• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nume-surpriză pe lista înlocuitorilor lui Petre Daea. Dăncilă vrea să joace direct în relația cu fermierii

    Vlad Macovei -

    Înaintea Comitetului Executiv al PSD de pe 15 iulie, un lucru este cert: înlocuirea lui Petre Daea din funcția de ministru al Agriculturii va fi discutată în forul intern al partidului de guvernământ. Care va fi rezultatul acestei evaluări, este o altă chestiune. Dar cum a ajuns Daea din cel mai popular ministru, într-unul cu mandatul pe masa partidului este o discuție extrem de interesantă și instructivă, dar care va face subiectul unui editorial separat și a unei ediții speciale “Forța Fermierilor cu Vlad Macovei” în care voi avea ocazia să discut cu fermierii pe marginea acestui subiect. În curând.

    Conform informațiilor pe care le-am obținut în urma discuției cu mai multe surse din conducerea PSD dar și din Guvern, dacă premierul Viorica Dăncilă va decide schimbarea lui Daea, viitorul ministrul al Agriculturii va fi ales de pe o listă din care fac parte Alexandru Stănescu, Daniel Botănoiu și, supriză, Gabriela Zoană! Părerea mea este că, de departe, cele mai bune soluții ar fi Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților sau secretarul de stat Daniel Botănoiu. Însă Stănescu nu prea ar vrea iar Botănoiu nu prea are susținere politică. Și în plus, premierul Viorica Dăncilă ar prefera-o pe Gabriela Zoană, ca parte a unei strategii extrem de interesante și, din punct de vedere strict politic, destul de logice.

    Maria Gabriela Zoană nu a prins un loc eligibil la europarlamentarele din acest an, dar este în cărți pentru funcția de ministru

    Context: Petre Daea, alături de Carmen Dan, au fost un cazuri unice de ministru în guvernele PSD de după alegerile din 2016. Au făcut parte, neîntrerupt, din toate guvernele: Grindeanu, Tudose, Dăncilă și au avut fir direct cu președintele PSD Liviu Dragnea. Conform informațiilor mele, Liviu Dragnea le-a interzis tuturor membrilor PSD, inclusiv premierilor, de a face declarații sau a se băga în chestiuni publice legate de agricultură și fermieri, acest privilegiu revenindu-i exclusiv lui Petre Daea. E normal ca ministrul Agriculturii să facă asta, e anormal ca nimeni altcineva să nu poată sa zică nimic altceva. Petre Daea nu raporta premierului, indiferent de numele acestuia, ci direct președintelui său, Liviu Dragnea. Iar acum Petre Daea este un ministru fără protector, cu un trecut de atitudini arogante față de cine era prim-ministru și cu foarte multe probleme nerezolvate în sector, în ciuda unei aparente popularități în rândul fermierilor. O iluzie construită viclean, împreună cu câțiva agenți de influență, inclusiv cozi de topor din rândul fermierilor cu prezență publică. Voi reveni în curând și pe această temă, se anunță dezvăluiri incendiare.

    Președintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, are în vedere o schimbare de strategie pe care, potrivit surselor mele, intenționează să o implementeze în vederea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare. Toate aceste alegeri se vor petrece în următoarele 18 luni și voturile fermierilor în particular dar voturile tuturor cetățenilor din mediul rural se pot dovedi decisive pentru PSD. Viorica Dăncilă dorește să se implice direct în implementarea acestei strategii, să iasă din izolarea impusă de Liviu Dragnea față de fermieri, și pentru aceasta are nevoie de un om pe care se poate baza: Gabriela Zoană. Fost europarlamentar, intrat în Parlamentul European chiar pe locul vacantat de Viorica Dăncilă după ce a devenit șefa Guvernului, Gabriela Zoană are o imagine de om conectat la Bruxelles și Strasbourg și care, chiar dacă nu este fermier, îi poate ajuta pe agricultorii români să obțină o Politică Agricolă Comună 2021-2027 cât se poate de favorabilă prin negocieri și susținere politică. La nivel intern va fi adoptată, cel mai probabil, o soluție cu un ”prim-secretar de stat”, posibil Daniel Botănoiu, care să aibă o marjă destul de mare manevră. Să nu uităm că Viorica Dăncilă a fost membru în comisia de agricultură din Parlamentul European. Ba chiar vicepreședinte.

    Nu există nicio concluzie, există doar situații în derulare, grupări și regrupări de tabere și foarte multe intenții, din partea tuturor, de a intra în grațiile fermierilor. Aș adăuga doar, un pic malițios, că Opoziția ar trebui să dea niște acatiste să rămână Petre Daea ministrul agriculturii. Ar fi cea mai avantajoasă soluție pentru aceștia.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till