• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fuzarioza grâului, risc maxim dacă ați semănat păioasa după porumb

    Oana Timar -

    Grâul de toamnă semănat pe suprafețele de pe care s-a recoltat anul trecut porumb prezintă un risc suplimentar de fuzarioză. Fermierii ar trebui să acorde o atenție deosebită verificării culturilor de păioase care au avut prășitoarea drept cultură premergătoare, intervenind cu tratamente care să includă fungicide care combat ciupercile din genul Fusarium.

    Fuzarioza grâului este una dintre cele mai păguboase boli ale culturii de păioase, reducând producția și făcând valorificarea ei imposibilă prin faptul că produce o serie de micotoxine, toxice atât pentru om cât și pentru animale.

    În cazul fuzariozei porumbului – putregaiul tulpinilor și al știuleților de porumb, aceasta poate avea continuitate ca agent patogen și pentru grâu. Astfel, nu puțini fermieri au ales ca în condițiile anului trecut, când porumbul s-a recoltat devreme și în condiții bune, să vină pe acele suprafețe cu cultura de grâu. Unii agricultori chiar au semănat târziu suprafețele, încercând să profite de puținele zile cu ploi din toamnă și din iarna blândă. Toți acești fermieri trebuie acum să aibă în vedere o strategie care să combată fuzarioza întrucât porumbul este cel mai favorabil pentru dezvoltarea unor ciuperci din genul Fusarium, agenți patogeni foarte periculoși și pentru grâu.

    Fuzarioza grâului: factori favorizanți

    Resturile vegetale rămase după recoltarea porumbului pot reprezenta un depozit important al fungilor din genul Fusarium, punând presiune și asupra culturii următoare de grâu. Astfel, acolo unde solul se prelucrează fără a se întoarce brazda sunt riscuri mai mari în ceea ce priveşte infecţia cu fuzarioza spicelor de grâu. Așa cum vă spuneam, resturile vegetale pline cu spori rămân neîngropate, nu nu se vor descompune iar în anii următori de pe ele sporii vor migra pe noua cultură.

    Fuzariozele prezintă un risc ridicat în fermele care fac monocultură sau asolament de tip grâu-porumb-grâu. Un alt factor de risc îl reprezintă temperatura mai ridicată ce favorizează dezvoltarea atacul fungic.

    În plus, chiar dacă pe piață există soiuri și hibrizi de grâu care oferă protecție în fața fuzariozelor, acestea sunt apreciate de unii fermieri ca oferind producții mai slabe în raport cu conținutul de gluten și proteină, așa că sunt evitate, preferându-se o schemă de tratament care să conțină fungicide eficiente contra ciupercilor Fusarium.

    Când apare fuzarioza la grâu

    Ciupercile din genul Fusarium pot afecta cultura de grâu pe tot parcursul sezonului de creștere, iar în condițiile unei toamne dificile, păioasele sunt mult mai vulnerabile în această primăvară. Cel mai mare risc de apariție a fuzariozei este după ce grâul a înspicat și începe înfloritul, în condiții de umiditatea atmosferică ridicată și temperaturi cuprinse între 20-25 °C.

    Cum recunoaștem fuzarioza grâului

    Fuzarioza grâului are loc de regulă în prima parte a spicului, mai ales la soiurile aristate care rețin spori și stropi de apă care apoi curg în partea de jos. Dacă la început vom avea o mică parte afectată, condițiile prielnice pot duce la extinderea rapidă a bolii care, dacă acoperă spicul în primele faze de formare a bolului, va lăsa spiculețele seci, fără boabe, cu o îngălbenire prematură.

    Dacă infecţia a avut loc înainte formării bobului, spiculețele rămân goale, iar boala a apărut după ce bobul s-a format şi l-a prins în faza de lapte, boabele vor fi afectate grav cantitativ şi calitativ. În cazul în care atacul de Fusarium a avut loc când boabele erau deja formate, în faza de acumulare de nutrienți, spicele vor forma boabe cu aspect şiştăvit. Boabele vor fi foarte uşoare cu aspect albicios sau chiar roşiatic, iar germinaţia acestui grâu va fi puternic afectată.

    Tratament eficient pentru fuzarioză

    Fuzarioza este ușor de identificat la analiza vizuală a culturii, așa că este important să se acționeze rapid încă de la primele semne. Cel mai eficient este tratamentul preventiv contra ciupercii Fusarium, fermierii putând opta pentru fungicide care oferă protecție sporită și contra altor agenți patogeni.

    Citiți și: ZAKEO XTRA – cel mai utilizat FUNGICID! Se poate aplica la GRÂU ATÂT ÎN T1, CÂT ȘI ÎN T2!

    Dintre produsele disponibile pe piața românească, Zakeo Xtra este fungicidul cel mai utilizat de fermieri la nivel mondial. Fungicidul Zakeo Xtra face parte din portofoliul companiei Adama Agricultural Solutions și este același produs care până recent s-a comercializat sub denumirea de Aminostar Xtra.

    Zakeo Xtra ajută fermierii în combaterea principalelor boli ale cerealelor: septorioze, rugini, făinare, fuzarioze sau rincosporioza și sfâșierea frunzelor. Fungicidul poate fi aplicat la păioase atât în T1, cât și în T2. Pentru a profita din plin de capacitatea lui de prelungire a timpului în care planta este verde, se recomandă a fi aplicat cu precădere în T2.

    Zakeo Xtra se aplică în doză de 0,5 litri la hectar. În cazul unei tehnologii cu un singur tratament fungicid pe sezon se recomandă tratamentul cu produsul de la Adama încă la apariţia primelor simptome, iar în cazul unei tehnologii de protecție cu două tratamente se recomandă ca în T1 să fie aplicat un alt fungicid (ex. Bumper Super) iar Zakeo Xtra să fie aplicat de la apariția frunzei stindard până la înspicare BBCH 51-59.

    Mai multe detalii despre fungicidul Zakeo Xtra găsiți AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!