• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oierii caută ciobani în Filipine sau Vietnam. Sătenii preferă ajutorul social decât munca la stână

  agrointeligenta.ro -

  Lipsa forței de muncă îi determină pe ciobani să ia măsuri disperate! Crescătorii de oi din judeţul Botoşani cer autorităţilor să scape de asistanţii social care bat crâşmele pe banii statului. Aceştia se plâng că n-au angajaţi la stâne şi caută deja ciobani în Republica Moldova, dar şi în Vietnam sau Filipine.

  În cadrul unor întâlniri ale crescătorilor de oi din zona Moldovei şi reprezentaţii ministerului Agriculturii, atât anul trecut cât şi anul acesta, fermierii din Botoşani au cerut măsuri drastice pentru pedepsirea leneşilor, a asistaților social, care stau la crâșmă pe banii statului. Şi asta în condiţiile în care pentru un cioban angajatorul este dispus să plăteasă şi 2.500 de lei lunar plus cazare, mâncare şi ţigări.

  Crescătorii de animale spun că vor ajunge să cedeze din cauza volumului mare de muncă şi cer statului să faciliteze angajarea ciobanilor din Republica Moldova. Unii se gândesc chiar la angajaţi aduşi din Vietnam şi Filipine.

  Ajutoarele sociale, veșnica problemă care îndeamnă la nemuncă

  Oierii din Botoşani cer să fie acordate ajutoare sociale doar persoanelor aflate în incapacitate de muncă. Preşedintele uneia dintre cele mai puternice asociaţii de crescători de ovine din ţară, Moldoovis Botoşani, Ionică Nechifor, la rândul să crescător de oi Karakul din generaţie în generaţie, spune că a anunţat în repetate rânduri autorităţile centrale despre criza locurilor de muncă provocată şi de acordarea prea facilă a ajutoarelor sociale.

  Nechifor spune că s-a ajuns la situaţia în care oierii nu mai au cu cine lucra. ”Pe de o parte sunt cei care pleacă în străinătate. Acolo câştigă mai bune. Îi înţeleg. Dar sunt atâţia rămaşi acasă care preferă crâşma şi băutul pe banii statului. Preferă să acumuleze datorii la crâşmă ştiind că le vor achita cu ajutorul social. Şi în timpul ăsta crescătorii de ovine, numeroşi la Botoşani, nu au efectiv cu cine lucra”, spune Ionică Nechifor.

  Crescătorul de oi din Botoşani dă vina pe politicienii pentru lejeritatea acordării ajutorelor sociale şi lipsa unor măsuri radicale pentru trierea beneficiarilor. ”Dacă pentru ei voturile sunt mai importante, atunci problema nu-şi va găsi curând rezolvare. Eu tot am cerut în repetate rânduri să se ia măsuri. S-a încercat ceva dar nimic tranşat. Trebuie măsuri radicale. Să dea doar celor cu probleme reale de sănătate, celor în incapacitate de muncă, care chiar nu se pot întreţine. Nu la cei buni de muncă care stau acasă”, spune Ionică Nechifor.

  Ionică Nechifor spune că cea mai bună soluţie ar fi ciobanii aduşi din Republica Moldova. Aceştia vorbesc limba română, se pricep la oi şi pe deasupra salariul din România este motivant pentru aceştia. ”Ar fi o soluţie angajarea unor îngrijitori din Republica Moldova. Salariile sunt mai bune la noi decât ceea ce au ei în momentul de faţă, plus sunt tot români de ai noştri. Ar fi o soluţie bună”, spune Ionică Nechifor.

  Tocmai de aceea crescătorii de oi din Botoşani fac apel la autorităţi să faciliteze angajarea acestor îngrijitori din Basarabia, legislaţia actuală îngreunând mult lucrurile.

  Sursa: www.adevarul.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe! Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor! OUG privind starea de calamitate a intrat pe listă suplimentară la ședința de Guvern!

  Ultimele știri

  Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de rapiță Plată parțială la despăgubirile de secetă! Fermierii încasează 82% din cuantumurile pe hectar anunțate oficial! Oficial MADR: ”Conturile apicultorilor au fost alimentate cu bani!”

  Căutare în articole