• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii, obligați să permită desfășurarea partidelor de vânătoare pe terenurile agricole

  Oana Timar -

  De parcă nu ar fi destul că porcii mistreți le distrug culturile agricole, că lupii și urșii le mănâncă animalele, iată că fermierii sunt luați în cătare de către cei care beneficiază din plin de numărul nepermis de mare de animale sălbatice, declară europarlamentarul Daniel Buda. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul spune că reprezentanții Asociației Fermierilor din Transilvania i-au comunicat faptul că fermierii întâmpină încă o problemă majoră survenită ca urmare a includerii terenurilor agricole și a pășunilor în fondurile cinegetice, precum și a instituirii unei obligații legale în sarcina fermierilor, de a permite desfășurarea acțiunilor de vânătoare pe terenurile pe care le dețin cu orice titlu, conform art. 1 și 4 din Legea Nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

  ”În baza acestor dispoziții legale, fermierii care dețin terenuri agricole și pășuni cu orice titluri și care sunt incluse în fondurile cinegetice, au obligația legală de a permite desfășurarea partidelor de vânătoare pe respectivele terenuri, suferind în acest fel importante prejudicii ca urmare a acțiunilor vânătorilor, de multe ori rău-intenționate. Astfel, principalele probleme cu care se confruntă fermierii ca urmare a acțiunilor de vânătoare se referă în primul rând la distrugerea pășunilor și a culturilor în timpul partidelor de vânătoare”, arată Daniel Buda.

  Conform aceleiași surse, participanții la acțiunile de vânătoare pătrund în pășuni cu autovehiculele de tip SUV cu greutate mare și anvelope cu striații adânci care, în perioadele ploioase ale anului, când terenul este afânat, distrug iarba destinată furajării animalelor de fermă. Mai mult, distrugerea pășunilor poate atrage sancționarea fermierilor de către APIA prin pierderea subvențiilor, deși aceștia nu au nicio culpă pentru distrugerile provocate. De asemenea, vânătorii pătrund cu autovehiculele și în culturile agricole, distrugând importante suprafețe de culturi și producând prejudicii fermierilor.

  ”O altă problemă o reprezintă împușcarea câinilor ciobănești, deși aceștia sunt echipați cu jujeu. Există numeroase cazuri în care, în timpul partidelor de vânătoare au fost împușcați câinii ciobănești, deși aceștia erau echipați jujeu, conform prevederilor legale, neputând fi confundați cu câinii hoinari, care nu au acest element distinctiv și a căror împușcare este permisă de Legea 407/2006”, spune europarlamentarul.

  Nu în ultimul rând, prin organizarea partidelor de vânătoare pe terenuri agricole sau pășuni, este perturbată activitatea fermierilor care sunt împiedicați să execute lucrări agricole sau să scoată la păscut efectivele de animale, deoarece s-ar expune unui pericol major pentru viața și integritatea fizică, în timpul vânătorii fiind folosite arme de foc letale. Focurile de armă trase de vânători creează panică în rândul efectivelor de animale care se pot dispersa și pierde sau pot intra în bătaia armelor de foc.

  ”Având în vedere aspectele semnalate de către reprezentanții Asociației Fermierilor din Transilvania și cu care se confruntă toți fermierii din România, voi înainta de îndată memorii atât premierului României, Viorica Dăncilă cât și ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care le voi solicita să rezolve de urgență această problemă. Modificările sunt fundamentale pentru buna desfășurare a activităților în sectorul agricol, care reprezintă o ramură importantă a economiei naționale și care trebuie susținută și dezvoltată pe termen mediu și lung. Și așa fermierii sunt supuși nepermis unei birocrații excesive la tot pasul”, spune europarlamentarul care arată că Legea vânătorii este în defavoarea fermierilor și în favoarea exclusivă a celor care dețin fonduri de vânătoare.


  Te-ar mai putea interesa

  Lege nouă pentru înmatricularea tractoarelor care circulă pe drumuri publice Analiză: Porumbul pleacă din Ucraina cu 120 euro/tonă și se vinde în România cu 200 euro/tonă Subvenția APIA care ajunge acum în conturi! Suma transferată către beneficiari!

  Ultimele știri

  Transmisie LIVE: Agrointeligența SUMMIT 2023 de la MoldAgro Expo! Oierii din toată țara se reunesc duminică, 24 septembrie, la Țurcana – Regina Munților 2023! Ziua Zootehniei la MoldAgro Expo – vineri, 22 septembrie, în coordonarea dr. ing. Gheorghe Vaida