• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘEFUL APIA ANUNȚĂ! Ce se întâmplă cu SUBVENȚIILE FERMIERILOR ÎN PERIOADA 16-31 MAI!

    agrointeligenta.ro -

    Cum pot salva fermierii subvențiile pentru Campania 2019! Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a dezvăluit în cadrul emisiunii FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei (se difuzează marți și miercuri, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook Agrointeligența și pe www.agrointel.ro) că producătorii agricoli au termen și în acest an până la 31 mai inclusiv să facă modificări la cerere unică pentru subvenții fără penalizări din partea APIA.

    ”(…) Fermierul poate să retragă și cererea cu totul, deci orice fel de modificare adusă asupra cererii, fie că este în plus sau în minus, este permisă, inclusiv la animale, el acum poate să îți depună pe vegetal, între timp își mai cumpără animale și până în data de 31 mai, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru sectorul zootehnic, poate să își adauge la cererea de plată”, a explicat șeful APIA în cadrul emisiunii FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei.

    Astfel, în conformitate cu prevederile art. 3 şi art. 15 din Regulamentul nr. 809/2014, fermierii pot aduce modificări cererii unice de plată sau pot retrage în totalitate cererea unică de plată sau părţi ale acesteia numai dacă:
    – APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată;
    – APIA nu a notificat fermierului intenţia sa de a efectua un control la faţa locului.

    În cazul în care în cadrul unui control la faţa locului, a fost constatată o neconformitate, modificările sau retragerile nu sunt autorizate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea.

    Atenție! În cazul în care modificările aduse cererii unice de plată au incidenţă asupra documentelor justificative sau asupra contractelor care trebuie prezentate, respectivele documente sau contracte se vor actualiza în consecinţă. Numai solicitantul însuși sau persoana împuternicită de el poate efectua modificări ale cererii unice de plată.

    Împuternicirea se realizează prin procură notarială (în cazul persoanelor fizice) sau delegaţie de împuternicire (în cazul persoanelor juridice). Acestea trebuie să fie însoțite și de copiile CI/BI ale titularului cererii unice de plată și al împuternicitului care trebuie ataşate la dosarul cererii de plată. Împuternicitul înlocuiește titularul doar în scopul și pentru perioada pentru care a fost emisă împuternicirea. Pentru toate modificările aduse cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte documente justificative care susțin aceste modificări.

    Ce formulare trebuie să depună fermierul pentru fiecare modificare în parte

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce formulare trebuie să completați în funcție de modificările pe care vreți să le faceți dacă ați depus cererea unică în Campania 2019 și intervin ulterior schimbări în exploatația pentru care cereți subvenții. De precizat că formularele pe care vi le prezentăm sunt eliberate de funcționarii APIA de unde faceți modificările:

    – Schimbarea declaraţiei de suprafaţă pentru anul 2019 – formularul M1

    Atenție! În cazul în care fermierul omite completarea câmpurilor (47) şi (48) cu animalele şi codurile exploataţiilor zootehnice deţinute sau le completează eronat, se pot face modificări ale câmpurilor 47 şi 48 (modificarea numărului de animale, inclusiv adăugarea de animale, modificarea codurilor de exploataţie zootehnică/CNP sau adăugarea de noi coduri de exploataţie/CNP) prin Formularul M1.1 – SCHIMBAREA DATELOR DESPRE SECTORUL ZOOTEHNIC 2019 până 31 mai.

    Mai mult, fermierii care irigă au la dispoziție un formular special M1.2- SCHIMBAREA DECLARAŢIEI PRIVIND APA PENTRU IRIGAŢII 2019 cu ajutorul căruia se pot face modificări ale câmpurilor 46: modificarea bifei privind utilizarea apei pentru irigaţii sau adăugarea acesteia.

    Prin depunerea acestui formular se poate: mări suprafaţa unei parcele/subparcele deja declarate, schimba cultura, diviza parcela în subparcele, modifica numărul blocului fizic dacă fermierul nu a fost notificat de APIA cu privire la erori sau nu a fost supus controlului pe teren, modifică suprafaţa unei parcele deja adaugată prin formular M2. Pentru culturile modificate, care implică prezentarea la APIA a unor documente specifice în conformitate cu schemele pentru care solicită plata, acestea sunt prezentate de fermieri în termenele precizate de legislaţie (dacă acestea sunt aduse de fermier în Perioada de penalizare, întârzierea este sancţionată cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare).

    -Adăugarea de suprafețe pentru subvenții – formularul M2

    Suprafeţele adăugate prin M2 sunt justificate de documente doveditoare ale utilizarii terenului. Se pot adăuga una sau mai multe parcele individuale, declarată(e) ulterior depunerii cererii iniţiale, inclusiv parcele pentru care se solicită sprijin pe măsurile de dezvoltare rurală. Se poate înscrie pachetul/varianta /subpachetul în declaraţia de suprafaţă. Se pot adauga şi scheme şi/sau măsuri/pachete/subpachete/variante.

    Atenție! Termenul limită pentru depunerea celor două formulare M1 şi M2: în conformitate cu art. 15 din
    Regulamentul (UE) nr. 809/2014, modificările cererilor unice de plată se depun la APIA până la data de 31 mai 2019 inclusiv, fără aplicarea de penalităţi. Fermierii pot depune modificări ale cererii unice de plată după data de 31 mai, până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă modificarea cererii unice de plată ar fi fost depusă până la data de 31 mai. Începând cu 11 iunie 2019, cele două formulare menţionate anterior sunt considerate inadmisibile, suprafeţele adăugate/modificate fiind excluse de la plată pentru anul 2019, dar sunt primite şi înregistrate.

    Retragerea unei/unor parcele sau unei părţi dintr-o parcelă din declaraţia de suprafaţă, a pachetelor de agromediu de pe parcelă (retragere parţială de suprafeţe) – formularul M3

    În conformitate cu art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014, o cerere unică de plată poate fi retrasă în totalitate sau parţial în orice moment, în scris. Dacă APIA a informat deja fermierul cu privire la eventualele cazuri de neconformitate din cererea unică de plată, dacă APIA a avertizat fermierul cu privire la intenţia sa de a efectua un control la faţa locului sau dacă, în cadrul unui control la faţa locului, se constată orice neconformitate, nu sunt autorizate retragerile în ceea ce priveşte acele părţi din cererea unică de plată care sunt implicate. Retragerea unei/unor parcele sau unei părţi dintr-o parcelă din declaraţia de suprafaţă şi a bifelor de solicitare corespunzătoare (retragere parţială de suprafeţe) se efectuează prin intermediul formularului M3.

    Atenție! Retragerea întregii suprafeţe declarată de fermier în cererea de plată se poate realiza oricând (se specifică clar motivul retragerii) mai puțin în situațiile enumerate mai sus.  De asemenea și schimbarea adresei/coordonatelor bancare/numelui societăţii, fără a se modifica CUI-ul -M4- se depune de către fermier fără penalităţi la orice moment. Formularul se depune la Centrul Local/Centru Județean al APIA de către fermier, fără penalizări, în orice moment după depunerea cererii unice de plată până la emiterea Deciziei de plată.

    Documente anexate: după caz, la solicitarea de modificare a datelor cererii:
    – copie CUI / CIF /CI pentru modificare denumire / nume / adresa;
    – dovadă coordonate bancare ca urmare a modificării datelor bancare.

    Modificarea datelor cererii ca urmare a schimbării formei de organizare

    În acest caz se completează ”Cererea pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare” care se
    depune la CL/CJ al APIA de către fermier, fără penalizări, în orice moment după depunerea cererii unice de plată până la emiterea Deciziei de plată .
    Acest tip de modificare se notifică în termen de 15 (cincisprezece) zile calendaristice de la data apariţiei ei.
    Documente anexate:
    – copie certificat de înregistrare / respectiv dovada radierii, după caz;
    – dovadă coordonate bancare.

    Reamintim că depunerea Cererilor Unice de Plată în cadrul Campaniei 2019 se va încheia la data de 15 mai 2019, în conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019. 


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru