• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • COD ROȘU ÎN AGRICULTURĂ! PRODUCȚIILE AGRICOLE SE ANUNȚĂ CATASTROFALE!

  agrointeligenta.ro -

  Cod roșu în agricultură! Comisia Europeană estimează scăderi de până la 18 % la principalele culturi faţă de 2018, arată ultima prognoză de la Bruxelles. Faţă de media ultimilor cinci ani, va fi însă o uşoară creştere. Randamente sensbil mai mici vor fi la porumb şi grâu, în timp ce fermierii care au pariat pe sfeclă vor produce mai mult.

  Condiţiile meteorologice nu au fost a fel de bune pentru fermieri ca anul trecut, astfel că aceştia ar putea raporta randamente mai mici la hectar la grâu, porumb, triticale, orz, ovăz şi cartof. ”Lipsa precipitaţiilor a generat un start bun al campaniei de însămânţare a culturilor de primăvară, iar ploile ce au căzut ulterior au înmuiat solul.Cu toate acestea, creşterea plantelor din culturile de vară este lentă în prima parte a lunii mai, urmare a temperaturilor scăzute. Culturile de iarnă prezintă o dezvoltare moderată”, explică specialiştii Comisiei Europene, citatți de economica.net.

  Aceştia estimează că România va avea a doua cea mai mare scădere a producţiei de grâu din Europa, de până la 12% faţă de anul trecut (4,2 tone la hectar), în contextul în care fermierii europeni vor câştiga, în mede, un plus de 7,3% la hectar, până la 5,8 tone. Estonia va fi singura ţară şi mai afectată de condiţiile meteo, pentru fermierii de acolo prognozându-se un minus de 20% a producţiei la hectar.

  Raportat însă la media ultimilor cinci ani, randamentul va fi ceva mai mare, de plus 1%, în condiţiile în care media UE este de plus 2%.

  Producţia de grâu din 2018 a fost de 10,27 milioane tone, cu 135.000 tone mai mult ca în 2017, iar productivitatea medie a fost de 4,8 tone la ha, arată datele prezentate de ministrul Agriculturii.

  Cei mai afectaţi vor fi însă fermierii care au pariat pe porumb anul acesta, gândindu-se la recordul de anul tercut când recolta „a sărit” de 14,5 milioane de tone, cu o medie de 7,7 tone la hectar. Conform prognozei Comisiei Europene, anul acesta, fermierii ar putea obţine doar 6,3 tone de porumb la hectar, cu 18% mai puţin decât anul trecut, dar cu 23% peste media ultimilor cinci ani. În Europa, se aşteapă producţii medii de 7,9 tone la hectar, cu 5,2% mai puţin decât în 2018, România înregistrând a doua cea mai mare scădere după Slovacia (minus 20%).

  Şi la orz, România va fi printre puţinele ţări cu cantităţi mai mici în 2019 faţă de 2019. Comisia Europeană estimează pentru această cultuă o scădere de 9%, până la 4,1 tone la hectar, din cauza producţiei slabe la orzul de iarnă care a avut randamente cu 7,1% mai mici. Scăderea va fi mai mare în Estonia (minus 8%) şi Portugalia (minus 11%), în condiţiile în care, în medie, fermierii europeni vor obţine randamente de 4,9 tone la hectar, cu 7,9% mai mult decât în 2018.

  Faţă de media ultimilor cinci ani, fermierii români ar putea câştiga , în medie, cu 9% mai mult orz.

  O scădere similară, de 10 procente faţă de 2018, s-ar putea înregistra şi la producţia de triticale, până la 4 tone la hectar, în timp ce la rapiţă scăderea va fi de 7% faţă de media ultimilor cinci ani şi de 2,7% raportat la 2018, până la 2,4 tone la hectar. Europenii vor produce, în medie, 3,1 tone la hectar.

  Producţia de soia ar putea scădea şi ea cu 13% la fiecare hectar faţă de 2018, până la 2,3 tone la hectar, iar randamentele la cartof s-ar putea diminua cu 3,7% faţă de 2018, până la 17 tone la hectar.

  Conform prognozei citate, anul acesta va fi mai bun decât 2018 doar pentru fermierii care cultivă sfeclă de zahăr şi floarea-soarelui. Pentru producţia de sfeclă se estimeză un plus de 4,3%, până la 40 de tone la hectar. Raportat la media ultimilor cinci ani, randamentele vor fi însă în scădere cu 2,3%. În medie, fermierii europeni vo produce 76,5 tone la hectar, cu 12% peste anul anterior.

  În ceea ce priveşte floarea-soarelui, randamentul mediu estimat pentru România este de 2,8 tone la hectar, cu 0,2% mai mult decât în 2018 şi cu 20% peste media ultimilor cinci ani.


  Te-ar mai putea interesa

  Ce hibrizi de floarea-soarelui au performat în 2022 și ce hibrizi aleg fermierii campania aceasta Prețul grâului, ținut la secret! ”Este nevoie de o bursă a cerealelor cu cotațiile la vedere!” Agricultura de odinioară așa cum și-o amintește fermierul Grigore Lacea

  Ultimele știri

  Casa Verde Fotovoltaice 2023. Bugetul alocat acoperă cel puțin 150.000 de dosare Elena Mateescu, ANM, anunță un nou val de ninsori și zile geroase aduse de ciclonul polar Gripă aviară confirmată deja la a treia fermă. A început uciderea celor peste 220.000 de păsări