• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALO, CE-AȚI FĂCUT CU LEGEA ZILIERILOR? CERCETĂTORII AU IEȘIT ÎN CÂMP SĂ FACĂ MUNCA PĂLMAȘILOR!

    Ramona Dascălu -

    Situație fără precedent creată de legislația ”șchioapă” din România! Întreg colectivul unei stațiuni de cercetare, de la director, la cei mai înalți cercetători, și până la mecanizatori, inclusiv doamnele de la curățenie, au luat decizia de a ieși în câmp pentru a face munca unor zilieri a căror angajare nu este permisă de către Legea Zilierilor.

    Directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Caracal, Marius Cătălin Bran, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cum a decis colectivul pe care îl conduce să execute pe cont propriu o lucrare care ar fi trebuit să revină zilierilor. Directorul ne-a declarat că în Ordonanța de Urgență 29/2019 care a modificat Legea 52/2011, Legea zilierilor, nu s-a inclus posibilitatea ca această muncă să fie contractată de către stațiunile de cercetare ce aparțin de universități. Numai stațiunile Academiei de Științe Agricole și Silvice pot să angajeze zilieri, conform legislației în vigoare.

    Purificatul biologic, lucrare manuală obligatorie la grâul de sămânță

    Astfel, ca să reușească să realizeze lucrările care se impun în această perioadă, cum ar fi purificatul biologic care se face doar manual, directorul Bran și tot colectivul au decis să iasă în câmp. ”Purificatul biologic manual este o lucrare esențială în producerea de sămânță, activitate importantă la noi în stațiune. În solele de grâu pot exista diferite anomalii, pot exista impurificări cu triticale sau orz, și acestea nu se pot elimina decât prin trecere manuală, adică treci și le smulgi efectiv”, ne-a explicat directorul de la Caracal despre lucrarea pe care oamenii stațiunii au ajuns să o facă în locul zilierilor.

    În total, de la director la cercetători și mecanizatori, toată lumea a ieșit în câmp pentru a executa purificatul biologic pe o suprafață de 660 de hectare de grâu de sămânță. ”Lucrarea este obligatoriu că o executăm în perioada aceasta întrucât în momentul în care se va coace grâul nu se va mai putea face deosebirea între spicul de triticale, de grâu sau de ce mai avem. În principiu, ca să facem lucrarea bine avem nevoie de circa trei săptămâni, cam o lună de zile. Suntem și așa în întârziere, însă este obligatoriu că trecem prin toată suprafața pentru a ne asigura că vom putea oferi fermierilor sămânță curată de grâu”, a declarat Marius Cătălin Bran pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Colectivul SCDA Caracal a luat decizia de a executa lucrarea pe cont propriu

    Directorul de la SCDA Caracal a dorit să sublinieze că decizia a se face lucrarea cu resurse proprii a fost luată împreună cu tot colectivul, fiecare om din stațiune dorind să își aducă aportul în această situație dificilă. ”Anul trecut, pentru această lucrare am angajat o firmă care, mai apoi, a angajat zilieri. Deci noi am plătit firma ca să ne intermedieze angajarea zilierilor, iar cheltuielile au fost cel puțin duble față de situația în care noi am fi angajat direct aceiași oameni. Zilierii care veneau să ne ajute în fiecare an erau de prin partea locului și inclusiv pentru ei este o situație nefericită întrucât și-au pierdut această sursă de venit pe care ei se bazau în această perioadă a anului”, a precizat directorul de la SCDA Caracal.

    Fără ore suplimentare, dar cu program flexibil

    Colectivul stațiunii care în aceste zile a ieșit în câmp nu va fi plătit pentru ore suplimentare, dar programul de lucru va fi unul flexibil, mai ales că nu se poate sta în lanul de grâu când temperaturile sunt foarte ridicate. Se lucrează cu pauze, cu întreruperi, și fiecare angajat de la SCDA depune efortul pe care i-l permite starea de sănătate sau vârsta. ”Ce pot să vă spun? Este o premieră pentru stațiune situația asta în care ne aflăm, și e o premieră și faptul că această mobilizare a venit din partea oamenilor, nu am impus noi lucrul acesta”, a completat directorul stațiunii.

    Semnal de alarmă: stațiunile ce țin de universități, excluse din Legea Zilierilor

    Mobilizarea angajaților de la SCDA Caracal este un semnal de alarmă cu privire la sincopele din legislație. Modificată de mai multe ori, Legea Zilierilor nu a reușit să cuprindă în prevederile sale și stațiunile de stat care aparțin de universități. Fie că este vorba de SCDA Caracal care ține de Universitatea de la Craiova, de stațiunile de pe lângă universitățile din Timișoara, Iași sau București, peste tot este ilegală angajarea zilierilor. ”Soluția este modificarea legii. Vorbim despre o legislație care s-a modificat deja de 2-3 ori în ultimul an de zile, dar numai pentru restaurante, pentru cafenele. Pe noi de fiecare dată ne-au sărit din schema cu modificarea asta, deși din cunoștințele mele s-au făcut propuneri și demersuri pentru a ne include și pe noi în procedura de angajare a zilierilor. Știu că s-au făcut solicitări în acest sens și de către alte universități din țară care se confruntă cu problema aceasta”, ne-a mai spus directorul SCDA Caracal.

    De precizat că pe piață există firme care pot furniza zilieri, însă contractarea lor este scumpă. Astfel, pentru fiecare zilier, o stațiune ar plăti, pe lângă un comision, și circa de 120-150 de lei pe zi, de persoană, bani din care oamenii care vin la muncă încasează, în mână, mai puțin de jumătate.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini