• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale. Prețul grâului, sub presiunea exporturilor din Ucraina și Rusia

    Ramona Dascălu -

    Bursa de cereale din România, sub presiunea exporturilor din Ucraina și Rusia! În plină campanie de recoltare, jocurile economice fac ca prețurile să cunoască fluctuații importante. Sunt scăderi importante de preț în regiune, mai ales la prețul cerealelor din Rusia, putere ce încearcă să contracareze ofensiva din Ucraina. Vecinii noștri nu se lasă mai prejos și au reușit un export record în primele zile din iulie.

    Ucraineni au reușit deja să exporte peste 600.000 de tone de cereale în numai 5 zile de campanie, iar rușii vin și ei tare din spate. Exporturile de cereale ale Ucrainei au urcat la 636.000 tone în primele cinci zile din sezonul 2019/2020, comparativ cu 584.000 tone în perioada similară din sezonul precedent, a anunţat Ministerul Agriculturii de la Kiev, potrivit Reuters.

    Anul trecut, Ucraina avut o producţie record de cereale – 70 de milioane de tone, faţă de 61 de milioane de tone în 2017, iar în sezonul 2018/2019, exporturile de diverse cereale au ajuns la nivelul record de 49,7 milioane de tone.
    De cealaltă parte, Rusia a exportat, în primele patru zile ale sezonului 2019/2020, 36.000 de tone de grâu, 107.000 de tone de orz şi 31.000 de tone de porumb. Pentru întreaga lună iulie, analiştii de la SovEcon mizează pe exportul a 4,1 milioane tone de cereale.
    Noua recoltă a generat o scădere a prețului la grâul rusesc, în ciuda riscurilor generate de valul de căldură care a lovit țara în luna iunie. Preţul grâului din noua recoltă cu un conţinut de proteine de 12,5% era de 193 de dolari pe tonă Free On Board (FOB) la finele săptămânii trecute, cu doi dolari mai puţin decât în săptămâna anterioară, susţine firma de consultanţă IKAR. O altă firmă rusească de consultanţă, SovEcon, susţine că preţul FOB al grâului cu livrare în luna iulie a scăzut cu cinci dolari până la 193 de dolari/tonă, informează Agerpres.
    În acest an, recoltatul cerealelor în Rusia a început mai devreme decât anul trecut din cauza vremii secetoase din mai multe regiuni. Până la data de 5 iulie 2019, fermierii ruşi au recoltat 19,3 milioane tone de cereale la o producţie medie de 4,06 tone la hectar. Randamentele la hectar sunt mai mari decât în urmă cu un an dar sub estimările iniţiale ale unor analişti.
    La nivelul UE, la data de 3 iulie, grâul FOB avea o cotație de 176 de euro/tonă în Franța, în portul Rouen și un preț mediu de 172 de euro/tonă în Regiunea Mării Negre.
    Cum este piața grâului în România

    Prețul grâului este stabilă la acest moment în România, cu mici fluctuații în funcție de localizarea fermelor. Astfel, în săptămâna 27 iunie – 03 iulie 2019, prețul mediu al grâului de panificație a fost de 781 de lei pe tonă în vestul țării, de 732 de lei/tonă în județele din estul țării și 708 lei/tonă în zona de sud. În Portul Constanța, grâul FOB a avut un preț de 742 de lei/tonă. În cazul grâului furajer, prețurile raportate de la Bursa Română de Mărfuri sunt mai mici – 690 lei/tonă în județele din estul țării și 630 de lei pe tonă în Sud.

    La export, prețul grâului românesc FOB (Free-On-Board) era, conform DG AGRI, la data de 4 iulie, de 820 de lei pe tonă în Banat și de 941,64 lei/tonă în Portul Constanța.

    ”Până la data de 3 iulie, am ajuns cu recoltatul la orz la peste 80% din suprafaţă, la grâu suntem în plină campanie, şi avem recoltate 10% din cele peste 2,191 milioane de hectare însămânţate cu grâu, secară şi triticale, 56% la orzoaica, 27% la rapiţă, 44% la mazărea boabe. Practic, din cauza evoluţiei vremii, căldură, precipitaţii, s-a intrat cu recoltatul la toate culturile de toamnă, şi la orz, şi la orzoaică, şi la rapiţă, şi la grâu. Ele nu mai sunt eşalonate. Acum recoltatul la grâu depinde foarte mult de vreme„, a declarat recent, despre campania de recoltare, ministrul agriculturii Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!