• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PSD cere înființarea unei comisii speciale pentru terenurile agricole

  Ramona Dascălu -

  Comisie specială pentru a a evalua corect, la zi, situația funciară din România! Departamentul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală al PSD cere înființarea unei Comisii speciale privind vânzarea terenurilor agricole către cetățeni străini, care să stabilească cu exactitate dacă siguranța alimentară a României este pusă în pericol de această practică.

  „Siguranța națională și securitatea alimentară sunt puse în grav pericol de faptul că suprafețe din ce în ce mai mari sunt deținute de către cetățeni străini şi societăţi comerciale cu capital străin. Vrem să știm câte din zonele arabile ale României se află în posesia cetățenilor străini? Trebuie să cunoaștem câte din exporturile alimentare sunt realizate de societăți comerciale cu capital străin? Securitatea alimentară a României este pusă în pericol? Este timpul să primim răspunsuri clare pe acest subiect deosebit de important, de aceea PSD va solicita o Comisie specială privind vânzarea terenurilor agricole către cetățeni străini, care să stabilească cu exactitate dacă siguranța alimentară a României este pusă în pericol de această gravă stare de fapt, pentru a avea răspunsuri la aceste întrebări”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală al PSD.

  Suprafaţa de teren agricol exploatată de persoane fizice şi juridice străine în România era de 422.000 hectare, la sfârșitul anului 2018, fiind înregistrate 793 de persoane care utilizau aceste terenuri, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Informația prezentată de Agerpres nu specifică însă dacă în aceste suprafețe sunt incluse terenurile arendate/concesionate pe termen lung sau numai cele în proprietate directă sau dacă la această situație sunt acoperite și suprafețele pentru care străinii au înființat societăți comerciale, forme juridice pe teritoriul României.

  Din punct de vedere al provenienţei, cele mai multe persoane erau din Italia – 194, Germania – 80 de persoane, Franţa – 33, Austria – 31 persoane, Olanda – 28, Spania – 23, Belgia – 17, Danemarca – 16 şi Grecia – 10 persoane, etc.

  Statistica MADR din ultimii ani arată că în 2014 s-au vândut 58.875,14 hectare de teren agricol, în 2015 – 172.353,79 hectare, în 2016 – 144.350 hectare, în 2017 – 153.927,46 hectare, iar în 2018 – 154.076,23 hectare. În 2019, până la data de 30 aprilie, au fost vândute 48.746,67 hectare de terenuri agricole, numărul ofertelor depuse fiind de 50.304.

  România deţine o suprafaţă agricolă totală de 14.630.072 hectare, din care în proprietate privată 13.699.725 ha (93,6%), în timp ce suprafaţă arabilă este de 9.395.303 hectare, din care în proprietate privată 8.940.204 hectare (95,1%).

  În prezent, la nivelul Parlamentului se află o iniţiativă legislativă care va reglementa vânzarea terenurilor agricole în România şi care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014. Aceasta a fost transmisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, în vederea exercitării controlului parlamentar şi finalizării procedurii parlamentare.

   


  Te-ar mai putea interesa

  Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă