• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pagube însemnate la producția de grâu din această vară

    Ramona Dascălu -

    Fermierii din zona de vest a țării se confruntă cu probleme la grâul recoltat în ultima perioadă! Agricultorii reclamă că nu își pot valorifica producția la un preț bun din cauza prezenței unei ciuperci extrem de periculoase – Fusarium în recolta de anul acesta. Printre județele afectate se numără Timiș, Bihor și Satu Mare, în unele zone grâul ajungând la un grad de infectare de peste 5%.

    Autoritățile județene din Timiș au primit mai multe semnale că grâul din recolta 2019 este infestat cu Fusarium – o micotoxină cancerigenă produsă de mucegaiuri la culturile de cereale (grâu, orz, ovăz).

    Prin urmare, la sfârșitul săptămânii trecute, la Prefectura Timiș, au fost convocați reprezentanții Direcției Agricole Județene, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cei de la Fitosanitară -Protecția Plantelor.

    ”Aceste probleme ridicate de fusarium sunt în fiecare an, dar în 2019 grâul este afectat puțin mai mult din cauza condițiilor climatice. A plouat o perioadă mai lungă. Gradul de infestarea depinde de la parcelă la parcelă”, a explicat prof. dr. Doru Petanec, directorul DAJ Timiș, pentru ziuadevest.ro.

    Normele arată că se acceptă o infectare de 0,5% cu fusarium pentru grâul panificabil și maxim 1% pentru grâul furajer. Infestarea cu peste 5% a boabelor înseamnă că grâul este declasificat din panificabil în grâu furajer.

    Aceeași problemă este semnalată și în județul Satu Mare, unde mai multor fermieri grâul le este declasificat din panificabil în furajer.

    Potrivit informatia-zilei.ro, nu este exclus ca anumite cantităţi din grâul infestat să fie achiziţionate de intermediari, ca apoi să fie amestecat cu grâul de bună calitate şi introduse în mori sub forma grâului panificabil, situaţie în care unele organisme sensibile, după consumarea pâinii, pot prezenta simptome de vomă.

    Și în județul Bihor, fermierii se plâng că anul acesta recoltele de grâu sunt la jumătate față de anul trecut din cauza fuzariozei. Se pare că principalul factor care a declanșat înmulțirea acestei ciuperci periculoase și apoi infestarea masivă a grâului este reprezentat de ploile torențiale, urmate de caniculă.

    Fuzarioza spicelor de grâu este una dintre cele mai păgubitoare şi periculoase boli ale cerealelor păioase. Pe lângă pierderile mari de producţie, boabele fuzariate conţin deoxinivalenol (DON), o micotoxină extrem de periculoasă pentru viaţa animalelor, dar şi a omului. Această toxină mai este denumită şi vomitoxină. Metabolizarea vomitoxinei se face la nivelul tubului digestiv, iar simtomele sunt specifice tulburărilor gastrice.

    Pe lângă marile pierderi din punct de vedere calitativ, fuzarioza spicelor de grâu produce mari pierderi şi în ceea ce priveşte producţia. Această boală a spicului este una dintre cele mai păgubitoare boli cu care se confruntă fermierii din întreaga lume. Atât în lucrările de ameliorare a grâului, cât şi în cele ce urmăresc protecţia plantelor, fuzarioza spicelor de grâu este unul dintre reperele cu importanţă deosebită.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial