• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Păduchi la găini: soluții de combatere naturală sau cu tratamente chimice

    agrointeligenta.ro -

    Păduchii la găini sau alte păsări de curte sunt un factor ce poate afecta grav sănătatea efectivului, dar și producția de ouă. Tratamente pentru păduchii găinilor sau păduchii roșii ai găinilor există, chiar unele cu eficiență rapidă, însă important este să descoperiți cauza apariției acestor păduchi și să preveniți o nouă invazie în cotețul păsărilor.

    Cum scăpăm găinile de păduchi cu soluții naturale sau cu tratamente veterinare vă vom prezenta în acest articol menit să vă amintească atât de obiceiurile sănătoase pentru păsările de curte, de soluții mereu la îndemână – precum cenușa în combaterea păduchilor, dar și de tratamente noi pe piață, de soluții veterinare cu efect garantat!

    Ce sunt și cum arată păduchii păsărilor

    Păduchii la găini și la păsări sunt diferiți de păduchii la om. De altfel păduchii de găină nu stau pe om.

    Paraziții pe care îi numim păduchi la găini au denumirea științifică de Dermanyssus Gallinae. Sunt acarieni foarte mici, de numai 1,5 mm, cu picioare bine dezvoltate, de culoare cenușie, dar care devine roșiatici după ce consumă sângele păsărilor. De aceea li se mai spune și păduchi roșii.

    Acești paraziți nu stau pe păsări tot timpul. Se alimentează cu sânge pe acestea pe timpul nopții – se hrănesc mai ales la nivelul picioarelor, a pieptului și a aripilor, când păsările se odihnesc. Ziua, la lumina soarelui, păduchii găinilor de ascund în coteț, în special în crăpăturile adăpostului de păsări. În aceste ascunzișuri, păduchii găinilor se împerechează și depun ponta cu ouă.

    Păduchii păsărilor sunt deosebit de rezistenți, putând supraviețui și 10 luni fără o sursă de hrană.

    Păduchi la găini: metode de prevenire

    Iată ce metode de prevenire puteți aplica contra păduchilor la găini:

    Păduchi la găini: semne

    Semnele păduchilor la păsări sunt ușor de observat dacă monitorizați comportamentul păsărilor.

    Simptomele păduchilor la păsări includ:
    – Pierderea penajului și murdărirea lui
    – Iritații pe picioare
    – Scăderea producției de ouă
    – Mers greoi al păsărilor
    – Păsările evită să intre seara în coteț
    – Păsările arată mai slăbite și nu au poftă de mâncare
    – Pete de sânge pe coaja ouălor

    La o examinare a păsărilor, veți putea vedea aglomerările de păduchi și de ouă la baza penelor, mai ales sub aripi. Cel mai eficient este să faceți această verificare după lăsarea întunericului, când veți avea nevoie de o lanternă, dar și de o coală albă de hârtie. Frecând foaia la baza penajului, dacă vedeți pete roșiatice pe hârtie, atunci aveți confirmarea infestării cu păduchi a păsărilor.

    Păduchi la găini: soluții de combatere

    Găsiți sursa păduchilor. Găinile și celelalte păsări din ogradă pot să ia acești paraziți numai din surse externe. Este important să le depistați pentru ca tratamentul pe care îl faceți să nu fie în zadar. Astfel, păsările pot lua păduchi dacă sunt lăsate libere și intră în contact cu păsări sălbatice. Poate păsări nou aduse în curte au fost sursa păduchilor. Paraziții pot fi aduși în coteț și de rozătoare.

    Păduchii nu pleacă singuri dintr-un coteț de păsări. Cât timp nu veți acționa, ei vor continua să existe și să vă paraziteze păsările ajungându-se până la decesul acestora. Găinile vor deveni anemice și expuse riscului de infecții grave, fatale.

    Aveți grijă ca de fiecare dată când curățați adăpostul păsărilor să înlocuiți complet așternutul cel vechi, preferabil chiar să îl ardeți. Dacă deja ați depistat păduchii, atunci arderea devine obligatorie.

    Combaterea naturală a păduchilor la găini

    Pentru a scăpa găinile de păduchi, mulți recomandă văruirea cotețului cu var stins și prezența cenușei acolo unde se scaldă găinile. Acestea se pot considra însă mai mult metode de prevenire a extinderii păduchilor.

    Motorina și uleiul ars sunt alte soluții contra păduchilor la găini. Alți crescători recomandă uleiul esențial de arbore de ceai, câte 3-4 picături pe creastă și tot atâtea la baza cozii.

    Și plantele de boz, tocate bine și puse ca așternut în coteț pot alunga păduchii găinilor.

    Soluție cu usturoi contra păduchilor la găini

    O soluție pe bază de usturoi poate scăpa găinile de paraziți. Se ia un recipient cu pulverizator, se curăță bine de produsul conținut înainte și se prepară în el o soluție concentrată din apă, sucul stors de la 10-15 căței de usturoi. Se adaugă ulei esențial de lavandă, de mentă sau de cimbru și cu acel preparat bine omogenizat prin agitare, se stropesc bine păsările pe tot penajul, o dată la două zile, timp de 2-3 săptămâni.

    Ulei de neem contra păduchilor la păsări

    Uleiul de neem este eficient contra păduchilor dacă se dilează o lingură mare în doi litri de apă și se stropesc găinile o dată la două zile – la început, apoi o dată pe săptămână, până dispar păduchii.

    Soluții veterinare contra păduchilor la păsări

    Pentru a scăpa găinile de păduchi, cel mai sigur este să apelați la soluții din farmaciile veterinare.

    Iată ce tratament puteți aplica împotriva păduchilor la găini:

    ByeMite de la Bayer este cea mai populară soluție contra păduchilor la găini. Produsul emulsionabil are ca substanță activă Foxim și este recomandat să fie utilizat pentru pulverizare la găini ouătoare în tratamentul infestaţiilor cu căpuşe roşii. Este recomandat la găinile ouătoare și nu în fermele de pui de carne, bloileri.

    ByeMite se aplică în coteț în prezența păsărilor, dar nu direct pe acestea. Astfel, se diluează 100 ml de produs în 25 litri de apă și se amestecă bine. Soluția se pulverizează pe suprafaţa ce înconjoară direct 1.000 de găini şi unde paraziţii se ascund, de exemplu grilajul cuştilor, echipament auxiliar, stâlpi de metal, dispozitivele de alimentare cu furaj, banda conveior, locul pentru depunerea ouălelor (cuibare) etc. Se folosește un dispozitiv de pulverizare care să elibereze picături cu diametru mic.

    Tratamentul cu ByeMite se repetă după 7 zile, cu o soluție proaspătă, preparată chiar înaintea aplicării.

    Atenție! Înainte de a începe pulverizarea, se îndepărtează furajele și ouăle. Orice resturi din cuibare vor fi îndepărtate înainte de pulverizare. De subliniat că se îndepărtează ouăle depuse în timpul tratamentului şi în aceeaşi zi după tratament.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol