• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OFICIAL DIN MADR CRITICĂ ASPRU SISTEMUL DE SUBVENȚII APIA!

    Ramona Dascălu -

    Oficial din Ministerul Agriculturii pune punctul pe i în ceea ce privește subvențiile: o parte din banii de sprijin nu ajung unde trebuie, iar plățile pentru unele culturi neperformante trebuie regândite! Secretarul de stat în ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu susține că trebuie schimbat modul în care sunt acordate subvențiile fermierilor români – „la fiecare câte puțin” – pentru ca agricultura românească să aibă sectoare mai bine definite.

    „Noi trebuie să facem mai mult decât am făcut pentru sector (agricultura ecologică n.r.) şi din punct de vedere al investiţiilor, al susţinerii tinerilor la creditare şi la acordarea de ajutoare pe o perioadă bine definită la aceste produse de o calitate foarte bună. Trebuie să avem coerenţă în politici, de sus până jos, pentru că stilul acesta de ajutoare la fiecare câte puţin ne-a adus astăzi să subvenţionăm orice, exceptând guguştiucul. Trebuie să ne oprim odată cu astfel de intervenţii, dacă vrem să avem sectoare bine definite, să răspundem consumatorului. El este proprietarul afacerilor din agricultură. Dacă el va consuma produsul respectiv va rămâne în piaţă, dacă nu îl va consuma, nu putem avea această vocaţie”, a declarat, ieri miercuri – 12 iunie, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la lansarea programului integrat de susţinere a fermierilor români care vor să treacă la agricultură ecologică.

    Daniel Botănoiu a mai spus că anul viitor se va pune accent pe subvenţionarea producţiile din arii protejate: „Deci pot spune că 200 de fermieri din 10.000 şi-au găsit calea. Acum în programul Tomate avem 19.500 de beneficiari. Vor intra castraveţii, vinetele, ardeiul, ardeiul gras şi kapia, vor fi subvenţionate producţiile din arii protejate anul următor. Poate vom merge mai mult pe domeniul acesta şi mai puţin pe lucernă şi materii prime. Contează ceea ce cere consumatorul. Consumatorul trebuie să aibă acces la produse de calitate mult mai bună. Astăzi obezitatea a depăşit numărul persoanelor care sufereau de foamete”.

    Acesta susţine că românii trebuie să îşi schimbe comportamentul, mai ales când vine vorba de alimentele pe care le cumpără şi le consumă, comportament care din păcate însă se schimbă la raft.

    „Aţi observat că bărbaţii vor maşini scumpe, Mercedes, BMW, femeile când vor produse cosmetice vor produse scumpe, dar când ne ducem la raft ne schimbăm comportamentul, oricât am fi de bogaţi. Căutăm un produs, dacă se poate cel mai ieftin. Cred că aici trebuie să facem ceva. Să schimbăm această mentalitate în familie, în şcoală, în societate, să avem o altă abordare când discutăm de alimente, de produse alimentare.(…) Dacă ai calitate la produs, plăteşti, pentru că ai munca în spate. Toţi trebuie să fim conştienţi, pentru că doza face toxicitatea. Dacă suntem atenţi la ceea ce mâncăm descoperim ceea ce suntem. Aici e cheia de încercare, dacă vom reuşi să aducem acolo unde trebuie toate aceste produse, inclusiv la nivel european”, a explicat Botănoiu, potrivit Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial