• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În ce lux trăiesc samsarii care dau țepe oierilor din România!

    Marian Buhociu -

    Samsarii care dau țepe ciobanilor trăiesc într-o vilă impresionantă situată pe o stradă discretă din Hârșova, fără să fie deranjați de polițiști și procurori. Autoritățile din mai multe județe par să nu aibă forța de a opri o familie de escroci care de aproape doi ani păcălește crescătorii de animale. Clanul Șaban din Hârșova a luat din 2018 mii de ovine de la fermieri din mai multe județe, dar nici până astăzi nu a achitat animalele. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a reușit să afle unde se ascund samsarii țepari care se lăfăie în lux și duc un trai liniștit, cu limuzine, petreceri și plecări dese din țară.

    Autoritățile spun că nu îi găsesc pe țepari sau că nu au ce să le facă. În tot acest timp, familia Șaban continuă să trăiască bine mersi într-un conac din Hârșova, reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO reușind să ajungă în ascunzătoarea țeparilor.

    Regep, Iham și Jal Șaban îi păcălesc pe crescătorii de ovine de aproape doi ani, timp în care autoritățile spun că nu au ce să le facă. Polițiștii și procurorii refuză să-i trimită în judecată pe escroci inventând diverse motive: că nu-i găsesc, că nu sunt acte, că nu au ce să le ia.

    Tirurile cu care se transportă animale sunt deseori văzute în fața casei clanului Șaban

    Paguba fermierilor păcăliți de familia Șaban este de zeci de miliarde de lei vechi dacă ar fi să ne rezumăm doar la cazurile descoperite sau sesizate de crescători către Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Practic, samsarii îi înșeală pe fermieri cu un mic avans pe animale și pe promit că în câteva zile achită și restul. După ce urcă animalele în dube sau transportoare specializate, membrii familiei Șaban nu mai plătesc niciun leu.

    Familia Șaban stă într-o vilă, pe o stradă discretă din Hârșova

    În tot acest timp, familia Regep locuiește într-o vilă frumoasă, tip conac, în orașul Hârșova, județul Constanța. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost acasă la samsarii care sunt reclamați că păcălesc ciobanii pentru a afla cât de greu sunt aceștia de găsit. Ne-am dus ca niște crescători care vor să vorbească cu samsarii pentru a le vinde animale. Din acest motiv, pentru a nu ridica suspiciuni, nu am putut realiza fotografii cu casa samsarilor, aceștii fiind suspicioși cu noi veniți pe strada lor, una discretă, ce nu lasă loc de ”surprize”.

    La un minut de sediul Poliției de Frontieră și la cinci minute de sediul Poliției din Hârșova este înălțată vila familiei Șaban. Pe strada Danubiu din Hârșova. Aproape de malul sărăcăcios al Dunării din Hârșova, a fost ridicată o vilă impunătoare printre casele ponosite de pe stradă. Când intri pe strada Danubiu și apuci să întrebi unde locuiește familia Șaban, nu apuci să termini de pronunțat numele că toată lumea îți arată vila.

    Vila familiei Șaban este de strada Danubiu

    Ce îți sare în ochi încă din depărtare este discreapanța între luxul familiei Șaban și restul locuitorilor din Hârșova: vila clanului de samsari se ridică lângă o locuință sărăcăcioasă, probabil fără apă și gaze a unei bătrâne. Mai sunt câțiva pași până la gardul locuinței și deja orice om își poate imagina cu ce se ocupă familia, nu trebuie să fii polițist, procuror sau chiar de la Fisc.

    Vila Șaban este cea mai impunătoare de pe stradă

    Strada miroase a oaie de la mașinile cu care se transportă animalele

    Unul dintre membrii familiei spală mașina de tip dubă pentru a scăpa de mirosul de oi care acum e pe toată straduța Danubiu. Autovehicolul era spălat de un băiat tânăr, undeva la 25 de ani.

    Când ne-am apropiat de el, după ce ne văzuse mașina care se învârtea pe stradă, inițial a părut blocat. Probabil, avea o teamă că autoritățile s-au apucat să rezolve anchetele simple care îi vizează.

    ”Dar de ce îl căutați pe Regep, cu ce treabă?”, a fost primul răspuns speriat al tânărului care a a pus că este fratele lui. Când a auzit că vrem să facem afaceri cu animale, tânărul a respirat pentru prima data în voie, iar în obraji a început să simtă culoare.

    Membrii familiei Șaban au toți limuzine scumpe

    ”A cumpărat de la dumneavoastră animale? Regep nu este aici, e plecat în afară!”, ne îmbrobodește tânărul crezând că am venit să ne cerem banii, că suntem victime.

    Am mai stat puțin de vorbă cu membrul familiei Șaban și am înțeles că acolo stă toată familia și că doar el este acasă. I-am spus că suntem niște fermieri din Ardeal și că nu vrem să vindem, vrem chiar să cumpărăm animale, că am mai făcut afaceri cu Regep și că am vrea să vorbim cu el.

    Regep, ”capul afacerii”, este plecat din țară

    Tânărul părea încă speriat de descinderea străinului care vrea să vorbească cu Regep, dar și puțin entuziast de o nouă afacere. S-a jurat că Regep chiar e plecat, că nu poate vorbi cu el, dar că o să vorbească cu el mai târziu, când îl sună Regep. Atunci o să-i spună și să-i lăsăm numărul de telefon.

    Zis și făcut. După ce ne-am salutat și am stabilit să punem bazele unei afaceri, ne-am îndepărtat de casa în care locuiește familia Șaban.

    Deja tânărul Șaban suna pe cineva din familie, probabil pe tatăl sau pe Regep, iar discuția era una alertă. Ne-am urcat în mașină și am plecat de pe strada Danubiu.

    Pe rețelele de socializare, membrii clanului Șaban postează poze din curtea vilei

    După dialog, reporterii Agrointeligența au fost urmăriți

    Cum poliția nu se deranjează să-i urmărească ca să-i prindă pe membrii familiei Șaban, aceștia nu au nicio ezitare ca să urmărească pe cineva care li se pare suspect. Așa că mașina de transport care era spălată a pornit să ne urmărească, cu tânărul la volan. Cum mașina era prea mare, era mai greu de întors pe străduțele Hârșovei ca să se țină după doi crescători de animale rătăciți în Dobrogea.

    Metoda de escrocare Șaban

    Fermieri din județele Gorj, Argeș, Alba, Maramureș Buzău, Brăila, Călărași și Satu Mare au reclamat din 2018 doar la Agrointeligența – AGROINTEL.RO că sunt păcăliți de familia de samsari Șaban.

    Familia Șaban descinde în județe cât mai îndepărtate de Tulcea și merg mereu în comune noi unde nu s-a auzit că păcălesc oamenii. Vin cu dube sau transportoare și se prezintă ca samsari serioși care au nevoie urgent de animale pe care să le cumpere și să le ridice pe loc.

    Regep Șaban se prezintă cu un certificat de producător ca să ateste că este vorba de oameni serioși, nu de țepari.

    Oferă chiar și prețuri mai mari cu un lei sau doi decât este oferta pieței pentru a-i convinge mai ușor pe fermieri.

    Apoi, Șabanii, pentru a-și păcăli victimele mai ușor, dau un avans de până în 5.000 de lei pentru animale și spun că restul de bani îi primesc în câteva zile.

    Aceste câteva zile se fac și ani și oamenii nu își mai văd animalele.

    Una dintre primele victime ale escrocilor a fost Iulian Simion, crescător de ovine din județul Călărași. El a fost păcălit în 2018, atunci când Agrointeligența – AGROINTEL.RO a vorbit cu acesta ”Nu numai eu am dat animalele acestui om, suntem vreo 14 oieri din zonă, și acum persoana aceasta nu ne mai dă banii. De la noi a luat mieii prin firmă, pe întreprindere individuală și la doctor în Hârșova i-a trecut pe gospodărie proprie”, ne-a vorbit fermierul despre ”traseul” mieilor ce au plecat din ferma sa.

    ”Mi-a băgat 5.000 lei numai mie, restul nu au primit nici măcar un leu. De câte ori l-am sunat spune că nu a primit banii de unde a livrat marfa. Eu i-am dat 100 de animale. Tot ce s-a vândut de aici din Călărași este în valoare de 390.000 lei. S-a vândut și în cantități și mai mari și mai mici. Ne-a oferit 11 lei/kg în viu. La vremea aceea se dădeau 10 lei/kg, scăzuseră arabii din zona noastră prețul”, ne-a spus fermierul.

    Samsarii acționează într-o rețea periculoasă. Numai paguba din ferma lui Iulian Simion se ridică la 23.700 lei, în timp ce alți crescători au de luat sume de 70.000 lei sau cu 40.000 lei.

    A păcălit și fermieri din Buzău Din datele oferite de crescătorul din județul Călărași, cel care l-a înșelat se numește Regep Șaban Genghis.

    De ce autoritățile nu-și fac treaba

    Încă din martie 2018, Iulian Simion a vrut să-i reclame. Polițiștii din localitatea l-au sfătuit să nu-i pună la muncă pentru faptul că oricum nu au ce să le facă, că totul e pe civil. ”Poliția a spus că nu are ce să-i facă. Nu am mai făcut plângere, pentru că au fost ceilalți crescători înainte mea și au zis că nu e de competența lor, să-i dăm în judecată.”

    Curios, același lucru li s-a spus și altor fermieri din alte județe. Acest lucru s-a întâmplat nu pentru că Poliția ar fi mână în mână cu familia Șaban, așa cum bănuiesc fermierii, ci pentru că polițiștii nu au avut chef de muncă.

    Am stat de vorba cu mai mulți reprezentanți ai inspectoratelor județene de poliție și am descoperit că oamenii legii nici nu știau că familia Șaban acționează organizat în acest sens de mai bine de un an. Fermieri din Călărași, Ialomița, Buzău, Gorj, Sibiu, Brăila, Maramureș și Satu Mare au fost păcăliți.

    De la Inspectoratul Județean de Poliție Călărași ni s-a explicat că polițiștii nu pot investiga astfel de situații pentru că fermierii și samsarii nu fac acte și nu pot dovedi tranzacția. Scuza nu stă în picioare, pentru că și samsarii pot fi anchetați tocmai pentru fapta că nu fac acte, care ar putea fi cel puțin o evaziune, comerț ilegal cu animale, transport de animale fără respectarea legii, așa cum ne-a explicat un avocat, fost judecător.

    În Buzău, oamenii legii ne-au explicat că nu pot finaliza o astfel de anchetă pentru că nu sesizarea trebuia să fie făcută când existau bănuieli, nu după ce fapta a fost comisă pentru că ea nu poate fi dovedită decât prin flagrant. Primele sesizări sunt făcute încă din 2018, flagrantul putea fi făcut ușor de poliție până acum. Nici nu pare a fi o rețea greu de prins, ne-a mai explicat avocatul.

    Din Satu Mare, un reprezentant al Inspectoratului Județean de Poliție ne-a explicat că dacă încep o anchetă penală, investigația îi va împiedica pe fermieri să mai ceară banii înapoi în civil. ”Nu cred că este o anchetă așa complicată, care să dureze mai mult de trei luni. Durează mai mult să deschizi un proces și să primești primul termen”, ne-a mai explicat avocatul.

    Un dosar penal trebuie deschis de un procuror pe baza primelor date înregistrate de polițiști. Un procuror de la Parchetul General ne-a explicat că ancheta poate fi coordonată foarte ușor și de un procuror din Hârșova sau dintr-un județ cu victime, iar procurorul să ceară sesizările din toată țara pentru familia Șaban. ”Nu cred că este un dosar așa de complicat încât să fie preluat de un procuror de la Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție. Poate fi vorba de DIICOT, dacă sunt o rețea. Cert este că din ce înțele victimele există, iar dacă sunt victime, sunt și vinovați”, ne-a explicat procurorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!