• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pregătit de semănat! Fermierul Gheorghe Preda va înființa cultura de rapiță în perioada 15-20 august

    Ramona Dascălu -

    RAPIȚA 2019-2020, serialul Agrointeligența – AGROINTEL.RO dedicat culturii de rapiță pe care fermierii o înființează în perioada următoare. În acest episod aflăm strategia la rapița într-o fermă din apropierea Capitalei. Fermierul Gheorghe Preda, administratorul exploatației agricole Geo&Costi Agrostar din județul Ilfov, s-a pregătit temeinic pentru semănatul rapiței din această toamnă. De la prelucrarea terenului și până la achiziția semințelor, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării de către fermierul ilfovean care intenționează să semene începând cu 15 august.

    Primul lucru pe care Gheorghe Preda l-a făcut după recoltatul grâului a fost să toace paiele, lucru care, spune el, a dus la zvântarea terenului într-un timp mult mai scurt. Imediat după aceea, acesta a efectuat o lucrare cu un utilaj 3 în 1.

    „După ce am terminat de recoltat, am tocat paiele, a zis lumea că sunt nebun, dar eu știu ce fac. Ca să pot să mai reduc din restul de paie de pe teren, le-am tocat, cum am zis, s-a zvântat puțin mai repede terenul decât în mod normal, după care am efectuat o lucrare cu Topdown, o lucrare cu un utilaj 3 în 1, așa i se zice, la o adâncime de 25-28 de centimetri. Deci, am făcut o lucrare foarte bună, chiar în prima perioadă a fost puțin mai moale, dar s-a zvântat până la urmă. După ce am făcut lucrarea cu Topdown-ul, l-am lăsat o perioadă puțin să se mai zvânte că era puțin mai moale, după care am făcut o ultimă lucrare cu terradiscul, o lucrare foarte bună, de mărunțire, de tocare a unor resturi de paie rămase”, a declarat fermierul din Ilfov pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Gheorghe Preda vrea să aloce culturii de rapiță, în acest an, 385 de hectare, pe care are de gând să le semene în perioada 15-20 august. Și pentru ca rapița să aibă parte de un pat germinativ cât mai bine pregătit, fermierul are de gând să realizeze și un amendament de sol: „Mai nou, pentru îmbunătățirea calității solului și a pH-ului, am să administrez o cantitate de 700-800 de kilograme de TerraCalco, de la firma Carmeuse, după care fac o fertilizare NP 18:46 și după vin cu semănătoarea sau văd dacă mai e nevoie de încă o lucrare înainte de semănat”.

    Față de tehnologia folosită anul trecut, fermierul nu a schimbat mare lucru, acesta precizând totuși că a renunțat la arătură, și asta nu că așa și-a dorit, ci pur și simplu din cauza ploilor care au întârziat recoltatul grâului.

    „Ce am putut să fac deosebit anul acesta a fost că nu am mai arat pentru rapiță, am fost în întârziere, și am fost obligat să fac lucrarea cu Top-down, care însă a fost o lucrare foarte bună, de afânare a solului. Asta față de anul trecut când am arat toată suprafața de 455 de hectare. Acum am 385 de hectare pregătite pentru semănat”,  adeclarat Gheorghe Preda pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul ilfovean mizează și în acest an pe hibrizi timpurii și extratimpurii, pe care i-a comandat deja: „Am comandat și sămânța de rapiță, deci chiar totul este pregătit. Mizez pe hibrizii timpurii și semitimpurii de la Pioneer. Anul acesta am fost foarte mulțumit de ei, am obținut o producție între 3.300 și 3.600 de kilograme la hectar, n-am avut scuturare, n-am samulastră în spate, nu am nimic, deci pot să zic că am fost foarte mulțumit de acești hibrizi”.

    Cum totul este deja pus la punct, fermierului Gheorghe Preda nu-i rămâne decât să intre direct la semănat la sfârșitul acestei luni: „Dacă terenul e pregătit acum și mărunțit, am semănătoare bună, cu pregătire, o semănătoare pneumatică, pot să semăn direct, nu mai trebuie să fac o lucrare și atunci pot să fiu sigur că o să conserv apa pe care o am deja în sol. Semăn la 2-3 centimetri și merg pe o distanță de 25 de centimetri între rânduri”.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till