• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Succesul unui căpşunar din Moldova: Aliona Vlas din Ungheni a lucrat printre străini ca să-şi facă fermă pe plaiuri natale

  agrointeligenta.ro -

  În Republica Moldova, la Chirileni abia se coc primele căpşune. Aliona Vlas este o tânără care, după mai mulţi ani de muncă peste hotare, şi-a lansat o afacere în domeniul agriculturii este mulţumită de roadele muncii sale. După şapte ani petrecuţi în Germania, Turcia, Polonia şi Rusia, a înţeles că nicăieri nu e mai bine decât acasă.

  „E greu să munceşti peste hotare, unde eşti privit doar ca o maşină de muncă şi nu ca un om care are sentimente, probleme, bucurii”, spune Aliona. Provine dintr-o familie numeroasă, ea fiind mezina. La Buşila a copilărit, acolo a absolvit şi gimnaziul. Însă după ce a revenit acasă, împreună cu familia a decis să-şi procure o casă în satul vecin. „Nu mai vreau să plec peste hotare, vreau să fiu lângă mama şi să o ajut. Nu a avut o soartă atât de fericită, a crescut greu cinci copii, acum e rândul nostru să avem grijă de ea”, spune tânăra, citată de unghiul.info.

  A adus două soiuri din Franţa

  Primii bani i-a câştigat cu sudoare, de aceea a dorit ca să îi investească într-o afacere şi să nu îi cheltuie pe nimicuri.
  Pentru a porni business-ul a înregistrat o gospodărie ţărănească. După aceasta a arendat 1 hectar de pământ de la un grup de cotaşi din Chirileni şi a început să caute cu ce ar putea să se ocupe. Alegerea s-a oprit asupra căpşunelor, deoarece a considerat că sunt fructe preţuite pe piaţă, cu toate că cultivarea lor necesită eforturi. Dar şi rudele au sfătuit-o să le cultive. A stabilit relaţii cu o firmă specializată din capitală, iar specialiştii i-au oferit şi informaţia necesară. Astfel, a găsit un antreprenor cu ajutorul căruia a procurat două soiuri de căpşune din Franţa.

  frateleAsistată de familie la treburile câmpului

  Pentru a vedea achiziţia în ogradă, a aşteptat două luni. Apoi cele 46.000 de plăntuţe au fost sădite în solul din Moldova. Nu a apelat la ajutorul lucrătorilor sezonieri, căci alături i-au fost fratele şi sora mai mare. Ion este mâina dreaptă a Alionei: îl poţi vedea şi în câmp, la culesul fructelor, dar şi la piaţă, vânzând căpşunele. Pentru a culege primele căpşune şi a se bucura de eforturile depuse, a fost nevoie de investiţii mari. „Când am pornit afacerea, mi s-a spus că nu voi fi nevoită să cheltuiesc atât de mult, dar acum pot spune că am investit aproximativ 1 milion de lei. Am construit un sistem de aprovizionare cu apă, terenul are irigare prin picurare”, se mândreşte Aliona.

  Grindina i-a distrus prima recoltă

  Spune că prima recoltă trebuia să fie la finele lunii mai, însă ploaia cu grindină a distrus floarea şi fructele. Nu a lăsat mâinile în jos, iar împreună cu fraţii mai mari au restabilit plantele şi au aşteptat răbdători roada. Aliona ne spune că, fructele sunt culese o dată la două zile, iar pentru aceasta sunt suficiente 6-8 persoane. Şi aici iarăşi face economii, căci cei apropiaţi îi vin în ajutor.

  Proaspăta antreprenoare concretizează că este foarte greu pentru o tânără să înceapă o afacere în Moldova: „Eşti privită cu neîncredere. Alţii chiar mi-au spus că agricultura nu este un joc şi un lucru potrivit pentru o fată tânără”. Prietenii acum o numesc „căpşunica”, căci a demonstrat, dacă ai ambiţie şi eşti încrezut în forţele proprii, cu siguranţă vei obţine rezultatul dorit. Recunoaşte că, din start nu a avut cunoştinţe despre căpşune, dar, peste un an, i se pare că ştie totul despre ele: cum trebuie plantate, când e perioada culesului, ce cantitate de apă este necesară, care este planta-mamă, planta-fiică, care e metoda de înmulţire…

  Nu se va opri aici. Intenţionează să arendeze la toamnă încă două hectare de pământ deja în Buşila, unde va planta la fel căpşune, dar de această dată va fi un soi mai rezistent şi mai uşor de înmulţit. „Nu voi fi nevoită să cheltui pe plante, căci le voi avea crescute pe terenul meu. Astfel voi putea economisi pentru a face alte investiţii necesare”, spune Aliona.

  Totuşi, recunoaşte că are multe de învăţat, de aceea vrea să studieze la o facultate în domeniul agrar: „Unicele mele studii sunt cele gimnaziale, dar sunt prea puţine pentru a fi un bun specialist. Am să-mi continui studiile, dar o voi face-o nu pentru cineva sau doar de dragul diplomei, dar pentru a creşte, a mă realiza ca personalitate”, mărturiseşte Aliona.

  Sursa: Unghiul.info


  Te-ar mai putea interesa

  Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

  Ultimele știri

  Legea arendei a fost depusă din nou în Parlament pentru contracte de arendă pe minim 7 ani Creșterea mușcatelor – plantare, îngrijire, înmulțire Flori Mînzat: Vindem mieii sacrificați cu 50 de lei/kg, la poarta fermei