• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția pentru animalele cumpărate. Condiții și acte necesare la APIA

    agrointeligenta.ro -

    Fermieri, mare atenție când achizionați animale pentru care doriți să încasați subvenții de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Documentele însoțitoare și vârsta animalelor sunt esențiale pentru obținerea banilor europeni pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnie (SCZ), subvenție ce depășesc câteva sute de euro pe cap de animal.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune la ce detalii trebuie să fiți atenți dacă doriți să achizionați animale care să fie eligibile pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

    Ovine/caprine – SCZ în 2018 a fost de 15,9737 euro/animal

    În cazul ovinelor efectivul minim pentru care trebuie să investiți bani este de 150 de animale sau 500 de capete, maxim. Excepție fac zonele montane unde se poate solicita SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA.

    Foarte important! Dacă alegeți să achizionați tineret trebuie să vă asigurați că animalele vor împlini minim un an la data de 31 martie a anului de solicitare, adică 2020. Mai mult, animalele cumpărate pentru care intenționați să cereți SCZ trebuie să aibă vârsta de maximum 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci, la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări adică 16 mai 2020.

    Pentru a beneficia de banii europeni este necesară și achiziția unui berbec cu certificat de origine pentru un efectiv de 35 de ovine. Berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală până în data de 2 septembrie 2020 inclusiv. Atenție! Nu se solicită la plată berbeci neînscriși în Registrul Genealogic al Rasei.

    Sprijinul cuplat pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii acestora (SCZ-TC) – SCZ în 2018 a fost de 291,4906 euro/animal

    Pentru acest sprijin trebuie să achizionați minim 10 animale de rasă, din rasele acceptate de APIA. Plata se acordă pentru maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, constituit, după caz. Foarte important! Animalele cumpărate solicitate pentru prijinul cuplat categoria tauri din rase de carne, tineret mascul și/sau femel din rase de carne/metis cu rase de carne, trebuie să fie deţinute cel puţin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploataţie şi până în momentul ieşirii/până la data depunerii cererii unice de plată, după caz, în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.

    Verificați vârsta animalelor achizionațe care este trecută în pașaport. În cazul SCZ bovine de carne, animalele trebuie să aibă vârsta de maxim 12 ani la data-limită de depunere a cererilor unice de plată, fără penalizări, 15 mai 2020. Și în acest caz înscrierea în Registrul Genealogic al Rasei secțiunea principală sau suplimentară este obligatorie.

    Foarte imporntant! Vacile din rase de carne și/sau vacile metise cu rase de carne pentru care se solicită SCZTC trebuie să aibă cel puţin o fătare până la data -limită de depunere a cererilor fără penalizări sau până la data notificării către APIA a cazului de circumstanță naturală, pentru vaca din rase de carne / vaca metisă cu rase de carne care înlocuiește animalul cu circumstanță naturală şi trebuie să aibă cel puţin un produs înregistrat în RNE. Excepție fac vacile care provin din import (2019-2020) sau care au avut fătari cu produs declarat mort/neviabil pentru care se prezintă documente doveditoare.

    Rasele acceptate pentru subvenții sunt: Aberdeen-Angus, Limousine, Charolaise, Galloway, Highland, Aubrac, Wagyu, Romagnola, Bălţata Românească – direcţia de exploatare carne, Hereford, Blonde d’Aquitaine, Salers și Sura de Stepă.

    Atenție! Pașaportul animalului este obligatoriu pentru depunerea cererii unice deci nu omiteți să îl obțineți odată cu restul actelor care însoțesc vacile/taurii.

    SCZ VL – vaci de lapte – SCZ în 2018 a fost de 340,9081 euro/animal

    În cazul subvenției pentru vacile de lapte trebuie să vă asigurați înainte să investiți într-o astfel de afacere că aveți unde să livrați cantitatea de lapte mulsă de la animale. Constractul către un procesator este obligatoriu pentru dosarul APIA, împreună cu pașaportul animalelor și adeverința care atestă că acestea sunt înscrise ăn Registrul Genealogic al rasei respective.

    Important! Contractul cu un prim-cumpărător trebuie să fie valabil pe o perioadă de minimum 6 luni și trebuie depus la dosarul pentru subvenții însoţită de copii de pe cel puţin o factură fiscală sau de pe cel puţin o filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul care efectuează livrare de lapte sau, dacă producătorul deține unitate de procesare proprie, copie de pe cel puțin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrare-recepție care atestă livrarea laptelui laptelui la unitatea proprie de procesare, precum și copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv
    procesare lapte.

    Dacă vânzarea laptelui se face direct, este necesară copia de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoana fizică ce efectuează vânzare directă a laptelui şi a produselor lactate, sau copia de pe avizul de însoțire a mărfii și de pe dispoziția de încasare a valorii
    aferente laptelui comercializat, în cazul în care producătorul efectuează vânzarea laptelui prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridică. Mai mult, este necesară o copie de pe factura fiscală/bonuri fiscale de vânzare directă a laptelui şi a produselor lactate pentru PFA, II, IF şi SC.

    Bivolițe de lapte – SCZ în 2018 a fost de 160,8187 euro/animal

    Fiecare animal cumpărat trebuie să dețină: paşaport, adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea bivolițelor pentru care se solicită sprijin cuplat, în registrul genealogic al rasei, avizată de către Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, formular de mișcare eliberat de medicul veterinar.

    Atenție! Pentru a fi eligibile pentru subvenție în Campania 2020, bivolițele trebuie să aibă cel puţin un descendent fătat până la 15 mai 2020. Dacă acest lucru nu este verificabil se vor solicita documente suplimentare pentru încadrarea în categoria “bivoliță de lapte”. Pentru bivolițele provenite din import efectuat în perioada 2018-2019 şi care nu figurează cu produs în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) se vor depune documente din care să rezulte că animalele respective au fătat pe teritoriul țării de provenienţă (de ex: documentele de import traduse).

    Pentru bivolițele care au fătat un produs neviabil (mort sau avortat după 6 luni de gestaţie), sunt necesare documente justificative (buletinul de însămânţări artificiale/adeverinţa de montă naturală și cel puțin un document sanitar veterinar) din care să rezulte că durata de gestație a avut cel puțin 6 luni, iar data fătării unui produs mort sau neviabil este cuprinsă între data însămânțării artificiale/ sau montei naturale și data limită de depunere a cererilor unice 15 mai 2020.

    De precizat că pentru încasarea subvenției aveți nevoie de minim o bivoliță de lapte și maxim 100 de animale.

    Pentru anul 2019 Campania pentru depunerea cererii unice s-a încheiat pe 16 mai. O nouă campanie de primire a dosarelor pentru subvenții va începe în 2020,


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență