• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Pesta porcină africană a ajuns în ferma lui Vasile Iliuță

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  Fermă de porci cu 5.000 de capete, aparținând familiei fermierului Vasile Iliuță, lovită de pesta porcină! Prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmat în explotația de porcine, care este o fermă comercială de reproducție, creștere și îngrășare, din localitatea Floroaica, comuna Vâlcelele, județul Călărași, pe data de 5 septembrie.

  „DSVSA Călăraşi, prin serviciile de specialitate, a intervenit în regim de urgenţă de la data când s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de administratorul complexului de porci şi au fost recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pesta porcină africană. Până la confirmarea bolii, exploataţia a fost plasată sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. Pe 6 septembrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor Judeţean Călăraşi s-a reunit în şedinţă extraordinară  şi, în urma dezbaterilor, prin majoritate de voturi,  a fost adoptat planul de măsuri pentru combaterea pestei în exploataţia de suine administrată de SC Ilya Agro SRL. Controlul şi combaterea bolii, inclusiv măsura de ucidere şi ecarisare prin metoda alternativă de îngropare, vor fi efectuate zilnic sub supraveghere sanitar-veterinară”, a precizat dr. Viorel Bucur, directorul DSVSA Călăraşi, potrivit adevarul.ro.

  Potrivit directorului DSVSA Călărași, până la stingerea oficială a bolii, pe raza mai multor localități din județ a fost interzisă mișcarea suinelor, precum și a gunoiului de grajd.

  ”Până la stingerea oficială a  bolii, pe teritoriul localităţilor Floroaica, Vâlcelele, Dragoş Vodă, Bogdan, Socoalele, Vlad Ţepes, Mihai Viteazul, Independenţa, Visini este interzisă mişcarea suinelor, produselor şi subproduselor provenite de la acestea, a gunoiului de grajd. Mişcarea animalelor din celelate specii va fi efectuată doar cu acordul DSVSA Călăraşi, în baza notificării medicului veterinar de liberă practică de la nivelul localităţii”, a spus dr. Viorel Bucur, directorul DSVSA Călăraşi.

  Vasile Iliuță este unul dintre cei mai bogaţi fermieri din Bărăgan cu o explotație de circa 4.500 de hectare de teren agricol, producția vegetală fiind integrată și prin creșterea animalelor. Iliuță este în prezent și președintele Consiliului Județean Călărași și în trecut a fost primar al comunei Vâlcelele și deputat în Parlamentul României, membru în Comisia pentru Agricultură.

  Conform unei situații ANSVSA din data de 3 septembrie, la nivelul județului Călărași se înregistrau  13 focare (dintre care un focar într-o exploatație comercială) şi 99 de cazuri la mistreţi. La data menționată, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 316 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.108 de focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe existau doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 449.452 de porci afectați de boală și există 2.046 de cazuri la mistreți.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum se rezolvă carențele de fosfor și de zinc la porumb Funcţionarii greşesc, fermierii plătesc! Un agricultor are de plătit penalităţi şi dobânzi pentru o sumă ce i s-a virat din greșeală! A reușit să învingă seceta și așteaptă 7 tone pe hectar la orz!

  Ultimele știri

  Document intern: ȘEFUL APIA, ordin pentru TOATE SUBVENȚIILE fermierilor! Românul care a devenit cel mai bătrân om din lume este agronom și l-a avut mentor pe Gheorghe Ionescu Siseşti! BAYER AGRO ARENA 2020: Cum arată culturile din platforma de la SCDA Caracal? Vedeți MARȚI, 2 iunie, de la ora 11.00!

  Căutare în articole