Creșterea animalelorŞtiri agricole

Pesta Porcină Africană, confirmată în Prahova. Județele vecine, în pericol!

Măcelul porcilor din gospodării, revine! Autoritățile prahovene au confirmat astăzi, miercuri 10 iulie, prezența virusului pestei porcine africane la un porc din gospodăria unui cetățean din Poienarii Burchii, sat Poienarii Rali. În consecință prefectul Mădălina Lupea, a convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova, care a aprobat planul de măsuri privind combatarea focarului de pestă porcină africană și măsurile care se impun în zonele de protecție și supraveghere.

Potrivit Prefecturii Prahova, a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de Pestă Porcină Africană din comuna Poienarii Burchii, sat Poienarii Rali,  precum și măsurile care se impun în zonele de protecție și supraveghere.  Aplicarea Planului de măsuri se va face si în exploataţiile nonprofesionale în care apar focare secundare de pestă porcină africană.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova va gestiona rapid focarul, potrivit prevederilor Cap. 9 partea a III-a din Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană.

Județele vecine, în pericol

.Localităţile din zona de protecţie şi de supraveghere a focarului au fost stabilite de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, după cum urmează:
– Zona de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţilor: comuna Poienarii Burchii (satele: Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi, si Pioresti), comuna Gorgota (satul Poienarii Apostoli) din jud. PRAHOVA si comuna Peris (satul Balteni) si comuna Ciolpani (satul Piscu) din jud. Ilfov.

– Zona de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: comuna Poenarii Burchii (satele: Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni și Tătărani), comuna Șirna (satele: Habud, Sirna, Varnița), comuna Tinosu (satele Predești, Tinosu, Pisculești), comuna Puchenii Mari (satele Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moșneni, Miroslăvești), comuna Gorgota (satele Fânari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), comuna Balta Doamnei (satul Curcubeu) din județul Prahova.

– Localitățile din jud. Ilfov care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Buriasi, Peris, Balteni, Tâncăbești, Izvorani, Ciolpani, Piscu, Luparia și Siliștea Snagovului.

– Localitățile din jud. Dâmbovița care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Ciocanesti, Niculesti, Movila, Barbuceanu, Catunu si Crivata.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!