Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Fermă de 200.000 de hectare de teren, cumpărată de arabi

John Nicoletti fermier Australia

Tranzacție uriașă pe piața agricolă mondială. O companie din Arabia Saudită a achiziționat o imensă exploatație agricolă din Australia. Suma plătită – aproximativ 60 de milioane de dolari australieni, echivalentul a 38 de milioane de euro, le aduce arabilor un portofoliu de 200.000 de hectare de teren agricol, precum și un efectiv considerabil de ovine din rasa Merinos.

Fermierul care a vândut ferma, John Nicoletti, a avut de așteptat câteva luni până la semnarea contractului întrucât în Australia, există o instituție specială care avizează tranzacțiile cu entități străine. În cazul imensei exploatații a fost făcută o anchetă specială, iar argumentele legate de menținerea activității agricole, a personalului angajat permanent și de realizarea unor investiții au cântărit mult în verdictul final, unul favorabil vânzării.

Cumpărătorul din Australia este o companei din Arabia Saudită. Astfel, Nicoletti a vândut către Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC), parte din ”bateria” de companii aparținând fondului public de investiții al Regatului Arabiei Saudite.

Din suprafața de 200.000 de hectare de teren, 76.000 de hectare sunt în proprietate, iar 134.000 de hectare sunt în arendă fermă. Împreună cu pământul, arabii au preluat și efectivul de 40.000 de capete de oi, berbeci și miei din rasa Merinos.

Potrivit fermierului care a vândut, după plasarea anunțului a primit șapte oferte serioase din partea mai multor fonduri de investiții, în mare parte din afara Australiei. La nivel național, din cele 52,6 milioane de hectare arabile câte sunt înregistrate în Australia, datele oficiale arată că în procent de 13,4%, suprafețele sunt deținute de străini.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Da, corect calculul pana la un punct; da’ ce te faci ca dupa, trebuie sa respecti regulile/clauzele referitoare la mentinerea activitatii x ani, pastrarea personalului y ani, s.a ; asa ca , se cam complica ….”calculelele” 🙂 ; dar poate fi un inceput bun de analiza a oportunitatilor afacerii; nu se stie de unde sare iepurele, cum se spune ? Succes !

    1. am incercat sa vizualizez in Australia daca sunt atatia putori nationaliste si nu am gasit nimic legat de asa zisa vanzare, toata lumea is vede de afacerea lui, nu am reusit a vedea bursa sau ceva de publicitate, numai noi de dam cu curu de pamant ca se vinde glia dar daca o iau ai nostril cu bani negri atunci e ok

  2. Daca cifrele sunt corecte , vand tot si ma duc in Australia . 40.000 animale la 150 €/buc in medie , ajug sa coste 6 milioane . Predarea contractelor de arenda ferma se plateste oriunde ( mie mi s-au cerut 200 €/ha in Romania ) si hai sa punem 100 €/ha x 134.000 , avem 13,5 milioane euro aprox . Mai punem un minim de 500.000 euro pentru infrastructura . Daca scadem aceste valori din cele 38 milioane , raman 18 milioane pentru 76.000 ha in proprietate . Nici 250 € /ha !!!!!!
    Am plecat!!!!!!!!
    Costineeesti !!!!!

Scrie un comentariu