Ştiri agricoleViaţa la ţară

Despăgubiri pentru fenomenele extreme. Anunțul ministrului Petre Daea

Fermierii trebuie să ia măsuri urgente! La nivel național circa 10.000 de hectare au fost afectate de condițiile meteorologice nefavorabile din ultima vreme fie că vorbim de ploi torențiale, grindină, inundații sau ploi acide. Ministrul Agriculturii a declarat, pentru B1 TV, că România s-a confruntat pentru prima dată cu patru tipuri diferite de fenomene meteo extreme și afirmă că vor fi despăgubite persoanele ale căror culturi au fost distruse de inundații.

În mediul online fermierii deja se organizează și se informează reciproc ce este de făcut dacă au culturi calamitate. ”Stimați parteneri, din cauza numeroaselor precipitații căzute în ultimele săptămâni, este posibil ca județul Bihor să fie inclus între zonele calamitate de inundații. Vă rugăm pe fiecare în parte să mergeți la primăriile de care aparțineți și să declarați culturile calamitate. Atenție: doar în urma declarațiilor dvs. județul Bihor poate fi declarat zonă calamitată!”, este o informare postată de SC Agroind Cauaceu SA.

Întrebat dacă vor fi despăgubiți oamenii ale căror culturi au fost compromise definitiv, ministrul Petre Daea a răspuns: ”evident că se vor face calculele respective, vedem care e gradul de afectare și apoi o să fie asemenea intervenții”.

„Sunt fenomene naturale extreme. Eu vin acum de la Ploiești, de la Electromecanica, am fost acolo să discut cu directorul. Am fost să discut acolo, la fața locului, cu cei care realizează rachete antigrindină și să putem face față solicitărilor momentului. E pentru prima dată când ne întâlnim, în România, cu patru fenomene extreme în același timp: secetă în Tulcea – acolo acționăm cu sistemul de irigații -, cu inundații, cu băltiri pe suprafețe mari și cu fenomene extrem de agresive de căderi de grindină”, a spus ministrul.

”Acolo unde au fost compromise culturile am discutat cu fermierii, prin oamenii noștri din județe, care fac procese verbale pentru a constata pagubele. Unele societăți, prin grija fermierilor, s-au și asigurat”, a mai adăugat Daea, pentru B1 TV.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!