• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Uleiul de neem, insecticid bio. Rețeta pentru stropirea legumelor

    agrointeligenta.ro -

    Insecticidul cu ulei de neeem virgin este una dintre soluțiile cu care legumicultorul nemțean Vali Cucu reușește să combată dăunătorii din culturile de legume. Micul fermier a împărtășit pe pagina sa de Facebook rețeta după care el prepară tratamentul pe bază de ulei de neem.

    Ce este uleiul de neem

    Uleiul de neem este obținut din arborele de Neem, originar din India și cu o creștere rapidă, ce poate ajunge la 15-20 de metri înălțime, chiar 40 de metri dacă are condiții favorabile.

    Uleiul de neem este extras prin presare la rece din fructele și semințele arborelui de Neem și este excepțional de bogat, dar cu un miros greu, motiv pentru care deseori se combină cu alte uleiuri mai plăcute olfactiv.

    Uleiul de neem este inofensiv pentru vietățile cu sângele cald, dar substanțele lui acționează puternic asupra sistemului hormonal al insectelor, fiind folosit din vechi timpuri ca pesticid și insecticid natural.

    Cum arată uleiul de neem

    Aspectul uleiului de neem este specifică unui ulei greu. La temperatura camerei, consistența sa este vâscoasă, cu aglomerări și ușoare sedimente. Mirosul este puternic, neplăcut, iar culoarea uleiului de neem este brun-verzuie. Când este încălzit ușor, începe să se fluidizeze.

    Cum se prepară insecticidul bio cu ulei de neem

    Se amestecă 20 de grame de ulei (care are consistența unturii de porc) cu 20 de grame de săpun lichid.

    Preparatul se omogenizează turnând apă fierbinte până se atinge un volum de 1 litru.

    Preparatul cald (dar nu fierbinte) se folosește la stropierea plantelor, agitând din când în când pompa sau pulverizatorul.

    Efectul tratamentului cu ulei de neem nu este instant, efectele sale putând fi observate în cultură în câteva zile. Se precizat că preparatul cu ulei de neem se pulverizează pe frunzele și pe trunchiul plantelor, dar și pe sol. Se recomandă un tratament săptămânal pentru a ține dăunătorii la distanță.

    Stropirile cu ulei de neem previn dezvoltarea larvelor, resping afidele, acarienii și diverși gândaci. Soluția nu afectează fluturii, buburuzele sau albinele.

    Tratamentul cu ulei de neem și alcool, eficient contra acarienilor

    Uleiul de neem poate fi baza unui tratament contra acarienilor. Se amestecă 7 ml de ulei de neem cu 50 ml de alcool, iar preparatul se combină apoi cu 43 de ml de apă și se pune într-un flacon cu pulverizator. Dacă vă deranjează mirosul puternic, puteți adăuga în preparat și ulei de lavandă. Înainte de a pulveriza, aveți grijă mereu să agitați bine flaconul.

    Alte utilizări ale uleiului de neem în casă

    Uleiul de neem poate fi utilizat și pentru a alunga țânțarii sau muștele. El poate fi pus în lampa de aromaterapie (soluție cu 10% ulei) și lăsat să ardă. Mirosul va fi cel care va îndepărta țânțarii.

    Folosit în casă, uleiul de neem combate gândacii de bucătărie și furnicile. Are efect și contra termitelor. Se poate pulveriza împreună cu substanțele de curățare a covoarelor sau saltelelor pentru a îndepărta ciupercile și bacteriile.

    Uleiul de neem poate fi cumpărat din magazinele care comercializează uleiuri esențiale sau din magazine online. Prețul unei sticluțe de 50 de ml este de circa 15 lei. Înainte de a cumpăra uleiul de neem verificați ca acesta să fie virgin, obținut prin presare la rece și să nu fie în amestec cu alte uleiuri sau substanțe.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice!

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!