• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SE APLICĂ LEGEA! TINERII PÂNĂ ÎN 40 DE ANI PRIMESC TEREN DE LA STAT SĂ ÎȘI FACĂ O FERMĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii pare că, în sfârșit, vrea să aplice o lege votată de Parlamentul României și mult-așteptată de tinerii care vor să facă agricultură! Este vorba despre actul normativ prin care fermierii până în 40 de ani pot primi teren agricol de la Agenția Domeniilor Statului în limita 50 de hectare.

    MADR a publicat pe site-ul instituției un proiect de hotărăre pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.626/2001. Iată ce prevedere vrea să introducă MADR: ”Tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învătământului de profil, care pot fi persoane fizice, titulari ai unei persoane fizice autorizate, membru și reprezentant legal al unei întreprinderi familiale, cu cota de participare la beneficii și pierderi mai mare de 50%, titulari ai unei întreprinderi individuale, asociat/acționar unic sau majoritar și administrator unic al unei societăți cu răspundere limitată sau a unei societăți pe acțiuni, în vederea înființării de ferme, li se atribuie direct în concesionare numai terenuri cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 ha, aparținând domeniului public sau privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului”.

    În situația în care există solicitări care exced suprafețelor disponibile formulate, se va aplica procedura concurențială, mai prevede actul MADR.

    Vă reamintim că există o lege care prevede că tinerii trebuie să primească teren de la ADS. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial din 22 noiembrie 2016, iar inițiatorul principal al actului normativ este fermierul Vasile Iliuță, la vremea respectivă deputat în Parlamentul României, actualmente președinte al Consiliului Județean Călărași.

    ”La articolul 4, alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins: c1) prin excepție de la prevederile art. 21)1 și 21)6, concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 de hectare, apaținând domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme; în situația în care suprafețele de terenuri disponibile sunt mai mici decât cele solicitate, se aplică procedura concurențială reglementată de prezenta lege”, se arată în modificarea publicată în noiembrie 2016 în Monitorul Oficial.

    La vremea respectivă, legea a fost foarte bine primită în rândul fermierilor, mai puțin la nivel central. Dacă, inițial, ministrul agriculturii de la acea vreme, Achim Irimescu, s-a arătat un susținător al noii măsuri, ulterior, declarațiile sale s-au temperat și oficialul a recunoscut că prevederea este dificil de aplicat. “Din păcate interpretarea a fost greșită. Eu am spus că au fost idei, sunt propuneri ca să acordăm 50 de hectare pentru tineri absolvenți. Eu m-aș bucura ca să identificăm o soluție pentru aceste hectare. Pentru că ele trebuie luate de undeva. Nici măcar Agenția Domeniilor Statului nu are posibilitatea să acorde aceste suprafețe, pentru că discutăm de fermieri la nivel de țară. Chiar dacă s-ar lua această decizie, Agenția Domenilor Statului nu deține terenuri decât într-o anumită zonă a României, știți că cea mai mare suprafață este în Balta Mare a Brăilei. Ca urmare cred eu că s-a interpretat greșit, am spus eu că vom discuta pentru a încerca să găsim soluții”, a declarat presei în decembrie 2016 Achim Irimesc, ministrul agriculturii la acea vreme, la finele unui eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene la București.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru