• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agricultorii americani din Iowa au plătit 1.500 de dolari să viziteze România. I-a impresionat curățenia fermelor noastre

  agrointeligenta.ro -

  Mai mulţi fermieri din orăşelul Charles, Iowa, locul unde acum mai bine de 100 de ani a început prima producţie de tractoare, au făcut o vizită fermierilor români.

  Încă de la începutul acestui an, fermierii din statul american Iowa au fost anunţaţi că pot participa la un tur în România şi Ucraina, organizat de Iowa Farm Bureau. Au fost selectaţi 17 fermieri, care au plătit 1.500 de dolari, o treime din costul total al turului, pentru a vizita şi vedea cum se descurcă agricultori de peste ocean, chiar în România şi Ucraina.

  În România, americanii au făcut o vizită la un producător de cereale ce cultivă pe o suprafaţă de 1.500 de hectare, din apropierea localităţii Romanu, judeţul Brăila, dar şi la o fermă de lapte modernă, tot din apropiere de Brăila, la nord de Ianca. Americanii au mai vizitat şi podgoria Murfatlar şi portul Constanţa.

  „Fermierii din Iowa au fost impresionaţi de ferme şi de facilităţile pe care le-au văzut în port. Echipamentul de la ferme a fost mult mai modern decât ne aşteptam noi să fie şi am fost impresionaţi de modul în care unii fermieri au fost capabili să creeze ferme competitive ca mărime, chiar dacă aceştia trebuiau să lucreze cu terenurile altor proprietari.

  Ferma de lapte pe care am vizitat-o a fost foarte curată şi eficientă şi era bine exploatată. Managerul ne-a explicat că ferma îndeplineşte toate standardele Uniunii Europene privind sănătatea animalelor şi calitatea laptelui. Unitatea de cereale pe care am vizitat-o la portul Constanţa este foarte modernă şi eficient operată. Arăta foarte bine gestionată şi ar putea concura cu multe dintre porturile din SUA”, a declarat pentru economica.net, David Miller, directorul departamentului de cercetare din cadrul IFBF.

  Românii produc la costuri mai mici

  Erwin Johnson este unul dintre fermierii din Iowa care a luat parte la acest tur şi care a putut face o comparaţie între metodele din SUA şi cele din ţările cu deschidere la Marea Neagră. „Concluzia de bază a întregii călătorii este că ei (n.r. – agricultorii români şi ucrainieni) sunt foarte competitivi, structura costurilor este mai mică decât a noastră, iar într-o economie globală, cine are cel mai mic cost de producţie are un avantaj decisiv în faţa celui care are un cost mai ridicat”, a spus fermierul american pentru o televiziune locală din Charles City.

  Iar unul dintre motivele pentru care agricultorii din România şi Ucraina au costuri reduse este dat de preţul la terenuri, care este mai mic decât în SUA sau alte state vest-europene. Un alt lucru despre care a aflat americanul este că fermierii de aici recoltează mai multe culturi decât majoritatea fermelor din orăşelul din Iowa.

  „Ei recoltează orzul, apoi grâul, apoi rapiţa şi floarea soarelui şi rulează maşinile non stop timp de patru luni”, mai spune Johnson, care vrea să aplice această eficienţă a maşinilor şi la ferma sa. „Ne vom uita la mai multe culturi, nu doar porumb şi soia, şi prin urmare ne-am putea extinde şi pe partea de fân. Ştiu că pieţele de aici nu sunt chiar atât de mari, dar trebuie să fie nişte nişe undeva unde ne putem potrivi”, a mai spus fermierul.

  De ce România?

  Reprezentantul Iowa Farm Bureau ne-a mai spus că scopul acestui tur a fost de a înţelege mai bine capacităţile de producţie agricolă în ţările de la Marea Neagră, cu o atenţie deosebită îndreptată spre România.

  „Am inclus România pentru a vedea ce se întâmplă cu producţia agricolă, dar şi care sunt capacităţile de export la malul vestic al Mării Negre. Am citit că la portul Constanţa a crescut capacitatea de export a cerealelor şi a seminţelor oleaginoase. De asemenea, am mai citit că sunt diferenţe între România şi Ucraina în ceea ce priveşte modul în care s-a trecut de la fermele colective de stat şi am vrut să vedem modul în care aceste diferenţe se manifestă pe dimensiunea, structura şi operaţiunile fermelor”, a declarat pentru David Miller, directorul departamentului de cercetare din cadrul IFBF.

  Sursa: economica.net


  Te-ar mai putea interesa

  Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

  Ultimele știri

  MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”