Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

DIRECT de la BRUXELLES! Se introduce O NOUĂ SUBVENȚIE PE UN HECTAR!

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a anunțat recent o inițiativă menită să încurajeze statele membre să atingă obiectivele ambitioase ale politicii de mediu din cadrul PAC post 2020. Inițiativa prezentată la conferința “Pădurile noastre, viitorul nostru” propune recompensarea agricultorilor cu subvenții consistente pentru împădurirea unui hectar.

Conform unui comunicat de presă, în discursul său principal, comisarul Hogan a anunțat ideea unei inițiative “de 1 hectar”, care ar fi susținută prin intermediul politicii agricole comune (PAC). În cadrul viitoarelor planuri strategice ale PAC, statele membre vor avea opțiunea de a recompensa agricultorii cu plăți pe exploatație pentru împădurirea unei suprafețe de un hectar. Această împădurire ar trebui să se facă într-un mod favorabil biodiversității, contribuind la obiectivele climatice și de mediu.

Această inițiativă va putea fi programată prin finanțarea pentru dezvoltare rurală și ar putea ajuta statele membre să își îndeplinească obiectivele privind clima și biodiversitatea. Pentru a limita sarcina administrativă a beneficiarilor și a autorităților publice, ar putea fi oferite fiecărui agricultor participant o sumă forfetară pe an și pe hectar pentru următoarea perioadă bugetară.

O astfel de inițiativă ar putea contribui în mod semnificativ la crearea unor servicii ecosistemice valoroase pentru retenția apei și controlul inundațiilor sau a eroziunii solului. De asemenea, noua subvenționare ar aduce beneficii semnificative pentru biodiversitate, cum ar fi adăpostul și conectivitatea.

Comisarul Hogan a încurajat statele membre să adopte această inițiativă, deoarece ar contribui la atingerea obiectivelor de mediu și ar ajuta la protejarea bunurilor noastre publice, inclusiv a pădurilor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!