• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Gama de hibrizi BC, prin Rodbun: porumb ultra-rezistent la secetă

  agrointeligenta.ro -

  Companie cu capital 100% românesc, Rodbun Grup și-a definit misiunea prin sintagma „prosperitate și respect fermierului român”. Pe această bază, compania și-a construit oferta de sămânță cu soiuri și hibrizi care prezintă cel mai bun raport calitate-preț, reunite sub gama Genetica Premium.

  Porumb BC: cel mai bun raport preț-calitate

  Dintre hibrizii de porumb aduși pe piața românească, specialiștii și fermierii cu vechime și greutate în cultura de porumb spun că raportul cel mai bun preț-calitate îl găsim la așa-numita gamă „BC”, produsă de „BC Institut” din Zagreb, un institut cu o tradiție în domeniu de peste 120 de ani. Cultivați cu succes în toate țările Europei de Est, dar și în Franța, Rusia, Turcia, Spania, Iran, ori în America Latină, hibrizii de porumb BC JUMBO, BC 408, BC 478 și BC 306 au confirmat și în fermele din România în fiecare an. Principala lor calitate? Rezistența la secetă.

  Rodbun Grup a început colaborarea cu BC Institut din Zagreb încă de acum zece ani, a testat hibrizii, i-a promovat pe piața din România și îi produce pentru sămânță în toate cele zece ferme proprii, cu o suprafață cultivată de peste 10.000 de hectare, încă din anul 2014. Producțiile medii la hectar realizate de fermieri cu acești hibrizi au depășit 9000 kg, iar, în anii-record pentru cultura de porumb 2017-2018, mediile au atins în multe locuri pragul psihologic de 10 tone. Rodbun furnizează hibrizii BC către fermieri de succes din județele Iași, Brăila, Călărasi, Giurgiu, Caraș-Severin, Gorj, Dolj sau Timiș.

  JUMBO, „vedeta gamei BC”

  Hibridul cel mai căutat în piață al gamei BC a fost botezat „JUMBO”. Numele îi vine de la dimensiunea uriașă a știuletelui bine acoperit cu boabe dentate, de culoare galbenă, precum și de la talia înaltă a plantei și de la masa vegetativă extrem de bogată. Toate aceste calități fac ca acești hibrizi să fie depozitați cu ușurință în siloz. JUMBO s-a adaptat excelent condițiilor climaterice din România. Are o perioadă de vegetație de 130-140 de zile, un randament al boabelor de 85 la sută și un potențial estimat de producție de până la 14 tone/ha. Mediile de producție sar frecvent de 10 tone la hectar. Densitatea de cultivare este de 55.000-65.000 de plante la hectarul neirigat și de 65.000-75.000 de plante, la cel irigat.

  Marele avantaj pe care JUMBO îl prezintă pentru fermier îl constituie gradul mare de toleranță față de secetă și arșiță. Vasile Guzu, de meserie inginer agronom, este un fermier care cultivă o suprafață totală de 600 de hectare, din care 120 de hectare de porumb, la Tichilești (jud. Brăila). Lucrează cu Rodbun Grup de „nici nu mai știu când” și, de cinci ani, pe ogoarele sale răsare porumbul JUMBO, despre care Vasile Guzu are numai vorbe bune. „Îl recoltezi ușor, chiar și manual, pentru că are știuletele mare. În fiecare an, pun 50 de hectare. Indiferent de condiții, a plouat sau nu, am scos 9-10 tone la hectar fără probleme. Și fără să folosesc cine știe ce chestii sofisticate, am mers numai pe tehnologia pe care merg în mod obișnuit. Deci, hibridul ăsta nu mi-a crescut costurile niciodată!”, spune fermierul brăilean.

  De la egal la egal cu „multinaționalele”

  Gama de hibrizi de porumb BC oferită de Rodbun Grup cuprinde și un „frate mai mic” ai lui JUMBO – BC 306. Este un hibrid semi-timpuriu, cu o perioadă de vegetație de 105-110 zile. Are știuletele mare, cilindro-conic, foarte bine acoperit cu boabe. Și BC 306 prezintă o toleranță crescută la arșiță, oferind o productivitate bună chiar și în anii secetoși. Se adaptează bine la toate tipurile de sol, fiind cultivat atât în zonele de câmpie, cât și în cele colinare. Se recomandă utilizarea lui cu prioritate pentru furaje.

  BC 408 și BC 478 sunt tot hibrizi de porumb cu știulete mare, au o perioadă de vegetație ceva mai mică (125-130 de zile) decât „vedeta” JUMBO și un randament al producției de boabe comparabil (83 la sută). Productivitatea la hectar în condiții favorabile tinde, de asemenea, către media de 10 tone.

  Vasile Guzu, fermierul din Brăila cu know-how și experiență în producție de vegetale, descrie cel mai bine atât gama BC, cât și modul de lucru al Rodbun Grup: „Domnule, ce să mai încoace și încolo: vând calitate la preț bun și se bat de la egal la egal cu multinaționalele. Ăsta-i mare lucru pentru o firmă românească…”.


  Te-ar mai putea interesa

  Analiză ZF: Profitul la un hectar de porumb irigat ajunge la 5.000 de euro, la neirigat – 600 euro/ha Ministrul Daea confirmă dezvăluirile Agrointeligența: ”Am răspuns săptămâna aceasta solicitării de la Comisia Europeană” Hibrizii Euralis în cultura mare a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Caracal

  Ultimele știri

  Fonduri europene agricultură. Fermierii vor putea accesa mai multe proiecte în același timp Organizația IPSO Irigații, lansată oficial: ”Scopul acestui departament este de a oferi soluții complet personalizate conform condițiilor din teren” Tânărul fermier Alin Luculeasa a câștigat la Bruxelles premiul pentru ”Cel mai bun proiect digital”