MAFIA PĂȘUNILOR ȘI SCHEMA ”MIEILOR”. Șmecherii se folosesc de ORDINUL MADR CA SĂ IA SUTE DE HECTARE CU DEDICAȚIE!
Ramona Dascălu -Mafia pășunilor a mai găsit o metodă prin care să își bage în buzunar sute de hectare de pășune. Șmecherii se folosesc de o ”scăpare” a autorităților și se înscriu cu mieii pentru a li se atribui pășuni sau pentru a li se licita suprafețe extinse de islaz, în ciuda faptului că astăzi se face licitația, iar mâine mieii sunt, în mare parte vânduți.
Noua schemă este dezvăluită pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO de cunoscutul oier argeșean Dan Petrescu. Acesta este revoltat de numărul mare de cazuri în care, la licitațiile din această primăvară, crescători cu 15-20 de oi și sute de miei se înscriu și câștigă sute de hectare din cauză că regulile ”jocului” nu fac diferența între miei și oi adulte. Așa cum este de așteptat, imediat după câștigarea licitației, mieii sunt vânduți, miza fiind reprezentată de subvenția APIA pe care respectivul și-o asigură cu numai un cârd de ovine.
„Cum e posibil să se câștige pășuni la licitație cu efectivele de miei de anul ăsta? Este cineva care a venit cu 50 de oi și 500 și ceva de miei, câștigă pășunea până la toamnă, iar la toamnă vinde și miei și ia banii pe ei și apoi ia banii pe pășune. Merg cu încărcătură de miei pe zonă montană, defavorizată. Normal ar fi să fie luate în considerare drept încărcătură la hectar animale mari fiindcă pe Agromediu se calculează cantitatea de bălegar, cantitatea de urină, nu se poate să vii cu miei de trei luni și să mergi cu ei în munte toată vara. E inadmisibil așa ceva pentru că la toamnă vor vinde mieii și se vor alege și cu banii pe miei și cu banii pe pășune”, a spus Dan Petrescu.
Fermierul cere să fie schimbată legislația astfel încât să nu mai poată câștiga toți samsarii licitațiile pentru pășuni. „Asta este o altă șmecherie, nouă atunci când am fost la Bruxelles ni s-a spus că Unitatea Vită Mare se referă la animale mari, nu poți să pășunezi o pășune cu animale de trei luni de zile, mai ales că are și Agromediu, unde trebuie să ai încărcătură pe bălegar și pe urină. Să schimbe ceva în lege că nu se poate așa ceva, fermierii nu au succes pe pășuni pentru că vin unii care iau miei de anul ăsta. Ce e asta, lege pentru samsari?”, se întreabă oierul argeșean.
Potrivit lui Dan Petrescu, astfel de cazuri sunt din ce în ce mai dese și din această cauză multe pășuni din zona montană ajung să fie nepășunate: „Nu e un caz singular, peste tot se întâmplă același lucru, și la mine e la fel. Spre exemplu, persoana care a câștigat la mine licitația are 600 de oi și a câștigat 710 hectare. Deci, merge doar cu 600 de oi și își bagă toți mieii de anul ăsta. Am auzit și de un caz la Sălaj unde cineva tot așa avea 16 oi și a cumpărat 500 de miei anul ăsta, și le-a facăt transferul crotalier acum o lună de zile, și bagă și zona montană și Agromediu și tot. Dar eu mă întreb cum poate fi în Agromediu, pentru că acolo sunt niște condiții. Pășunile, mai ales din zona de munte, nu ajung să fie pășunate din cauza asta. Cât să mănânce un miel? Cantitatea de masa verde pe care o consumă un miel la trei luni e echivalentul a trei miei la o oaie”.
Dan Petrescu susține că de pe urma acestei legislații care permite ca și miei să fie luați în considerare atunci când se calculează încărctura de animale pe hectar, oierii nu au deloc de câștigat: „Cei care câștigă nu sunt fermierii, că vă dați seama că un fermier nu se ducă cu 500 de miei, el se duce cu oi că miei îi vinde la Paște. Asta e o manevră cu mieii pe hectar”.
Actul normativ în baza căruia se atribuie/licitează pășunile este Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 544/2013 privind metodologia de calcul al încărcăturii optime de animale pe hectar de pajiște. Actul normativ prevede ca ”numărul de animale (UVM/ha) trebuie să fie suficient pentru a asigura utilizarea maximă a producției de masă verde, menținând în același timp sustenabilitatea pe termen lung a pajiștii”.
Așa cum reiese și din tabelul de mai sus, care reprezintă o Anexă a Ordinului 544/2013, la speciile ovine și caprine, actul normativ elaborat de Ministerul Agriculturii nu face diferențiere între animalele adulte și mieii sau iezii abia fătați! Este, evident, o ”crăpătură” legislativă speculată de cei puși pe căpătuială, astfel că în această perioadă se face un veritabil ”trafic” de miei pentru a se ”închide” suprafețele de pășune scoase la licitație de primăriile din toată țara.