Directorul APIA Iași a dat agenția în judecată pentru un salariu mai mare. Are leafă de 10.188 de lei și vrea salariu ca la București
Ramona Dascălu -Directorul APIA Iași Sergiu Jităreanu, nemulțumit de câți bani câștigă! Fără să stea prea mult pe gânduri, directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași a dat în judecată instituția pe motiv că nu este plătit la același nivel cu funcționarii din aparatul central al APIA.
Sergiu Jităreanu are în acest moment o leafă de 10.188 lei, salariu de bază la care se adaugă și un spor de condiții vătămătoare, în condițiile în care activitatea sa se desfășoară preponderent în interiorul unui birou, ocupându-se de documentele depuse de fermieri.
Una dintre nemulțumirile directorului APIA Iași derivă tocmai de la acordarea acestui spor de condiții vătămătoare, care nu i se calculează la procentul maxim de 15% din salariu, așa cum el și-ar dori, potrivit dezvaluirea.ro.
„Reclamantul solicită anularea în parte a deciziei de stabilire a drepturilor salariale, doar în ceea ce privește: valoarea salariului de baza de 10.188 lei; valoarea sporului pentru condiții vătămatoare, care trebuie recalculat ca 15% din valoarea corectă a salariului de bază (fără a contesta procentul de 15% a acestuia stabilit prin Decizia 262/2018)’’, au constatat judecătorii de la Tribunalul Iași după ce au analizat cererea de chemare în judecată formulată de Sergiu Jităreanu.
De asemenea, directorul APIA Iași a mai solicitat, în contestația sa, printre altele, și încadrarea în altă clasă de salarizare stabilită pentru instituțiile publice, acesta dorind să fie remunerat la același nivel cu funcționarii din aparatul central al APIA.
Judecătorii de la Tribunal au respins cererea lui Jităreanu pentru simplul motiv că acesta nu lucrează în ‘’aparatul central’’, ci este numai directorul județean al APIA.
„În privința criticilor bazate pe invocarea art.1 al primului Protocol adițional la Convenție, (Convenția Europeană a Drepturilor Omului – n.r) referitoare la noțiunea de „bun” și de „proprietate”, instanța reține că speranța reclamantului de a fi salarizat la nivelul unei funcții din aparatul central al APIA nu reprezintă un bun care să fie protejat de Convenție. În acest sens, instanța de contencios al drepturilor omului a distins între dreptul angajatului de a continua să primeasca, în viitor, un salariu într-un anumit cuantum și dreptul de a primi efectiv salariul cuvenit pentru perioada în care munca a fost prestată, numai acesta din urmă bucurându-se de protecție’’, au arătat judecatorii de la Tribunalul Iași.