ridicate și a unei reproduceri eficiente.

  Avantajele rasei Hubbard

  Creșterea puilor, a broilerilor Hubbard prezintă o serie de avantaje, între care:

  Dezavantaje ale rasei Hubbard

  Randamentul puilor poate fi influențat, în principal, de următorii factori:


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Plăți din subvențiile APIA făcute în conturile crescătorilor de animale! Subvenții APIA 2021. Unde găsesc fermierii informații despre plățile din acest an Subvenții APIA 2021: Formularul obligatoriu pentru fermieri a fost publicat în Monitorul Oficial!

  Ultimele știri

  Ministrul Mediului, Tánczos Barna: Vom plăti toate pagubele făcute de animalele sălbatice! Tractor cuprins de flăcări pe câmp, în timp ce efectua lucrări agricole FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei – 3 martie 2021