Director APIA anunță graficul plăților din subvenții pentru anul 2019
Ramona Dascălu -Calendarul pe care APIA îl va respecta în acest an pentru plata subvențiilor către fermieri. În Campania 2019 agenția de plăți inteționează să urmeze un grafic stric pentru banii din acest an care începe la 15 octombrie 2019, odată cu debutul plăților în avans, și se încheie la 31 martie 2020 cu plățile finale. Există și excepții însă de dosare pentru care transferul de bani se va încheia la 30 iunie 2020 așa cum prevăd regulamentele europene!
Șeful APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a anunțat în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Mureș care este graficul comunicat de la APIA Central pentru plata subvențiilor către fermieri în perioada 2019-2020.
”Suntem în plină campanie, chiar aș spune pe final, că așa cum se cunoaște 1 iulie, conform graficului de lucru al APIA la nivel național, ne-am asumat un grafic de lucru astfel încât ca la data de 15 octombrie să putem începe plata avansului către fermieri. Una dintre etape după perioada de primire a cererilor binecunoscută 1 martie – 15 mai, în fiecare an, o altă etapă foarte importantă în activitatea APIA pentru a avea certitudinea și garanția că plățile se efectuează corect și conform procedurilor și regulamentelor europene, avem aceste eșantion de control aferent cererilor de sprijin pentru campania 2019, care așa cum am spus ne-am asumat ca în perioada 1 iulie – 30 septembrie toate controalele la nivel de țară să fie efectuate și finalizate ca începând cu data, ca efect și ca așteptare pentru fermieri să ne dorim cu toții ca la data de 15 octombrie, așa cum se cunoaște din 2010 încoace de când regulamentele europene permit plata avansului, și România pentru fermierii români să înceapă plata avansului începând cu data de 15 octombrie pâna la data de 30 noiembrie”, a arătat Ovidiu Săvâșcă.
De la 1 decembrie nu se mai acordă avans
Odata cu finalizarea plății avansului, începând cu data de 1 decembrie avans nu se mai acordă, dar se acordă plata finală, a mai completat șeful APIA Mureș.
”Pentru fermierii care beneficiază de plata avansului și ne dorim și sper ca și în acest an să fie un număr cât mai mare, să depășim 90-95%, eu mi-aș dori dacă e posibil toți fermierii să beneficieze de plata avansului, iar de la data de 1 decembrie până la data de 30 iunie a anului următor, plata finală”, a declarat acesta.
Plata în avans va demara la 15 octombrie ca și în ceilalți ani cu prioritate pentru fermierii care dețin suprafețe cuprinse între 1 și 10 ha, urmând ca din data de 25 octombrie, ca și în anii trecuți, să intre în a doua etapă de plată fermierii care au suprafețe mai mari de 10 ha de teren agricol. Plățile vor fi efectuate până pe 30 noiembrie urmând ca de la 1 decembrie să înceapă plata finală.
Se pot efectua plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013.
Până la 31 martie vor fi plătiți majoritatea fermierilor
Ovidiu Săvâșcă a dezvăluit că și pentru Campania 2019 se va merge pe un termen limită de plată redus cu circa 3 luni adică plățile se vor încheia în mare parte pe 31 martie față de 30 iunie așa cum permite Regulamentele Europene.
”Este iarăși de notorietate, și spun eu că e un lucru pozitiv pentru fermieri că, am amintit de acest angajament pe care ni l-am asumat de aproximativ 3 ani încoace ca plățile finale la nivel de România să le finalizăm printr-un efort colectiv, al tuturor angajaților la nivel național, la 31 martie, în proporție de cel puțin 95%. Doar cazurile speciale sau situațiile execepționale rămân până la data de 30 iunie pentru ca toți fermierii, și bineînțeles cu dublu beneficiu și pentru APIA că nu suprapunem campania de preluare a cererilor în anul următor cu cea de autorizare, sau dacă suprapunem suprapunem doar pe prima lună, 1 martie – 31 martie”, a mai spus șeful APIA Mureș.
Acesta a mai arătat că APIA grăbește plățile și pentru a evita suprapunerea celor două campanii adică 2019 și 2020.
”Și după cum se cunoaște că noi nu ne mișcăm prea iute în prima lună, mai mult ne mobilizăm după aceea, și mă refer aici la fermieri și sunt cauze de multe ori obiective și nu vreau să considere cineva că e un reproș, dar vorbim de planul de culturi, de contracte de concesiune la pășuni. Până la urmă ideea este că până la 31 martie încercăm să finalizăm plățile către toți fermierii, unul dintre beneficii fiind pentru noi că nu suprapunem cele două campanii, cea de autorizare cu cea de primire cereri, iar al doilea este că fermierii în campania de primăvară, când au nevoie de bani, au banii în conturi și pot folosi în campania agricolă subvenția. E mult mai de ajutor ca la începtul campaniei agricole să aibe toate drepturile de plată, iar ăsta e un angajament pe care ni l-am asumat de doi ani încoace și pe care l-am respectat întocmai, și cred că fermierii cu siguranță apreciază acest efort al APIA”, a conchis Ovidiu Săvășcă.