• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reprezentanții Asociației Mondiale a Lânii au venit în România!

    agrointeligenta.ro -

    Reprezentanții Asociaţiei Mondiale a Lânii, prezenți în România! Eurodeputatul Daniel Buda a reușit să organizeze o întâlnire între liderii din sectorul de creștere a ovinelor și cei ai Asociației Mondială a Lânii, în vederea stabilirii unor relații pentru importul de lână din țara noastră.

    ”În urmă cu câteva luni, vorbeam despre întâlnirea avută cu reprezentanți ai Asociaţiei Mondiale a Lânii. Cu această ocazia, am vorbit despre imensa oportunitatea de a cumpăra lână din România. Răspunsul lor a fost: „Nu aveți voi atâta lână cât ne trebuie nouă!”. Iar răspunsul meu a fost: ”Nu puteți voi valorifica atât de multă lână pe cât avem noi”. Iată-i astăzi în România, într-o primă discuție cu reprezentanții asociațiilor crescătorilor de oi pentru a pune bazele unei colaborări în acest sens”, a arătat Daniel Buda pe pagina personală de Facebook.

    Potrivit acestuia, discuţiile au fost legate de posibilitatea valorificării producţiei de lână din România. Pentru cunoscători, lâna, în vremurile nu demult apuse, constituia un produs care asigura o sursă importantă de venituri pentru fermieri. ”Din păcate, astăzi, acest produs constituie un balast pentru fermieri, în condiţiile în care, pentru tunderea unei oi se plăteşte 3-4 lei iar preţul încasat pe lână este undeva de 2-2,5 lei, în cel mai fericit caz. De multe ori, cei care au ochi să vadă, pot constata cu uşurinţă grămezile de lână aruncate de crescătorii de oi pe câmpuri. Deşi există un program naţional în acest domeniu, Daea a falimentat oaia şi atunci când vorbim de lână”, a mai punctat eurodeputatul.

    El a mai spus că lipsa interesului manifestat de guvernanţi este dată şi de incapacitatea acestora de a lua contact cu principalele structuri asociative cum este spre exemplu Asociația Mondială a Lânii care ar fi avut posibilitatea să creeze oportunități pentru acest produs atât de răspândit în sectorul zootehnic românesc. ”Împreună cu reprezentanții Asociației Mondiale a Lânii, am convenit pe mai departe stabilirea unor vizite punctuale în România a unor specialiști, consultanți și experți în acest domeniu, pentru a face o evaluare concretă a potențialului pe care îl are România în această zonă și, în același timp, pașii concreți în vederea creării capacităților de depozitare, sortare și vânzare a lânii. În acest fel, cu siguranță lâna românească își va găsi locul și rostul în economia mondială a lumii!”, a conchis Daniel Buda.

    Asociația Mondială a Lânii a fost înfiinţată în anul 1930 și reuneşte crescători din întreaga lume, având sute de membri. Cooperativa Agricolă Someș-Arieș este formată din 61 de membri cooperatori și desfășoară activități de colectare și predare a laptelui, distribuie inputuri, oferă consultanţă și furnizează motorină pentru 1.200 de ferme.

    Reamintim că oierii pot beneficia de 1 leu pe kilogram subvenție de la stat pentru lâna valorificată. Pentru a accesa acest sprijin de tip ajutor de minimis de la bugetul de stat, fermierii trebuie să se fi înscris în program și să prezinte dovada comercializării lânii cu acte. Conform evaluărilor oficiale, în România se poate colecta o cantitate de aproximativ de 36.000 de tone de lână de la un efectiv de circa 14 milioane capete ovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”