Ştiri agricole

Fost primar, în cătușe! Este acuzat că a încasat ilegal subvenții pentru pășune

Fraudă cu subvenții agricole! Ilie Gherman, fostul primar al comunei Slatina, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. El este acuzat de comiterea infracţiunii de participaţie improprie la comiterea în formă continuată a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor,citați de www.monitorulsv.ro, „în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene, ar fi luat iniţiativa înfiinţării scriptice, pe numele unor persoane care nu aveau cunoștinţă de demersul său infracţional, a unui număr de patru societăţi agricole”.

Mai exact, Ilie Gherman ar fi încheiat, în numele unor locuitori ai comunei (în majoritate persoane fără studii), mai multe contracte de societate, având ca scop declarat ”participarea în comun a tuturor crescătorilor de animale din localitate la exploatarea în calitate de beneficiari a suprafeţelor de pășune aflată în proprietatea privată a comunei Slatina”, fără ca membrii societăţilor să aibă cunoștinţă despre înfiinţarea acestora.

„Ulterior, prin intermediul subordonaţilor din cadrul primăriei, inculpatul Gherman Ilie ar fi întocmit în fals documentaţia necesară depunerii la Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Suceava a dosarelor cererilor unice de plată pe suprafaţă pentru campaniile 2010-2011. Prin aceste demersuri, inculpatul Gherman Ilie a intrat, pe nedrept, în posesia sumei de 570.045 de lei reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafaţă (<subvenţie/sprijin> SAPS), sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

Procurorii au mai precizat că au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile din proprietatea lui Ilie Gherman.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!