• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursă Cereale 2019: Prețuri pentru grâu și orz la recoltare

    Ramona Dascălu -

    Bursa cerealelor în 2019: preț la grâu și orz la începutul campaniei de recoltat. Fermierii din mai multe județe ale țării și-au negociat prețul pentru grâu înainte de a intra cu combinele în câmp în timp ce alți agricultori monitorizează piața cerealelor și vor vinde mai târziu, având posibilitatea de a stoca până când prețurile vor mai urca.

    Prețurile la grâu îi nemulțumesc pe mulți fermieri care spun că la câte probleme au întâmpinat la culturile de primăvară se așteptau ca banii primiți pe tona de boabe să fie mai mulți.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu mai mulți fermieri din județele unde a început recoltatul la orz și la grâu și vă spunem cum merge piața cerealelor la începutul campaniei de vară.

    La Agromad Crops s-a renunțat la cultura de orz

    Prețul mic la orz l-a determinat pe fermierul Ion Olteanu să renunțe la această cultură. Administratorul Agromad Crops a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a finalizat recoltarea orzului, cu o producție de peste 6,5 tone la hectar. Prețul pentru această cultură este însă mult sub așteptări cu atât mai mult cu cât s-a investit mai mult în acest an pentru a salva orzul ce a ieșit din iarnă abia răsărit.

    „La orz prețul e de 620 de lei pe tonă și nu suntem deloc mulțumiți. De aceea din planul de cultură pentru la anul am scos orzul pentru că nu rentează, trebuie să faci minimum 6,5 spre 6,7 tone ca să fie OK la orz și nu faci peste tot, mai ales că orzul e sensibil la cădere, sensibil la piatră. A dat o piatră și ți l-a făcut praf! Avem orz de 8 tone și jumătate și mi l-a adus la 5 tone o piatră. De asemenea, pe lângă orz am scos și orzoaica de bere din planul de cultură pentru la anul, preferăm mai degrabă un grâu mai timpuriu”, a declarat Ion Olteanu care cultivă terenuri în mai multe județe de sud.

    Presiune mare este și pe prețul grâului, acolo unde fermierii fără spații de stocare sunt obligați să accepte mai puțini bani, ceea ce duca la o scădere în lanț.

    „La grâu prețul este undeva la 700 de lei pe tonă. Nu prea o să fie grâu pentru că sunt probleme cu grâul în Dobrogea, în Olt, în Dolj. De aceea, ideal ar fi să fie stocat, dar noi nu avem bani și 90% dintre fermieri nu au bani, au datoriile pe input-uri care trebuie achitate și o să fie vândut la recoltat. Doar 10% dintre fermierii români reușesc să stocheze și să ia un preț normal spre bun, mai mare cam cu 30% decât cel de acum”, a mai spus fermierul Ion Olteanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Licitație cu traderii pentru un preț mai bun

    Fermierul Biță Racman și-a făcut calculele pentru orz și rapiță la acest moment, culturi pe care le și are în curs de recoltare. Pentru a obține un preț cât mai bun, agricultorul din județul Giurgiu a organizat o licitație cu traderii. „Prețul la orz este de 0,6 bani pe kilogram, iar la rapiță am contract cu 1,67 lei”.

    Nici în vest nu-s prețuri mai mari

    Prețul grâului în vestul țării nu este nici el unul de care fermierii să fie mulțumiți. Fermierul Dan Herțeg din județul Arad ne-a declarat că la grâu se merge la acest moment pe o vânzare la 65 de bani pe kilogram.

    Am stat de vorbă și cu Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, unul dintre puținii fermieri români care nu se grăbesc să vândă producția imediat după recoltat. Potrivit acestuia, prețul la grâu în zona fermei sale este între 65 și 68 de bani pe kilogram.

    „Eu până nu termin și până nu văd ce și cum nu mă grăbesc să vând. Abia acum am terminat de vândut tot porumbul de anul trecut”, a declarat Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial de la Curtici, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ardealul doar ”tatonează” piața cerealelor pentru moment

    Un preț la grâu pe Ardeal este greu de estimat, ceea ce face ca negocierile dintre fermieri și traderi să fie acerbe. „În privința prețurilor, la grâu nu știu nimic la momentul actual, știu doar că erau discuții acum ceva timp în jur de 65 de bani ridicat din fermă”, ne-a spus Valentin Mărginean.

    La Ilfov, contractele s-au semnat

    Revenind mai aproape de București, prețul grâului este deja bătut în cuie în ferme precum cea a ilfoveanului Ilie Dan. „La grâu am făcut contract cu 665 de lei pe tonă”, ne-a spus fermierul Ilie Dan.

    Nici mai aproape de portul Constanța prețurile nu sunt mai mari, ne-a spus ing. Gheorghe Lămureanu: „Prețurile nu sunt deloc bune. La grâu 148 de euro pe tonă luat din câmp. Prețul final la grâu este de 156 de euro pe tonă, dus în port și la orz 144-145 de euro pe tonă, tot așa dus în port, dar direct din câmp rămâne la 138”.

    În zona Moldovei, fermierii negociază și pentru culturile de primăvară

    În zona Moldovei, la Neamț, oamenii cam știu pe cât dau culturile de toamnă și deja negociază pentru prețurile la porumb și floarea soarelui.

    „Prețul la grâu este de 660 de lei, 600 orz și la porumb tot 600, floarea-soarelui 1.250, și soia tot 1.250”, ne-a spus fermierul Vasile Pop-Silaghi.

    Fermierul nemțean este însă optimist și crede că prețul grâului va mai crește după ce va începe campania în toată țara: „Eu sunt convins că prețul grâului, cel puțin, se va schimba în bine pentru că sunt foarte multe zone afectate și calitatea încă nu a văzut-o nimeni până acum. Când va începe recoltatul eu sunt convins că va crește prețul. Doar la porumb, probabil, prețul va rămâne același pentru că de bine de rău anul acesta condițiile sunt bune pentru porumb și suprafața este mare”.

    Prețuri oficiale? N-avem!

    În acest moment, fermierii nu mai au nicio sursă obiectivă din care să se informeze cu privire la prețul cerealelor și al semințelor oleaginoase pe piața internă. Până acum doi ani, Ministerul Agriculturii colecta și publica săptămânal prețurile medii ale tranzacțiilor din regiunile agricole ale țării, precum și din Portul Constanța. Aceste prețuri erau un indicator obiectiv pentru ce se întâmplă în materie de cotații întrucât datele erau colectate la nivelul județelor de către direcțiile agricole ce apoi le transmiteau către MADR, în mod asumat.

    În timpul mandatului ministrului agriculturii Petre Daea, mai exact din data de 14 iunie 2017, acest instrument util pentru fermieri a fost desființat fără nicio explicație. În prezent, fermierii sunt obligați să își preia datele despre prețuri contra cost din surse neasumate, pe care nu le verifică nimeni, și care ar putea oricând să fie ”mână în mână” cu traderii.

    Bursele de afară dau tonul

    Fără o bursă românească a cerealelor, prețurile se formează în mod netransparent, nu neapărat în raport cu cantitățile disponibile pe piața internă. Un indicator, un factor ce cântărește greu în evoluție – dacă prețul crește sau scade, sunt prețurile pe bursele internaționale, în special Euronext, Bursa de la Paris, dar și cotațiile de la Bursa din Chicago sunt luate în calcul pentru tendințe. Cu mici fluctuații, aceste burse sunt stabile și fermierii pot să își facă un calcul aproximativ, o raportare la nivelul cotațiilor de acolo. Totuși, și așa lucrurile sunt complicate întrucât nu de puține ori, când o bursă crește, alta vine cu tendință de scădere a prețului, așa cum s-a întâmplat chiar vinerea trecută. Astfel, cotele de pe 21 iunie ale contractelor de cereale de pe bursele globale s-au încheiat cu mișcări mixte, în timp ce săptămânal a avut loc o corecție a scăderii prețurilor. Grâul pentru MATIF într-un contract cu livrare în luna septembrie, contract semnat pe Bursa de la Paris în cursul zilei de vineri, a crescut cu 0,4% în ziua precedentă. Prețul final pentru grâul MATIF a fost de 180,75 euro.

    La Bursa de la Chicago, grâuul CBOT s-a ieftinit vineri cu 0,1%, ajungând la 193,27 de dolari pe tonă. În perspectiva întregii săptămâni trecute, prețurile pe piața americană au scăzut cu 2,3%, în timp ce de la începutul actualului val ascendent (10 mai curent), prețul a crescut cu 26%.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte