• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TerraCalco 95 – soluţia de durată pentru un sol productiv, fără băltiri!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    În articolele trecute, vă prezentăm toate beneficiile TerraCalco 95 asupra afânării solului, asupra deblocării elementelor nutritive şi asupra îmbunatăţirii considerabile a vieţii microbiene şi vieţii animalelor mici din sol. În acest articol ne propunem să vă arătăm efectiv din câmp, toate beneficiile Terracalco asupra solului şi implicit asupra plantelor de cultură, explicate de un fermier utilizator de Terracalco. Dar să începem cu partea de teorie. Întâi vă vom povesti de unde vine atâta inovaţie şi ce înseamnă Carmeuse apoi vom trece în revistă cele 4 beneficii explicate, pe care Terracalco le aduce solului şi nu numai.

    Grupul Carmeuse (companie de familie înfiinţată în Belgia în 1859) activează de mai mult de 30 ani pe piaţa agriculturii, prin inovaţie creând o gamă specială de produse dedicate creșterii şi echilibrării fertilității solului, precum şi alte aplicaţii dedicate diverselor sectoare industriale, cum ar fi cele privind producția de zahăr și de îngrășăminte. În prezent, în Ungaria, Terracalco a câştigat deja titlul de ”Produsul anului pentru agricultură”, iar în alte țări europene face parte din tehnologia fiecărui fermier, pentru a obţine un plus de producţie şi a tampona efectele nocive ale fertilizării chimice (acidifierea solului şi scăderea conţinutului de materie organică).

    În România, Terracalco este folosit de fermieri din 2015. La început, pe suprafeţe de test, apoi convingându-se de beneficiile reale şi vizibile, asupra solului şi culturii, Terracalco este introdus pe o suprafaţă cât mai mare şi cel mai important, de un număr cât mai larg de fermieri.

    Dar ce este TerraCalco®?

    Terracalco 95 este un amendament de sol (un îngrăşământ) granulat, care se aplică cu maşina de împrăştiat îngrăşăminte chimice, pe mirişte sau înainte de o lucrare de bază (arăt, scarificat etc) sau superficială (disc, combinator, freza). Apoi se încorporează în sol, începând să acţioneze.

    În primul rând, structura sa granulată îl face să fie absorbit foarte uşor în sol, motiv pentru care este nevoie de o doză mai mică la unitatea de suprafaţă (între 300 kg şi max 2.000 kg/ha). Mai mult, agricultorii se pot bucura de o manipulare uşoară, mai ales că vine în saci tip Big Bags uşor de folosit. Nu în ultimul rând, descompunerea produsului este extrem de rapidă.

    De ce TerraCalco®?

    Din foarte multe motive. În primul rând că este impropriu să spui că este un produs mai precis, este substanţa activa pură 98% (aici ne referim la substanţa activă şi nu la carbonat, care mai are CO2 în componență). Este produsul ideal, adică ipotetic vorbind, un fel de azot de 98% (superior oricărui produs existent).

    Apoi:
    – Cea mai mare putere de neutralizare (PNA sau API) – 185;
    – Cel mai mare pH/produs 12.7;
    – Acţiune imediată (în prima lună de la aplicare);
    – O doză mică/unitatea de suprafaţă între 0,3 – 2 tone maxim;
    – Amortizarea se face atât din utilizarea totală a îngrăşămintelor chimice, cât şi din deblocarea rezervei existente dar blocate în sol, cât şi din structurarea solului (mai uşor de lucrat, consum mai mic de carburant, piese mai puţine distruse şi timp mai puţin petrecut/lucrare);
    – E granulat, se împrăştie foarte bine la 36 m;
    – A ambalat la big bag de 600 kg sau 1.2 to cu folie la interior şi gura de descărcare;
    – E produs 100% în România unde avem 3 fabrici, la Deva, Fieni şi Câmpulung;
    – Obligatoriu creşte productivitatea solului pe care e folosit;
    – Se aplică foarte rapid şi are un preţ de bun simţ, astfel orice fermier putând să îl încerce.

    Cum face TerraCalco corectarea pH ului:

    CaO +H2O––– Că (OH)2-Ca2+ +2OH-

    OH – -Hidroxizii eliberaţi în soluţia solului sunt anioni care corectează reacţia solului, iar cationi de Calciu sunt purtătorii de anioni, fără această pereche nu putem vorbi de amendare

    Când şi cum se aplică TerraCalco®?

    – La pregătirea terenului, apoi încorporăm (de la 60 zile până la 5-7 zile înainte de semănat), la rapiță;
    – La grâu şi orz putem aplica încă de acum şi până la 5 zile înainte de semănat;
    – Putem aplica atât înainte de o lucrare de bază a solului (scarificat, arat) cât şi de o lucrare superficială (combinator, disc);
    – Nu conţine apă, este granulat şi se aplică cu uşurinţă ca un îngrăşământ.

    În concluzie, Terracalco® şi-a dovedit eficacitatea în îmbunătăţirea radicală a solului, iar în baza unui program de aplicare fie doza unică, fie făcut pe 2-3-4 ani, creşte în timp record calitatea şi cantitatea producţiilor.

    Bine, bine acţionează rapid dar cât țineefectul TerraCalco®?

    Suntem în Dâmboviţa (graniţa cu Teleormanul şi Argeş), la Ferma Monteagro, care lucreza 1.650 ha. Stăm de vorbă cu inginerul agronom Claudiu Andrei Badea, care, în ciuda vârstei fragede se dovedeşte a fi un adevărat profesionist! A aplicat Terracalco în 2017 pe această parcelă, şi încă se bucura de efectele produsului. Suntem în 2019 iunie, după 120 l apa, solul este încă afânat, permiţând apei să circule, neînregistrându-se băltiri. Chiar şi după 2 ani, aceste efecte ale Terracalco se pot vedea cu ochiul liber şi în talia plantelor, care, având un sol afânat, automat au un volum mare de exploatat şi astfel se dezvolta mult mai bine! Felicitări fermierului că a avut încredere în Terracalco şi îi invităm pe toţi fermierii care au probleme cu băltirile, cu solul greu, cu conţinutul mare de argilă, cu aciditate să încerce Terracalco 95! Mai jos discuţia şi video-ul cu fermierul:

    „Am folosit pentru prima dată produsul Terracalco 95 în data de 28.09.2017 pe o suprafață de aproximativ 25 ha, urmând ca suprafața să fie cultivată cu grâu. Aplicarea produsului a fost realizată pe terenul deja arat cu un MA purtat, Sulky X50 (maşina împrăștiat îngrășăminte) cu o lățime maximă de 50m și un volum de 4.000 l, înainte de pregătirea patului germinativ, pentru o încorporare eficientă. Aplicarea produsului Terracalco 95 a fost realizată cu o lățime de lucru de 20m. Ca efecte, în urma pregătirii terenului am constatat o afânare mai bună a solului, băltirile s-au diminuat, de asemenea, au dispărut și crăpăturile excesive care se formau pe timp de secetă. Ca îmbunătăţiri fizice şi chimice, după o perioadă de ploi abundente, am constatat că rădăcinile plantelor au o aerisire mai bună pe acel teren, mărindu-și capacitatea de penetrare a solului. Rezistența plantelor de cultură la anumite boli a crescut pe suprafața de teren unde s-a aplicat Terracalco 95, deoarece cantităţile de apă căzute s-au infiltrat mult mai rapid în sol. Prin aplicarea Terracalco 95 am maximizat absorția elementelor nutritive din sol de către plante, și am pus în mișcare ciclul viețuitoarelor și microorganismelor din sol. În urma studiului agrochimic realizat în data de 09.08.2017, am constatat că pH-ul din parcelă era scăzut, fapt pentru care ne-am decis să aplicăm acest produs. Primele analize înainte de aplicare au avut valori ale pH-ului între 6 și 6,2, după aplicare valoarea pH-ului a crescut, ajungând până la o valoare a pH-ului de 7,3. Noi recomandăm aplicarea acestui produs pentru creșterea pH-ului, îmbunătățirea structurii solului, crearea unui mediu favorabil activității biologice din sol și, nu în ultimul rând, creșterea producțiilor”.

    De ce îţi recomandăm să încerci TerraCalco®?

    Din punct de vedere FIZIC, TerraCalco®
    – Determină structurarea pozitivă a solului prin desfacerea legăturilor şi afânarea solului;
    – Determină efectul de “burete” asupra solului;
    – Prin afânarea solului, crează un efect “anti” viermi sârmă (Agriotes Sp.);
    – Prin structura granulara creată, se îmbunătăţeşte eficacitatea erbicidelor peliculare;
    – Răsărirea şi dezvoltarea plantelor va fi îmbunătăţită radical;
    – Băltirile vor dispărea;
    – Seceta se va manifesta diferit pe terenurile unde s-a aplicat (datorită fenomenului de “păstrare şi eliberare lentă a apei din sol”);
    – Lucrările agrotehnice efectuate vor fi de calitate superioară datorită mărunţirii accelerate;
    – Combate fenomenul de “oboseală a solului”.

    Din punct de vedere CHIMIC, TerraCalco®

    CHIMIC

    Aici, am putea începe cu o paralelă între o cămară, cu foarte multe cutii de conserve şi solul nostru. Imaginaţi-vă că, dacă nu aţi avea un cuţit pentru a desface acele conserve, aţi avea o mare problemă. La fel şi solul nostru, are elemente nutritiv, pentru că fertilizam, chiar în exces uneori, dar sunt în “cutii” bine închise. Cuţitul aici îl reprezintă Terracalco.

    – Determină creşterea fertilităţii solului prin creşterea pH-ului rapid (gruparea OH- acţionează asupra H+);
    – Determină eliberarea diverşilor cationi din “strânsoarea” argilei: K etc;
    – Determină oprirea manifestării fenomenelor de fitotoxicitate ale aluminiului şi manganului;
    – Determină blocarea absorbţiei de ioni metalici şi metale grele în plante;
    – Deblocarea principalelor macroelemente şi microelemente, blocate în sol (N, P, K etc).

    BIOLOGIC
    – Îmbunătățește radical viaţa microorganismelor din sol, foarte rapid (2 săptămâni);
    – Crează condiţiile ideale proliferării vieţii micro şi macrofaunei din sol;
    – Apariţia şi înmulţirea accentuată a râmelor (responsabile de procesele de afânare).

    ECONOMIC
    – Reducerea cheltuielilor cu combustibilul în fermă (prin “uşurarea” efectuării lucrărilor solului);
    – Aplicare uşoară datorită granulometriei produsului fără costuri extra cu manipularea;
    – Reducerea dozei de fertilizanţi prin punerea la dispoziţia plantei a întregii cantităţi aplicate;
    – Reducerea cheltuielilor cu schimbarea diverselor organele de maşini (pluguri, combinatoare, discuri etc) care nu se mai distrug datorită îmbunatăţirii structurii solului;
    – Corelarea dozelor de azot, fosfor şi potasiu în concordanţă cu absorbţia totală a acestora – scăderi de costuri cu acestea;
    – Creşterea profitabilităţii oricărei culturi pe sola respectivă unde s-a aplicat (prin creşterea recoltei);
    – Creşterea calităţii producţiei;
    – Reducerea la maxim a timpului alocat cu această lucrare.

    Nu ai folosit Terracalco? Încearcă şi te vei convinge. De asemenea, putem să îţi prelevăm probe de sol, pe care să le analizăm prin partenerii noştrii, oferindu-ţi apoi consultanţă.

    Pentru orice detaliu/discuţie contactează-ne.

    Dr. Ing. Bogdan Costea
    Team Leader Carmeuse Agricultura România
    Str. Carierei Nr. 127A, 500052, Brașov, România
    Ţel: +40.268.516.841 Fax: +40.268.516.830 M: +40 757929157
    E-mail: agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agriculture.com/ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe