Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SUME INFIME VIRATE ÎN CONTURI DE APIA. FERMIERI: E MANEVRĂ CA BĂNCILE SĂ IA COMISIOANE!

Fermierii reclamă un fenomen ciudat pe care îl observă în extrasele bancare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le apare ca fiind cea care le virează sume mici, sub un leu, însă pentru aceste viramente infime, agricultorii sunt taxați de bănci cu comisioanele standard.

Mihai Bratosin din Brăila a postat pe Facebook mai multe capturi cu situația bancară. Se vede cum din partea APIA apar viramente foarte mici, taxate însă de bancă cu comision fix de 5 lei.

”Fără glumă, cred ca este deja o schemă, o înțelegere între bănci și APIA pentru că și eu am văzut același lucru pe extrasul de cont, plăți foarte dese și mici, ceva nu este în regulă, nu este normal să se facă plăti asa mici. Protecția Consumatorului unde e?”, întreabă fermierul Alin-Florin Mureșan.

”Asemănător am pățit și eu, mi-au fost virate trei sume mici și pentru fiecare mi-a luat CEC comision de operare tranzacție câte 4 lei!”, a scris și Valentin Stoican.

Fermierii care participă la discuție înclin să creadă că schema de taxare este ”o manevră între bănci și APIA”. Astfel, din 10 viramente, un fermier este taxat cu 50 de lei. Dacă avem în vedere că valorea ANT pentru o ovină este de circa 22 de lei, suma echivalează cu subvenția ANT pe cel puțin 2 animale.

O altă posibilitate pe care unii fermieri o iau în calcul este plata pe scheme, ceea ce, din nou, fracționează suma autorizată la plată în beneficiul băncilor care, pentru fiecare transfer, oricât de mic, percep comisionul de bază. De precizat că fermierii sunt obligați să dețină un cont bancal valid, altfel nu pot să beneficieze de subvenții.

Menționăm că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a transmis APIA o solicitare în care a prezentat problema ridicată de fermieri și a cerut clarificarea, precizarea motivelor pentru multiplele transferuri bancare ce nu fac decât să favorizeze încasarea unor comisioane mai mari de către bănci. Imediat ce vom primi răspunsul APIA, îl vom publica pe site pentru informarea fermierilor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

  1. Și la ING aceeași situație, am Primit 2 transe de aprox 100 lei în interval de 2 luni, funcționarii apia habar nu aveau de asa ceva, după muuult întrebări CICA, și spun “cică “pt ca răspunsul a fost cu” probabil” Sunt reglări din anii trecuți.. Dati ne baaa banii, hoților, deja îmi e rușine sa mai răspund la telefoane la cât am mințit (involuntar) băncile ca să le restitui ratele

  2. Si eu am primit acum o saptamana de la APIA, doua tranzactii intr-o singura zi, amandoua sub 100 de ron. Si eu am cont tot la CEC Bank si imi intarzie subventia pe 2018. Am fost la teledetectie. Deci, dupa ce intra subventia o rezolvcam cu CEC Bank ( ca se pare ca rae o intelegere cu APIA sa se joace cu banii frmierilor) si inchidem frumusel contul la aceasta banca de stat mafiot.

    1. Si la Brd e la fel,nu am primit subvenția pe anul 2018,dar in schimb si eu am primit prin luna februarie niste sume sub 100lei si acum citeva zile tot asa citeva sume sub 100lei,batae de joc,,,am sunat la apia si au spus ca e un rest din anii din urma,,,astia chiar ne cred prosti,,,de ce se joaca cu noi ne dau sau nu,,,,neam saturat de promisiuni nimic nu merge in tara asta….deci nici un ban in plus din subvenția pe anul 2018…

Scrie un comentariu