• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vânzarea terenurilor: Drept de preemțiune numai la contractele de arendă mai vechi de un an

    Ramona Dascălu -

    Data la care s-a încheiat contractul de arendă va fi analizată pentru dreptul de preemțiune la vânzarea respectivei suprafețe agricole. Printr-un noul proiect de lege care modifică Legea 17/2014 se urmărește înlăturarea speculei la momentul vânzării-cumpărării terenurilor agricole din țara noastră. Se pare că pentru a avea prioritate la cumpărarea unui teren, se practică în prezent arenda de formă, convenită prin contract chiar înainte de vânzarea pământului.

    Contract de arendă de minimum un an vechime pentru calitatea de preemptor

    În cazul în care noul proiect de act normativ va fi adoptat, arendașul român care va dori să cumpere teren agricol va putea deține calitatea de preemptor numai în baza unui contract de arendare încheiat și înregistrat cu minim un an înainte de data de publicare a ofertei de vânzare a terenului. Se încearcă astfel evitarea unor „tertipuri” care se aplică în prezent între cumpărător și vânzător, și anume semnarea unui contract de arendă fictiv înainte de publicarea anunțului de vânzare a terenului.

    Vânzătorul de teren agricol, obligat să vândă terenul mai întâi co-proprietarului și rudelor

    Noul proiect de lege modifică și dreptul de preempțiune. Astfel, vânzătorul de teren agricol este obligat să vândă terenul mai întâi co-proprietarului sau rudelor de până la gradul I, apoi arendașilor, tinerilor fermieri, vecinilor și Agenției Domeniilor Statului, strict în această ordine, potrivit national.ro.

    În cazul proprietarilor de terenuri agricole vecini, dreptul de preempțiune este în primul rând al celui care deține terenul vecin cu cea mai mare latură a terenului oferit spre vânzare, iar dacă sunt mai mulți care îndeplinesc această condiție, se alege cel mai tânăr dintre aceștia.

    Condiții pe care trebuie să le respecte cei ce vor să cumpere terenuri de peste 30 de hectare 

    Persoanele fizice care doresc să cumpere un teren agricol mai mare de 30 de hectare trebuie să aibă domiciliul sau reședința pe raza localității unde se află terenul oferit spre vânzare și să desfășoare activității agricole pe raza localității unde se află terenul oferit spre vânzare cu minim 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare a terenului. Persoanele juridice trebuie să aibă sediul social sau sediul secundar înregistrat pe raza localității terenului oferit spre vânzare, să desfășoare activitate agricolă pe raza localității cu minim 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare și veniturile obținute din activități agricole să reprezinte minim 75% din totalul veniturilor pe ultimii 3 ani.

    Aceasta ar avea ca obiectiv, indirect, restrângerea dreptului cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene de a dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, care încalcă prevederile Tratatului privind aderarea României la UE care prevede că limitările în acest domeniu au încetat la 7 ani de la aderare.

    Terenurile agricole se pot înstrăina numai după o perioada de 15 ani de când au fost cumpărate

    Proiectul de lege reglementează și obligativitatea utilizării stricte a terenurilor agricole pentru desfășurarea activităților agricole de către proprietarii acestor terenuri, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare. Totodată, potrivit proiectului de act normativ, terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina prin vânzare doar după o perioadă de 15 ani de la data cumpărării.

    Potrivit national.ro, acest proiect de lege privind măsurile de reglementare a vânzării- cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan va fi dezbătut și adoptat de către deputați în regim prioritar, în următoarea sesiune parlamentară.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă