• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Final de campanie de recoltat la SCDA Caracal. Topul soiurilor de grâu românesc: Glosa, Otilia și Izvor

    Oana Timar -

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost alături de echipa de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă din Caracal, județul Olt, în ultima zi de recoltare din campania de vară. Împreună cu directorul stațiunii, drd. ing. Marius Cătălin Bran, am tras linie la producțiile obținute. Concluzia: chiar și într-un an greu, cu o răsărire de februarie, soiurile românești au performat și au adus producții profitabile!

    În timp ce pe bordul mașinii ni se indica o temperatură de 44 de grade Celsius, trei combine și toată flota de tractoare și de remorci erau mobilizate în ultima solă rămasă de recoltat. Un lan cu triticale din soiul românesc Haiduc a închis campania de recoltat din această vară la SCDA Caracal. Mândria stațiunii sunt soiurile românești de grâu pe care cercetarea din județul Olt le pune la dispoziția fermierilor din zonă și nu numai.

    Campania de recoltat a început pe 1 iulie

    Cu o tehnologie medie aplicată culturii de grâu, cu o răsărire problematică întârziată până în luna februarie, suprafețele de la SCDA Caracal au început să fie recoltate începând cu 1 iulie, iar data de 22 iulie a fost ultima zi de recoltat. Din cele 2.500 de hectare ale stațiunii, anul acesta s-a ajuns, ca după întoarcerea rapiței care nu a răsărit din cauza secetei, suprafața cu grâu – soiurile Glosa, Izvor și, din acest an, și Otilia, și triticale – soiul Haiduc, să crească de la circa 1.000 de hectare la 1.340 de hectare. ”Am finalizat atât grâul de sămânță, cât și cel de consum. În acest moment, sămânța de grâu produsă de noi se află în procesare, iar începând cu data de 1 august vom putea deja să comercializăm”, ne-a declarat directorul SCDA Caracal.

    Anul 2019 a fost un an bun, putem spune în sensul că producțiile la cele trei soiuri pe care noi le avem în multiplicare pentru sămânță au fost destul de mulțumitoare. Cele trei soiuri pe care noi le avem în multiplicare – Glosa, Otilia și Izvor au dat niște producții satisfăcătoare, putem spune că puțin peste media anului trecut”, ne-a declarat directorul SCDA Caracal, la finele campaniei de recoltat, la calcularea producțiilor medii obținute la grâul de sămânță – între 5 și 6,5 tone la hectar.

    Anul agricol 2018-2019 a fost un an atipic deoarece păioasele au răsărit undeva în luna februarie. Fermierii dar și noi nu speram că vom avea producții atât de bune și calitative în momentul recoltatului. Așa cum am spus, producțiile au fost puțin peste media anului trecut. Soiurile românești, pe lângă faptul că au dat niște producții foarte bune, au avut și niște calități extraordinare, o masă hectolitrică foarte mare, proteină și gluten”, ne-a mai spus drd. ing. Marius Cătălin Bran.

    Sâmânță pentru fermieri din trei soiuri românești de grâu

    Și anul acesta, stațiunea oferă spre comercializare fermierilor sămânță de cea mai bună calitate. ”Cele trei soiuri le avem: Glosa din categoria biologică Bază și C1 – la categoria biologică bază prețul este de 1,5 lei pe kilogram, la categoria biologică C1 prețul e de 1,3 lei pe kilogram; soiul Izvor – din acest soi avem doar categoria biologică bază care se dă cu 1,5 lei kilogramul, și la cel mai nou soi pe care noi îl avem în multiplicare începând de anul acesta – Otilia, avem categoria biologică Bază la prețul de 1,8 lei kilogramul. Otilia este un soi la care sămânța este puțin mai scumpă pentru că acest soi are un potențial biologic foarte mare comparativ cu soiurile străine, iar norma de semănat este mult mai mică decât la Glosa și Izvor”, ne-a explicat directorul stațiunii din județul Olt.

    Sămânță tratată cu fungicidul Redigo Pro și cu Peridiam Active de la Bayer

    Sămânța de grâu pe care fermierii o cumpără de la SCDA Caracal vine pregătită pentru semănat, tratată cu un fungicid de top și, începând din acest an, și cu un produs inovator de la compania BAYER. ”Sămânța produsă de către Stațiunea de Cercetare de la Caracal este o sămânță direct pentru semănat. Fermierul o poate achiziționa de la noi și poate merge cu ea direct în câmp la semănat. Este sămânță de cea mai bună calitate, condiționată la cele mai înalte exigențe și standarde, certificată și tratată cu fungicid. Pe lângă fungicid, începând de anul acesta, am ales să aplicăm și niște micronutrienți în componența tratamentului, care stimulează germinația bobului, seminței de grâu, cât și dezvoltarea în primele faze de dezvoltare ale acestora. Aș vrea să subliniez că noi, în producția de sămânță, folosim numai inputuri de top. Astfel, acest tratament la sămânță este produs de către compania Bayer, cu care avem o colaborare de mulți ani de zile. Este vorba despre fungicidul Redigo Pro și adjuvantul Peridiam Active, care este pentru prima dată introdus în România anul acesta și care are în componența lui acești micronutrienți de care vă vorbeam”, ne-a explicat drd. ing. Marius Cătălin Bran.

    La 1 august – start pentru vânzarea de sămânță!

    Fermierii care cumpără sămânță de la Caracal nu sunt numai cei din zonă, ci stațiunea primește deja telefoane din toată țara. ”Din momentul în care noi am început să facem public faptul că începând cu data de 1 august vom ieși pe piață cu sămânța de grâu produsă de către noi, avem o listă de 30-40 de comenzi. În topul preferințelor este soiul Glosa, la fel ca și în anii anteriori, urmat de Otilia, unde este o curiozitate foarte mare a fermierilor privind acest soi. Tocmai de aceea noi am luat hotărârea ca acest soi să-l împărțim, dacă putem spune așa, la cât mai mulți fermieri în cantități mai mici deoarece este primul an în care a fost produs la noi ca și sămânță, iar cantitatea este limitată. Urmează apoi soiul Izvor, acest soi a fost în top la Stațiunea de la Caracal anul acesta privind producția și calitățile acestuia, a fost undeva peste Glosa ca și producție”, ne-a precizat drd. ing. Marius Cătălin Bran.

    Fermierii care doresc să cumpere sămânță de grâu direct de la SCDA Caracal pot lua legătura cu reprezentanții stațiunii la numerele de telefon 0372/797998 sau 0249/511990 ( de luni până vineri, între orele 07:30-16:30).


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată