• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Câmpului RWA: Atracția evenimentului, soiul de grâu Lennox care nu are nevoie de vernalizare

    Oana Timar -

    Eveniment organizat în premieră de compania RWA! Partener al fermierilor pe partea de genetică, dar și pe inputuri agricole și chiar achiziții de cereale, RWA Raiffeisen Agro România a prezentat miercuri, pe 12 iunie, la Dâlga, în Călărași, vedetele portofoliului de grâu. Agricultorii au fost impresionați de lotul demonstrativ în care patru soiuri de grâu au făcut spectacol utilizând o fertilizare de bază și un singur tratament.

    Roxana Giurgiu, Marketing Manager al RWA a adresat fermierilor și partenerilor salutul de bun venit, după care Bogdan Radu, Directorul General al RWA a făcut un scurt istoric și o prezentare a activității RWA în România.

    ”RWA este o companie austriacă înființată de către fermierii austrieci pentru fermieri și a intrat în România în 2015, când a achiziționat o bază de cereale în Orțișoara, județul Timiș. În 2016, RWA a început activitatea și pe zona de sud a României, când a achiziționat silozul Balaci din Teleorman și Căzănești din Ialomița. Suntem o firmă, așa cum știți, distribuitoare de inputuri pentru agricultură – îngrășăminte, semințe și pesticide, cu portofoliu propriu de produse și, de asemenea, comercializăm și cereale”, a spus directorul general al RWA pe România, Bogdan Radu.

    Manager al RWA pentru comerțul de cereale, Iulian Avram le-a vorbit celor veniți la Dâlga despre un subiect de mare interes – achiziția producțiilor de către compania RWA direct de la fermieri.

    ”Încercăm să avem o colaborare fructuoasă și pe partea de achiziții de cereale, avem o foarte bună colaborare cu piața internă. Am reușit să dotăm silozul din Căzănești cu aparatură de ultimă generație pentru grâu în special, unde putem să vedem toți parametrii grâului. Dacă aveți nevoie să știți exact cum se prezintă grâul dumneavoastră, sunteți bineveniți la noi la siloz să aflați ce producție și ce calitate aveți la grâu”, le-a spus oficialul RWA fermierilor prezenți la Ziua Câmpului.

    Loturi cu patru soiuri de grâu din portofoliul RWA

    Punctul-forte al evenimentului RWA l-a reprezentat prezentarea, în câmp, a patru soiuri de grâu: Klima, IS Agilis, Lennox și Amburgo. Calitățile fiecărui soi din portofoliul RWA au fost subliniate de Cătălin Tănațcu, Manager Produs Semințe, cel care a și răspuns întrebărilor tehnice pe care le-au avut fermierii în legătură cu tehnologia aplicată pe platforma din județul Ialomița.

    Despre tehnologia din loturile de la Dâlga, Cătălin Tănațcu a precizat că floarea-soarelui a fost cultura premergătoare, iar semănatul s-a făcut pe 10 octombrie. Din cauza condițiilor de secetă, loturile de grâu au început să răsară abia începând cu 5 februarie. Pe partea de fertilizare, grâul RWA a beneficiat în toamnă de 150 kg substanță brută de NPK 16:16:16, iar apoi în martie s-a venit cu 150 kg/ha de azotat de amoniu și cu o completare de 100 kg/ha în aprilie. Pe partea de tratamente, din cauza condițiilor de vreme, pe loturi s-a putut intra pentru efectuarea unui singur tratament, cel cu Falcon Pro de la Bayer.

    Lennox, un soi de grâu umblător

    Dintre soiurile prezentate, atracția evenimentului a fost Lennox, un soi umblător nearistat pe care RWA îl are în portofoliul din România de peste trei ani. Fermierii au fost interesați de această genetică pe care o pot semăna atât toamna, cât și primăvara: ”Lennox este un soi semitardiv nearistat care se pretează atât pentru semănatul în toamnă, cât și pentru semănatul din primăvară. Deci este un soi umblător care nu are nevoie de vernalizare. Este un soi cu talie mai înaltă – 80-90 cm în condițiile de față, în condiții mai bune, poate să meargă până la 100-110 cm, și prezintă o toleranță foarte bună la bolile foliare, în special pe septorioză. (…) Este un soi elită se poate folosi în cupaje pentru a îmbunătăți calitatea masei de cereale din bază. Putem vorbi și de 15-16% proteină la acest soi, iar referitor la producțiile obținute, în 2018, pe Prahova am avut locații comerciale cu 8,2 tone/ha. În experiențe am avut și producții mai mari”, a spus Cătălin Tănațcu despre soiul de grâu Lennox.

    Klima a fost primul soi aristat prezentat la Dâlga, un grâu timpuriu cu talie mai joasă, cu plante viguroase și cu un grad de înfrățire excelent. La acest grâu, doza recomandată pentru semănat este de 330-350 de boabe germinabile la metrul pătrat, cu o creștere dacă semănatul se face tardiv. Deși Klima este în categoria B de panificație, aceste grâu a oferit indici de proteină de 12-13%, iar producțiile au fost între 8 și 10 tone la hectar.

    La soiul de grâu IS Agilis, produs la un institut din Slovacia ce face parte din rețeaua RWA, directorul de semințe Cătălin Tănațcu a subliniat producția cu potențial între 8-10 tone, stabilitatea și calitatea foarte bună a boabelor, cu precizarea că și IS Agilis, la fel ca Lennox sunt soiuri de grâu elită.

    Amburgo, un grâu în tendințe

    De interes pentru fermieri a fost și Amburgo, ”juniorul” echipei de soiuri de la Dâlga. I-am spus juniorul pentru că acest grâu semitimpuriu are o talie mai mică, o caracteristică tot mai cerută de fermieri care nu doresc să aplice regulatori de creștere sau să aibă probleme cu căderea plantelor. Amburgo răspunde excelent la condițiile de climă din România și oferă fermierilor un indice proteic de minim 11,5%, dar și producții mari.

    După prezentarea din câmp, discuțiile tehnice au continuat în cortul evenimentului, în compania vocii Mariei Radu și a trupei sale, precum și unor specialități culinare speciale.

    ”Este primul eveniment pe care RWA l-a organizat pe zona de sud a țării, primul eveniment din întreaga Românie de o asemenea amploare pentru noi. Am văzut că fermierii au fost mulțumiți de ce au văzut în câmp. Noi veni să aducem cele mai bune soiuri de grâu din portofoliul nostru, avem totuși un an în care agricultorii le-au văzut deja în culturile comerciale, iar clienții noștri capătă tot mai multă încredere în RWA. Evenimentul a venit doar să întărească faptul că genetica vândută de RWA este una bună, una care dă randament și care este profitabilă în ferme„, ne-a explicat, la finele evenimentului Roxana Giurgiu, Director de Marketing pentru RWA în România.

    Iar ca o concluzie, reprezentanta companiei a subliniat parteneriatul solid pe care RWA vrea să îl construiască cu fermierii din România: ”Noi dorim să le oferim fermierilor tot suportul nostru, tot ce avem noi mai bun, astfel încât, de acum încolo, să avem parteneriate durabile, să putem spune la un moment dat că avem o colaborare de peste 10 ani cu fermele. Esența este că noi suntem aici ca să rămânem , asta ne dorim și ne dorim ca și clienții noștri să spună ”da, vreau să cumpăr de la RWA!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Fermierii – avans mai mare din subvenția APIA pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Romsilva: Auditul privind certificarea FSC a managementului forestier al pădurilor s-a încheiat cu succes Nina Gheorghiță despre OUG privind amânarea datoriilor: ”Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate!” Rectificare bugetară. MADR primește banii pentru plata subvențiilor APIA. Despăgubirile de secetă mai aşteaptǎ!