Creșterea animalelorŞtiri agricole

Premierul Bulgariei: Turiștii români ne aduc pesta porcină africană!

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că “turiştii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane”, potrivit Info Sud-Est care citează cotidianele “Sega” şi “Dnevnik”, arată hotnews.ro.

Şeful guvernului de la Sofia a invocat lipsa educaţiei, în condiţiile în care “românii – susţine el – aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pubelele de gunoi“. “Merg, mănâncă, aruncă” a spus Boiko Borisov.

5.700 de mașini românești intră zilnic în Bulgaria pe la Ruse

Acesta a susținut că, zilnic, aproximativ 5.700 de autovehicule româneşti intră în Bulgaria pe Podul Prieteniei, de peste Dunăre, de la Giurgiu-Ruse, şi că acestea poartă vina răspândirii pestei porcine.

Afirmațiile au fost făcute pe 2 august, la o reuniune de urgenţă a factorilor responsabili din domeniul autorităţii sanitar veterinare cu crescătorii de porci din Nordul ţării. Întâlnirea a avut loc la Pazardjik.

În replică la declarațiile premierului Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat sâmbătă seară catalogând afirmațiile drept “nefericite”. MAE atrage atenția că turiștii români contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei.

Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a răspunde la afirmațiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea și dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiștii români, mai ales în condițiile în care acestia contribuie substanțial la PIB-ul Bulgariei“, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

La finele lunii iulie, şeful autorităţii sanitar veterinare din Bulgaria, Damian Iliev, anunţase că responsabili pentru amploarea virusului pestei porcine africane în Nordul Bulgariei sunt porcii mistreţi din România, care trec Dunărea.

Vă reamintim că autoritățile bulgare au declarat stare de urgență pentru perioada 31 iulie – 5 august în regiunea Silistra, în urma confirmării unui caz de pestă porcină africană la o crescătorie de porci din satul Popina. Direcția Regională pentru Siguranță Alimentară efectuează inspecții la abatoarele din Dulovo, Tutrakan și Sitovo, iar la granita cu România vehiculele sunt dezinfectate și verificate să nu transporte ilegal carne. Circa 17.000 de porci de la ferma din Popina sunt în curs de sacrificare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!