• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MESAJUL UNUI OIER pentru PREȘEDINTELE IOHANNIS: ”FACEȚI CEVA ȘI PENTRU NOI!”

    agrointeligenta.ro -

    Ultimul apel al ciobanilor! Crescătorii de ovine sunt disperați din cauza problemelor ce par că nu se mai termină în oierit. Ioan Suciu, crescător de ovine din Făgăraș, județul Brașov, a postat pe pagina sa de Facebook un video în care transmite un mesaj tăios dar și un strigăt de ajutor politicienilor și în special președintelui României, Klaus Iohannis.

    Crescătorul de animale s-a adresat mai marilor țării chiar din câmp, din mjlocul unui morman de lână care urmează să îi dea foc din lipsa unui preț corect. Programul mult lăudat de Ministerul Agriculturii a ajutat mai mult samsarii, decât ciobanii, care profită de faptul că oierii primesc o mică subvenție pe kilogramul de lână și condiționează preluarea lânii de la ciobani.

    ”Salut, ciobănași! Au trecut aproape trei ani de la prima mea atenționare publică în legătură cu lâna. Uitați ce s-a întâmplat după trei ani, suntem în aceeași situație. Lâna este toată aici s-a dat doar minim un leu și atât, nu s-a făcut niciun centru, niciun punct de colectare, absolut nimic. Ba mai rău! Ca să putem vinde lâna nu trebuie să mai primim bani pe ea să ne dea actele băieții care o colectează. Trebuie să plătim noi motorina 200-300 de lei să vină să o ia că altfel nu vine să ne dea amărâtele alea de acte pentru un leu. Adică, am ajuns să aruncăm lâna ca și până acum. Așa că ar fi foarte bine să se înceteze cu laudele și cu ieșirile că s-a făcut și s-a dres, asta s-a făcut ce se vede aici. Nu s-a făcut absolut nimic în plus! S-a făcut că mai trebuie să dăm bani să vină să o colecteze nicidecum să-ți dea cineva ceva pe ea. Noi cumpărăm pentru izolații tot felul de porcării tot felul de porcării, plasticuri și lâna noastră care e cea mai valoroasă stă aruncată pe dealuri. Și acum trebuie să o adunăm să o băgăm să o îngropăm sau să-i dăm foc să facem ceva cu ea ca să scăpăm”, spune cu amărăciune oierul.

    Suciu amintește și de prețurile la miei dar și marea problemă a lipsei forței de muncă.

    ”Prețurile la miei nu mai are rost să le discutăm că se știe. Din nou bătaie de joc, cu forța de muncă e sub orice critică. Degeaba s-au promis 500 de lei, 1000 de lei pentru un om, un cioban să-l angajezi pentru că nu ai de unde lua și nu ai pe cine angaja. Nu vreau să mai spun despre boli sau despre acte false care merg în continuare, fără niciun fel de rușine, de scrupule. Am cerut public de ”n” ori, nu e prima dată, să se ia măsuri și nu s-a luat niciun fel de măsură”, a mai subliniat oierul.

    În mesajul său oierul se adresează președintelui Klaus Iohannis, ultimul care, crede el, mai poate face ceva pentru soarta oierilor români. ”Mesajul acesta este strict pentru domnul președinte Klaus Iohannis. Este singurul om la care mai apelez pentru că la celelalte instituții am făcut, în nenumărate rânduri, și nu s-a luat nicio măsură. Se vede ce măsuri s-au luat pe față pe viu. Mă adresez domnului președinte și îl rog din suflet să facă ceva pentru noi, ciobanii pentru că au trecut trei ani de când fac public fel și fel de mesaje și nimeni nu mă ia în considerare, nimeni nu ne ia în considerare pe noi ciobanii. Suntem o asociație căreia i-am dat drumul și suntem destul de mulți dar nimeni nu vrea să ne bage în seamă. Domnule președinte ar fi momentul să vă uitați și la noi, la ciobani. Suntem oamenii care producem în țara asta, suntem oameni care încă mai avem coloană vertebrală. Sunt o grămadă de tineri care pleacă zilnic, sunt o grămadă de colegi de-ai mei care vând la preț de nimic ca să poată supraviețui, la prețurile care sunt. S-au dat niște bani pentru niște lucruri și ele au ajuns în buzunarul interlopilor din oierit. Repet, domnule președinte, vă rog din suflet faceți ceva și pentru mine și pentru toți ciobanii din România care sunt corecți, muncesc și vor să facă ceva din oierit. Este al o sutelea mesaj pe care îl trimit și îl pun public. Vă rog din suflet să faceți ceva și pentru noi. Este ultima mea apariție și ultimul meu strigăt. Dacă nu în foarte scurt timp o să iau măsuri, nu vrea deocamdată să spun ce și cum.

    Laptele, de 12 ani are același preț. Lâna, de trei ani este pe dealuri. Mieii, un pic, un pic s-a ridicat prețul, dar nu extraordinar. Nici la costul de producție nu s-a ajuns cu kilogramul de carne de miel. Îl produci cu 8,5-9 lei și îl vinzi cu 7,50 lei – 8 lei. Deci nu se mai poate așa ceva. Sunteți singurul om care mai puteți face ceva. Am înțeles cât de cât și noi puțină politică, că nu s-a vrut dintr-o parte Acum se pare că este mână mai liberă, faceți ceva dacă vă pasă de ciobanii din țara asta. Eu asta știu să fac, cresc oi de toată viața, și nu vreau să mă duc să încep de la zero să fac altceva la anii ăștia. Vreau să îmi întrețin și eu familia din lâna asta care e, din mieii aceștia pe care îi am și din laptele pe care îl produc oile. Nu fur, nu am înșelat, nu am primit nimic pe politic sau gratis. Dar așa nu mai putem rămâne pe piață. Zilnic se vând sute și mii de oi iar într-un an România va ajunge la jumătatea capacității numărului de oi. Asta vreți? Vreți neapărat să cumpărați brânză de dincolo cu orice preț? Vreți să luați toate produsele de la străini, ale noastre, ale românilor, nu mai sunt bune? Este chiar strigător la cer că nimeni nu se implică! Noi nu putem o mână de ciobani să schimbăm soarta țării. Dacă dumneavoastră nu ne ajutați și nu vreți să faceți ceva pentru noi atunci este clar mesajul pe care ni-l trimiteți dacă nu luați măsuri nici acum în al doisprezecelea cea. Aruncăm de trei ani lâna, mielul e la fel prețul, oameni nu sunt. Ce mai așteptați de la noi? Cât credeți că mai rezistăm în ritmul acesta? Vrem să trăim și noi în țara aceasta”, a conchis crescătorul de ovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție