• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MINISTRUL DAEA A RĂMAS FĂRĂ PROTECTOR! „PREȘEDINTELE DRAGNEA”, CONDAMNAT DEFINITIV!

    Oana Timar -

    La finele unei campanii cu apariții în tandem, cu promisiuni de subvenții și programe noi, ministrul agriculturii Petre Daea a primit astăzi o veste cruntă: principalul său protector din cadrul PSD, liderul Liviu Dragnea, a primit o condamnare definitivă de 3 ani și jumătate de închisoare. Liviu Dragnea a fost găsit vinovat într-un dosar cu angajări fictive, condamnarea venind după ce acesta primise anterior o sentință cu suspendate în dosarul despre referendum.

    Ministrul agriculturii Petre Daea a fost, de departe, ministrul preferat al lui Liviu Dragnea. Au făcut echipă bună de nenumărate rânduri, iar în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, cei doi au străbătut în țara lung și în lat. Nu a lipsit nimic din ”meniul electoral”: promisiuni de noi subvenții, dublări pentru cele deja în vigoare, programe noi, facilități fiscale și magazine de stat cu acces neîngrădit pentru toți fermierii. Toate declarațiile și mesajele au fost mediatizate pe postul național de televiziune, în două ediții speciale ale emisiunii ”Viața Satului”.

    ”Pentru mine, ești cel mai bun ministru din Guvern”

    Eforturile lui Petre Daea au fost pe deplin răsplătite de Dragnea, inclusiv cu laude publice: ”În continuare, pentru mine, dumneata ești cel mai bun ministru din Guvern, de-aia o să primești mai multe lucruri. Mai aveți canale de descoperit și pe care trebuie să le reabilităm, deci vreau până în toamnă să ne prezentați programul. Vă mai fac o propunere, domnule ministru, văd că puteți duce, de-a lungul canalelor să faceți instalații pe baza fotovoltaică”, îi spunea, la începutul lunii aprilie, Dragnea ministrului Petre Daea. Cât despre instalația ”comandată” de Dragnea, aceasta a devenit un țel pentru ministrul de la agricultură care și-a dovedit eficiența de partid printr-un eveniment de inauguare a sistemului cu fotovoltaice fix în campania electorală. Invitatul special a fost, bineînțeles, liderul Liviu Dragnea.

    Pe 16 mai, ministrul Daea ”a livrat” inagurarea stației de irigat cu fotovoltaice, exact cum comandare Liviu Dragnea

    Ministrul Daea a fost singurul cu care Liviu Dragnea și-a făcut campania din țară. Un motiv ar fi acela că liderul PSD a avut încredere maximă în omul său de la Agricultură, mai ales că acesta ”a livrat” de fiecare dată. Fie că a fost vorba de o emisiune regizată despre succesul programelor din legumicultură, fie de un grătar ”ad-hoc” cu oierii aleși pe sprânceană, Liviu Dragnea a mers la sigur și, în ciuda tuturor criticilor, a avertizărilor de la CNA, ministrul de suflet, Petre Daea, s-a asugurat că șeful primește mediatizarea pe care și-o dorește.

    „Domnul Daea se entuziasmează. Evident, pentru că (Liviu Dragnea, n.red.) este cel care i-a dat a doua șansă, l-a făcut din nou ministru, atunci când toată lumea credea că domnul Daea trebuie să se ocupe doar de nepoți. Cum ar putea să aibă o altă privire față de protectorul și susținătorul său, care îl laudă permanent, vorbește laudativ despre acest ministru al agriculturii care reușește să pună România într-o situație jenantă la Bruxelles în Consiliul Uniunii Europene”, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu atitudinea recunoscătoare a lui Daea față de Liviu Dragnea, cel pe care îl numea public ”Președintele Dragnea”.

    În final, atât calculele lui Liviu Dragnea, cât și cele ale ministrului Daea, au ieșit pe minus. În primul rând pentru că la alegeri, PSD a fost înfrânt printr-un vot masiv concentrat pe partidele de dreapta. A doar și cea mai puternică lovitură a venit însă astăzi, când liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. Este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum.

    În timp ce jurnaliștii așteaptă ridicarea de la domiciliu a (încă) președintelui PSD, ministrul agriculturii are toate motivele să fie îngrijorat. Protectorul său din PSD nu mai are forța să îl susțină, iar Petre Daea trebuie să se reorienteze. În acest context, faptul că cel mai mare scor electoral înregistrat de PSD a fost cel din județul Olt va cântări enorm. Același calcul a fost și cel care l-a propulsat pe Dragnea la șefia PSD mulțumită recordurilor de voturi din Teleorman. Iar varianta Olt îi surâde și nu prea ministrului Daea. În același timp, nu este exclus ca lideri din interiorul PSD, deranjați de atitudinea de până acum a lui Daea – una arogantă față de restul colegilor și chiar față de premierul Dăncilă, să forțeze demiterea sau demisia celui care a fost ”favoritul președintelui” Dragnea. În plus, scandaluri precum cele de la Casa de Comerț Unirea, ”capcana” de la Bursa de Pește, relațiile netransparente cu unii lideri ai fermierilor, precum și modul în care s-au cheltuit o serie de fonduri publice, naționale sau europene, fac din ministrul Daea un personaj vulnerabil și…dispensabil pentru PSD.

    Notă: În perioada următoarea, Agrointeligența – AGROINTEL.RO va continua să publice dezvăluiri scandaloase despre matrapazlâcurile făcute de echipa ministerială păstorită de Petre Daea și de vectorii săi de influență din exteriorul MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto