Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

AVANS SUBVENȚII APIA: FERMIERII ROMÂNI – PLATĂ MAI MARE PE HECTAR ÎN 2019?

În mai multe județe ale țării, fermierii reclamă culturi inundate, pierderile putând fi enorme. Deși la acest nu există o analiză a gradului de afectare din agricultură, Ministerul Agriculturii colectează datele și are în vedere acordarea unui sprijin pentru fermierii care au pierdut producțiile. La fel ca anul trecut, una dintre măsurile de sprijin ar putea fi reprezentată de un avans mai mare din subvențiile pe hectar.

Suprafaţa agricolă afectată de inundaţii şi grindină este undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional, dar culturile nu sunt compromise, ci doar se află în pericol temporar, a declarat ieri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Ministrul a mai spus că o parte din culturile distruse de inundaţii se vor reînsămânţa. “Dacă acum s-a distrus cultura de porumb, până la 15 iunie o reînsămânţează. Eu am discutat şi cu comisarul Hogan despre alocarea de bani europeni (pe despăgubiri n.r.), dar nu vreau să vă spun prea devreme despre ce perspective sunt, dar sunt bune. Putem obţine fonduri europene la timp. Avem o veste bună pentru oameni: obţinem fonduri europene la timp şi suntem mereu alături de oameni”, a precizat Petre Daea.

De subliniat că anul trecut, când discuțiile au fost legate de secetă, România, alături de alte state europene a primit un sprijin din partea Comisiei Europene. Nu a fost vorba însă de un ajutor direct, ci despre o facilitate: posibilitatea ca statul să vireze fermierilor un avans mai mare de 50%, de până la 75% din plățile directe pe hectar. În cazul României, Guvernul a stabilit ca acest procent să fie de 70%, iar plata avansului s-a făcut în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2018. În mod similar, o plată mai mare ar putea fi acordată și în acest an ca avans din plățile directe de la APIA.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!