• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APPR SALUTĂ VOTUL de la BRUXELLES pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

    Oana Timar -

    Asociația Producătorilor de Porumb din România, APPR, salută decizia luată la nivel european cu privire la alternativă oferită la măsura de plafonare a subvențiilor. Mai exact, fiecare stat membru va putea alege dacă plafonează plățile directe pe fermă la suma de 100.000 de euro, exceptând de la calcul anumite scheme, sau dacă alocă 10% din pilonul de plăți pentru plata redistributivă. România va merge pe a doua variantă dezbătută și adoptată într-un document final de Comisia AGRI din cadrul Parlamentului European.

    Demersul la nivel european este în acord cu poziția pe care APPR a susținut-o în favoarea fermierilor români. Astfel, organizația, într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, arată că soluția găsită la Bruxelles vine în sprijinul producătorilor agricoli și susține o plată echitabilă a subvențiilor.

    ”Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a decis marți, 2 aprilie, prin vot ca măsura de plafonare la o sumă maximă de 100.000 euro pe exploatație a sprijinului direct (Pilonul 1) să nu fie obligatorie în noua Politică Agricolă Comună (PAC) începând cu 2021, așa cum propusese anul trecut Comisia Europeană. Astfel, plafonarea ar putea deveni voluntară dacă statul membru își asumă redistribuirea a cel puțin 10% din sumele primite de la UE pentru plăți directe către fermele mici”, se arată în comunicatul APPR.

    Organizația de fermieri subliniază că ”unul dintre obiectivele strategice ale Politicii Agricole Comune pentru perioada 2021-2027 este asigurarea unui sprijin de venit echitabil agricultorilor, adică îmbunătățirea distribuirii plăților directe. Plată redistributivă este în prezent voluntară în cadrul PAC 2014-2020 și are ca scop asigurarea unui sprijin de venit mai eficient fermierilor mai mici prin acordarea unei plăți suplimentare pe hectar pentru primele hectare sub un anumit prag”.

    ”APPR, în baza unor simulări de calcul ale diferitelor scenarii posibile, a emis în mod repetat ideea că sprijinul de venit redistributiv complementar pentru sustenabilitate poate fi un instrument eficient dacă se urmărește sprijinirea exploatațiilor mici, evitând, în același timp, penalizarea fermelor mari, productive, prin aplicarea mecanicistă a plafonării”, arată organizația fermierilor.

    Conform APPR, în documentul său de poziție față de propunerea Comisiei de restructurare a PAC post-2020, lansat oficial la sfârșitul lunii ianuarie și trimis autorităților de la București și Bruxelles, reprezentanților partidelor politice, precum și reprezentanților presei, Asociația Producătorilor de Porumb din România arată că “Sprijinul direct ar trebui să ajute exploatațiile să facă trecerea la un mod de producție sustenabil și să poată remunera fermierii pentru bunurile publice produse, inclusiv practici benefice pentru mediu și climă, și nu să-și propună sa favorizeze artificial fermele pe criterii de dimensiune. Ar trebui încurajate tipuri de ferme economic viabile pe termen lung, în funcție de condițiile socio-economice și pedo-climatice din fiecare zonă (…) De aceea, statele membre ar trebui să aibă la dispoziție un meniu din care să poată alege astfel încât, prin plăți redistributive complementare și/sau degresivitate, să țintească, prin planurile strategice, fermele ce pot asigura atingerea acestui tip de obiective.”

    APPR susține în continuare nevoia ca fermierii să primească schemele de sprijin cuplat: ”În legatură cu sprijinul cuplat, în documentul APPR citat se arată că acesta s-a dovedit un instrument util în susținerea unui spectru larg de sectoare care se confruntă cu dificultăți și sunt importante din punct de vedere economic, social sau al mediului. Acesta nu ar trebui să facă obiectul degresivității sau plafonării, pentru că altminteri există riscul renunțării la unele culturi importante pentru piața UE, care sunt cultivate cu precădere de exploatațiile comerciale ce pot asigura mixul tehnologic adecvat”.

    Salutăm poziția constructivă a COMAGRI de a găsi o soluție care să poată fi utilizată în mod flexibil de statele membre, în funcție de specificul lor. Țin în mod special să felicit europarlamentarii români membri în această comisie a Parlamentului UE că au trecut peste ceea ce îi desparte și au ținut cont, indiferent de grupul politic din care fac parte, de opiniile și interesele agricultorilor din România, exprimate în mod repetat, inclusiv de Asociația Producătorilor de Porumb, care a avut ocazia să discute cu domniilor lor în diverse circumstanțe. Desigur, mai există niște hopuri de trecut, pentru că nu se va vota în plen asupra propunerii înainte de alegerile pentru noul legislativ european din mai. Închei, totuși, în aceeași notă optimistă în care vorbeam despre viitorul PAC la sfârșitul lunii ianuarie, exprimându-mi speranța că România va reuși să valorifice oportunitățile ce se prefigurează, mai ales pentru a limita dependența sectorului agricol de condițiile climatice și pentru a adăuga valoare produselor sale”, a spus Arnaud Perrein, președintele APPR și vicepreședinte al Federației Europene a Producătorilor de Porumb, CEPM.

    Versiunea integrala a pozitiei APPR este disponibila la http://apprs.ro/pozitia-appr-privind-viitorul-pac/ și fost transmisă în luna ianuarie instituțiilor decizionale naționale si europene.

    APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si din reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiză tehnică, comunicare pe teme economice și legislative pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto