• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scandalos: Ministerul Agriculturii a ajuns noul PCR – Pile, Cunoștințe și Relații!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul condus pe Petre Daea este, în ultima perioadă, în mijlocul unor scandaluri legate de angajări scandaloase legate de tot felul de beizadele și politruci care nu au nicio legătură cu agricultura. O adevărată sfidare la adresa fermierilor în condițiile în care sunt atâtea probleme în sector iar nevoia de specialiști se resimte acut. Deși pare greu de crezut, există o legătură între Ministerul Agriculturii și scandalul la alegerile din Diaspora: Agrointeligența-AGROINTEL.RO ridică semne de întrebare despre modul în care șefa organizației de femei PSD din Cluj a ajuns la Ministerul Afacerilor Externe cu ajutorul lui Daea.

    Umilință pentru românii din Diaspora

    Informațiile obținute în exclusivitate de noi indică că ministrul Petre Daea a angajat prin forțarea legii pe șefa femeilor PSD care apoi a ajuns să se ocupe de alegerile din Diaspora. Laura Elena Chiorean, secretarul general din Ministerul Afacerilor Externe a ajuns să se ocupe de organizarea alegerilor din Diaspora din 26 mai după ce a intrat în rândul funcționarilor publici cu ajutorul ministerului condus de Petre Daea. Ajutorul dat de Ministerul Agriculturii nu a fost întâmplător, ci unul bazat pe carnetul de partid, Chiorean fiind șefa organizației PSD Cluj. După ce mii de români din străinătate au fost practic împiedicați să voteze în mai, Chiorean a dat vina pe ”grupuri de agitatori”. Mulți dintre tinerii din mediul rural au fost nevoiți să părăsească România în ultimii ani din cauza lipsei de oportunități în satele României. De asemenea, o mare parte dintre cei care lucrează în străinătate ar dori să își deschidă o mică afacere în agricultură dacă vor reveni în țară.

    A fost nevoie de statutul de funcționar, MADR s-a executat

    Alegerile din Diaspora din 26 mai au fost organizate de Laura Codruța Chiorean care a fost promovată de guvernarea PSD-ALDE de la poziția de șefă de organizație de femei PSD Cluj la statutul de funcționar public la Ministerul Agriculturii și apoi secretar general la Ministerul de Externe.Manevrele, la limita sau în afara legii, au fost făcute de PSD pentru că partidul voia să fie sigur că un om de partid se va ocupa de alegerile din Diaspora. Pentru a ajunge să se ocupe de alegerile din 26 mai din Diaspora, aceasta avea nevoie de statutul de funcționar public. Laura Codruța Chiorean a câștigat un concurs la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru a deveni funcționar public și apoi a fost detașată de guvernul condus de Viorica Dăncilă la Ministerul de Externe.

    Problema e că asupra angajării la Ministerul Agriculturii planează suspiciuni despre legalitatea concursului. Am încercat să intrăm în legătură cu secretarul general de la Ministerul de Externe, dar aceasta ne-a închis telefonul după ce a auzit că dorim să o întrebăm în legătură cu angajarea sa la ministerul lui Petre Daea. ”Pentru orice întrebare, vă rog să vă adresați la biroul de presă”, ne-a transmis aceasta după ce a auzit motivul pentru care îi solicităm o reacție. Când am încercat să-i explicăm că este vorba de un concurs personal dat de aceasta la Ministerul Agriculturii și nu implică Ministerul de Externe, Laura Codruța Chiorean ne-a închis telefonul. Constantin Ilie Aprodu, secretarul general din Ministerul Agriculturii, a declarat pentru g4media.ro, într-un alt scandal, acela al angajării fiului lui Gabriel Oprea că toate angajările se fac prin ministrul Petre Daea. ”Ministrul are calitatea de angajator, nu eu”, a declarat acesta.

    Cum a ajuns Chiorean funcționar public

    Intrarea avocatei Laura Elena Chiorean în rândul bugetarilor s-a produs în februarie 2019. Atunci, aceasta a câștigat un concurs organizat de Ministerul Agriculturii pentru un post de consilier superior la Autoritatea Competentă pentru Acreditarea Agențiilor de Plăți și a Organismului Coordonator. Până la acel moment, Chiorean era avocat la propriu birou de avocatură și președinta organizației de femei PSD Cluj. Semnele de întrebare apar chiar la organizarea concursului de la MADR. Astfel, postul a fost scos la concurs pe 12 februarie, potrivit anunțului oficial de pe site-ul Ministerului Agriculturii https://www.madr.ro/posturi-scoase-la-concurs.html?start=10. Proba scrisă a fost programată pe 25 februarie, adică 13 zile mai târziu. Problema ar fi, așa cum ne-au atras atenția surse de la Agenția Funcționarilor Publici, faptul că termenul legal care trebuie să treacă între anunțul concursului și concursul propriu-zis este de cel puțin 30 de zile.

    Astfel, Legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, în vigoare la acel moment, arăta la articolul 57, alineat 4, că: ”Anunțul privind concursul se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, și într-un cotidian de largă circulație, cu cel putin 30 de zile înainte de data desfășurării concursului”. Or, Ministerul Agriculturii nu a lăsat să treacă decât 13 zile între publicarea anunțului și data desfășurării concursului.

    Nici portița din lege nu o ajută pe Chiorean

    Legea 188/1999 lăsa însă și o portiță pentru situații speciale. Același articol prevede că: ”În mod excepțional, termenul de 30 de zile poate fi redus, în condițiile legii, pentru concursul organizat în vederea ocupării funcțiilor publice de execuție temporar vacante”. Dar concursul respectiv nu a fost pentru ocuparea funcții publice temporar vacante, după cum se vede din anunțul oficial al Ministerului. În concluzie, Ministerul Agriculturii nu a respectat prevederea legală privind timpul care trebuie să treacă între publicarea anunțului de concurs și concursul în sine.

    De la Agricultură, la Afaceri Externe

    Laura Elena Chiorean a câștigat respectivul concurs, dar aproape imediat a plecat de la Ministerul Agriculturii la Ministerul de Externe. Astfel, printr-o decizie semnată de premierul Viorica Dăncilă pe 8 martie, Chiorean fost detașată temporar pe funcția publică temporar vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe.

    Textul complet al deciziei premierului, cum a fost publicată în Monitorul Oficial (sursa https://lege5.ro/App/Document/gmzdgmbqgy2q/decizia-nr-45-2019-privind-exercitarea-cu-caracter-temporar-prin-detasare-de-catre-doamna-laura-elena-chiorean-a-functiei-publice-temporar-vacante-din-categoria-inaltilor-functionari-publici-de-secret): ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Laura Elena Chiorean exercită, cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică temporar vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe”, se precizează în decizia semnată de Dăncilă. Detașarea lui Chiorean la MAE a avut loc cu două luni și jumătate înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai, alegeri marcate de scandalul restrângerii dreptului la vot al românilor din diaspora.

    Un alt semn de întrebare e legată de trecerea rapidă a Laurei Chiorean dintr-o funcție de simplu funcționar public într-una de înalt funcționar public (adică de la consilier superior la Ministerul Agriculturii la secretar geneal al Ministerului de Externe). Trecerea s-a făcut printr-o procedură excepțională prevăzută de legea 188/1999 la articolul 89. Graba cu care s-a făcut această trecere la excepțional a venit pe fondul pregătirii pentru alegerile europarlamentare.

    Implicare în organizarea alegerilor

    Laura Elena Chiorean s-a implicat imediat în organizarea alegerilor, dat fiind că postul de secretar general al MAE este unul de răspundere în acest sens. Dovadă că Laura Chiorean a participat pe 2 aprilie la Ministerul de Interne la prima ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor, potrivit unui comunicat al MAI. La ședință au mai participat ministrul de Interne, Carmen Dan, șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, șeful STS, Ionel Vasilca http://www.comunicare.mai.gov.ro/stiri.php?subaction=showfull&id=1554194994&archive=.

    Alegerile s-au încheiat cu un scandal uriaș cauzat de faptul că mii de români din diaspora nu au putut vota din cauza numărului insuficient de secții de vot. Ministrul Teodor Meleșcanu a plătit cu funcția două luni mai târziu, când a fost remaniat de premierul Viorica Dăncilă.

    Declarații sfidătoare

    Laura Elena Chiorean s-a remarcat imediat după alegeri prin declarațiile extrem de agresive la adresa românilor din diaspora. Astfel, la audierea sa în Comisia parlamentară de anchetă din 9 iulie, Chiorean a declarat că misiunile diplomatice au raportat în timpul alegerilor europarlamentare din acest an mai multe incidente, ea susţinând că în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot.

    Au fost raportate de misiunile noastre diplomatice incidentele care se refereau fie la grupurile de agitatori, care au făcut propagandă electorală în secţiile de votare, interzisă prin articolul 64 din Legea 208/2015, acţiuni violente de limbaj şi injurii care au fost adresate membrilor corpului diplomatic, cazuri de violenţă fizică, agresarea membrilor comisiei, folosirea de obiecte contondente pentru a intra în secţiile de votare sau sediile oficiilor diplomatice. În multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot. Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. În anumite cazuri, cum ar fi în Italia, forţele de ordine i-au recunoscut ca fiind participanţi şi la alte acţiuni violente”, a spus Chiorean, potrivit Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”