Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Subvenția pentru mieluțe: Oierii vor primi 200 de lei pe femelă până la prima fătare

Foto: olx.ro

Subvenție pentru mieluțe până la prima fătare, o plată nouă introdusă de urgență pentru a ”echilibra” piața ovinelor unde la export sunt cerute femelele tinere ce, mai apoi, sunt introduse la reproducție în alte state. Aflat la Poiana Sibiului împreună cu ministrul agriculturii Petre Daea, liderul PSD a discutat cu crescătorii de ovine despre situația creată de exporturi unde străinii caută femelele tinere, turmele românești rămânând cu efective tot mai îmbătrânite.

”Eu vreau să ajutăm să crească exportul, dar nu vreau să crească exportul fără dezvoltăm și matca, populația de aici”, a spus liderul PSD Liviu Dragnea, în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de pe TVR 1.

Oierii i-au confirmat lui Dragnea că în prezent se cumpără numai mieluțe, iar cei care fac exporturi au acceptat numai 5 % masculi, astfel că oierii români intră în concurență cu propriile efective exploatate însă de străini.

”Mă gândesc la o subvenție pe femelă până la 2 ani, până prima la fătare„, a declarat ministrul agriculturii Petre Daea, arătând că la această schemă de sprijin de la bugetul de stat vor intra exclusiv femelele până la doi ani, până la primă fătare.

Referitor la cuantumul sprijinului și la momentul plății, președintele PSD Liviu Dragnea a spus: ”Ideea e în România să refacem și încrederea pierdută în ani în guverne, în promisiuni. Eu vreau să vă întreb. O subvenție de 200 de lei este în regulă, vă convinge să le țineți, să rezistați la presiunea de export, cu următoarea procedură, precizare: 50%, adică 100 de lei dați când se intră în program, 25% după un an și 25% la prima fătare. Să avem și garanția că nu e păcăleală”.

Oierii s-au arătat mulțumiți de noua inițiativă, subliniind că anual, în România, se înregistrează 9 milioane de miei, jumătate femele. Dintre acestea, o parte se vor putea înregistra în noul program, unul de reîmprospătare a efectivelor matcă din fermele românești.

Despre sursa de finanțare a noului sprijin, Liviu Dragnea a subliniat că bugetul de stat nu va avea probleme să suporte subvenția pe mieluțe, banii putând fi găsiți chiar în sumele alocate anual pentru activitatea și programele Ministerului Agriculturii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!